3 tipy na zdravé svačiny do krabičky

diana.cz
Komerční článek
|
04. 05. 2022
|
Snažíte se jíst zdravě, ale v práci a na výletech chodíte na obědy, se kterými lze rozumnou dietu držet jen těžko? Nejste zdaleka sami, koho podobný problém trápí. Jediným spolehlivým řešením je příprava vlastních obědů a svačinek do krabičky.

Proč to bez krabičky nejde?

Lidé jsou obecně zvyklí na kalorické jídlo. Ostatně není asi potřeba připomínat, že západní civilizace má značné problémy s nadváhou a obezitou nejen v rámci dospělé populace. Na tuto poptávku reagují také restaurace. Najdou se samozřejmě i stravovací zařízení v podobě veganských restaurací, salátových barů či zkrátka v podobě restaurací s klasickou kuchyní, avšak se zaměřením na rozumné kalorické hodnoty nabízených pokrmů. Mimo Prahu a centra dalších větších měst v Česku jde ale spíše o výjimky.

Problém je i v tom, že se v rámci pracovního kolektivu jen těžko domluvíte na tom, že všichni půjdete na salát nebo do veganské restaurace. Nakonec stejně vyhraje pizza do krabice, návštěva rychlého občerstvení nebo řízek či guláš v klasické „obědové“ restauraci za rohem.

Samotnou kapitolou jsou pak výlety do turistických destinací, kde stále dominují smažené sýry, klobásy, bramboráky a langoše. Pokud chcete k obědu čerstvý salát s para ořechy, musíte si jej zkrátka předem připravit sami. Jde o jedinou spolehlivou alternativu, jak udržet kalorickou hodnotu pokrmu pod kontrolou a zároveň se dostatečně nasytit. Pro inspiraci přinášíme 3 tipy na několik obědů a svačinek, které jsou do krabičky ideální.

1) Studený těstovinový salát

Studené těstovinové saláty jsou do krabičky úplně ideální. Zejména na výletech, kde nemáte mikrovlnnou troubu, je totiž mnohem příjemnější jíst takové jídlo, u kterého je přirozené, že není ohřáté.

Konkrétní složení salátu může být do značné míry na vaší fantazii. Základem jsou ale samozřejmě al dente uvařené těstoviny. Špagety ale nebudou nejlepší volbou. Raději vsaďte na „vrtule“ (fusilli), penne nebo farfalle.

Do salátu se skvěle bude hodit restovaná zelenina (paprika, cuketa), ale i čerstvá a sušená rajčata a podobné dle chuti. Nezapomeňte na salát a různé salátové listy (polníček, rukola apod.). Přidat můžete i ořechy, nezapomeňte na kvalitní olej a čerstvé bylinky. A dochutit solí a pepřem.

Pokud nemáte možnost uchovat těstovinový salát v ledničce, nepřidávejte majonézu či jinou zálivku kvůli riziku šíření bakterií. V opačném případě je to samozřejmě možné, krátký převoz rizikem není.

2) Vydatné polévky

Není to úplně typické, ale polévky jsou do krabiček jako dělané. Jen si musíte koupit krabičku s těsnicí gumičkou, abyste měli jistotu, že se polévka při transportu nevylije. Hutné polévky jsou velice zdravou potravinou, která je bohatá na živiny a dokáže zasytit. Například hrášková, fazolová nebo čočková polévka s trochou čerstvého pečiva jsou skutečně dokonalou svačinkou. Zmínit ale můžeme i polévku gulášovou, frankfurtskou nebo třeba kulajdu. Jde ale spíše o jídlo do kanceláře, kde můžete polévku uchovat v ledničce a poté ohřát v mikrovlnné troubě. Některé polévky jsou ale skvělé i za studena.

3) Tousty a sendviče

Tousty a sendviče jsou pro transport ideální. Krabička vám pomůže ochránit je v tašce či batohu před deformací. Jejich výhodou je, že pro konzumaci nepotřebujete příbor, zvládnete to rukama. Připravte si vydatné sendviče plněné zeleninou a doplněné ogrilovaným kuřecím masem. Nezapomeňte na chutné bylinky, výhonky nebo trochu sýra. Fantazii se opět meze nekladou. Jisté je, že domácí sendvič je dokonalou svačinou na cesty. Pro lepší chuť nezapomeňte toust nebo sendvič zapéct v domácím toustovači.

Související články