Šarm šoférky: Jak se cítit sebevědomě a bezpečně za volantem

Shutterstock
Komerční článek
|
01. 01. 2024
|
Schopnost řídit auto je schopnost, která umožňuje větší mobilitu a nezávislost. Často je to užitečné v práci a poskytuje větší kontrolu nad našimi cestami. Jak se cítit sebevědomě a bezpečně za volantem?

Nepochybujte o svých řidičských schopnostech

Zejména nové držitelky řidičských průkazů s největší pravděpodobností pochybují o svých řidičských schopnostech. Nemají žádné zkušenosti, nikdy necestovaly sami, a to pochybnosti může zvyšovat.

Nejisté se mohou cítit i řidičky, které mají řidičský průkaz řadu let, ale auto delší dobu neřídily. Měnící se předpisy, nové auto, potíže se soustředěním – důvodů k nejistotě může být mnoho. Rovněž řidičky, které zažili kolizi nebo dopravní nehodu, mohou také pochybovat o svých řidičských schopnostech. V těchto případech je dobré nic nepodcenit a nezapomeň na povinné ručení.

Pochybnosti ve vašich schopnostech mohou také vyplývat z nízkého sebevědomí. Okamžik, kdy konečně získáte větší sebevědomí, vám přinese velké uspokojení. Uvědomte si, že nejste jediná. Vyplatí se proti tomu bojovat a zajistit bezpečnost na silnici – nejen svou, ale i ostatních.

Abyste se nebála řídit auto, jsou dobré tyto kroky:

  • nevyhýbejte se řízení, jen to zvyšuje váš strach,
  • nepředjíždějte, nezvyšujte zbytečně rychlost,
  • vždy na silnici signalizujte své záměry,
  • vhodná je jízda na silnicích s menším provozem,
  • naplánujte si trasu, kterou pojedete,
  • klidně poslouchejte relaxační hudbu

Jak být dobrou a sebevědomou řidičkou

Především buďte sebevědomá, ale nebuďte odvážná. Nejdůležitější jsou schopnosti rychlé reakce, ne jízda ve vysokých rychlostech pro zábavu. Nikdy se nepředvádějte. Dodržujte nejen platné předpisy, ale i dopravní situace. Snižte rychlost za špatných povětrnostních podmínek. Nepřibližujte se k řidiči, který jede nepravidelně.

Reagujte, pokud máte podezření, že před vámi jede opilý řidič. Zaměřte svou pozornost na řízení, ne na textové zprávy. Přestaňte řídit, když jste unavená nebo se necítíte dobře. Důležité je také povinné ručení a další zákonné povinnosti. Díky tomu budete klidnější, že máte vše, jak má být. Vaše pohoda má často negativní dopad na vaši koncentraci a schopnost reagovat na neočekávané situace.

Související články