Co je fingerboard? Oblíbená hračka pro děti i dospělé

amixstudio / stock.adobe.com
Komerční článek
|
20. 12. 2023
|
Okouzlilo vaše dítko skateboard a rádo by se naučilo ollie, frontside, backside a další triky? V případě, že je ještě malé a máte obavy o jeho bezpečí a zdraví, můžete mu pro začátek koupit menší skateboard, který se snadno vejde do ruky.

Říká se mu fingerboard a s jeho pomocí lze provádět podobné triky jako na skutečném prkně. Jak tuto hračku a pomůcku pro trénování vybrat a proč si ji oblíbili i dospělí?

Co je fingerboard?

Fingerboard může být vyrobený ze dřeva či plastu a k jeho ovládání se nepoužívají nohy, nýbrž ruce. Děti i dospělí si tak s touto malou hračkou můžou vyhrát na schodech, stolech či dokonce na speciálních fingerboardových rampách. Učitelé je samozřejmě neradi vidí ve třídě během výuky, proto by je s sebou děti neměly radši brát do školy, aby na ně nemusely čekat až do konce školního roku.

Dřevěný versus plastový fingerboard

První rozhodnutí, které při výběru fingerboardu budete muset učinit, je volba materiálu. Dřevěný fingerboard se více podobá skutečnému skateboardu, má lepší přilnavost, ale zároveň je náchylnější k poškození. Ten plastový je logicky odolnější a lehčí, což z něj činí snáze ovladatelnou pomůcku. Přes jednotlivé překážky se navíc dostane jednoduše i bez navoskování. Ovšem znalci a milovníci jízdy na skateboardu nedají dopustit na dřevěnou verzi, která je jejich oblíbenému sportovnímu náčiní přeci jen nejvíce podobná.

Při výběru materiálu je také důležité, pro koho fingerboard pořizujete. Darujete ho někomu, kdo nikdy nestál na skutečném nebo dospělému muži, který na skateboardu vyrůstal a chce si něčím zaměstnat ruce? Děti si vyhrají s plastovou variantou, znalci ocení dřevo.

Výběr materiálu koleček je také důležitý

Kromě materiálu samotné desky je také důležité vybrat materiál koleček. Ano, výběr fingerboardu se velmi podobá výběru toho velkého prkna na kolečkách.

K výrobě koleček se používá:

  • plast,
  • kov,
  • kombinovaný materiál.

Plastová kolečka jsou nejlepší volbou pro úplné začátečníky i středně pokročilé, kovová si nemohou vynachválit profesionálové, stejně jako ta kombinovaná. 

Doplňky k fingerboardu

Aby byla radost dítěte či dospělého co největší, přesvědčte se o tom, že kromě základové desky si také pořídíte různé doplňky jako jsou rampy, truck a další překážky. Ty jsou vhodné pro zlepšení stylu jízdy a lze se při nich naučit i spoustu nových fingerboardových triků.

Každý vášnivý skateboardista si rád natrénuje složitější kousky nejprve s pomocí fingerboardu a až následně se vydá na skutečnou rampu. Proto se jedná o výbornou hračku také pro malé děti a úplné začátečníky, kteří na skutečném prkně s kolečky doposud nestáli.

Související články