Vybíráme nové vnitřní osvětlení ve 3 jednoduchých krocích

www.profisvitidla.cz
Komerční článek
|
27. 06. 2018
|
„Budiž světlo!“ – bez toho to totiž mnohdy nejde. Protože je ale nabídka svítidel, lamp a lustrů opravdu velmi bohatá, je mnohdy složité se v ní bezpečně zorientovat. A vybrat tak kvalitní svítidlo ti může dát pořádně zabrat. Na co se při výběru zaměřit a co naopak nepodcenit? Poradíme ti na následujících řádcích.

Krok č. 1: Styl lustru

Dáš přednost klasice, nebo moderně? Měj na paměti, že lustr by měl za všech okolností ladit ke zbytku místnosti, proto zhodnoť, v jakém stylu je tvůj interiér zařízený, a tomu přizpůsob vzhled a styl lustru. Vybírat si můžeš klasické styly, retro lustry nebo lustry ve vintage stylu, ale samozřejmě také moderní svítidla vyrobená z nespočtu tradičních i méně obvyklých materiálů.

Krok č. 2: Velikost lustru

Lustr by měl místnosti dominovat. Na druhou stranu by ale neměl svou velikostí prostor zbytečně zaplnit a zastínit jeho ostatní doplňky. Opačným extrémem je situace v podobě miniaturních svítidel, která bys neměla používat jako centrální osvětlení, nýbrž jako osvětlení doplňkové.

Při výběru vhodného osvětlení se proto přesvědč, zda sis pro menší místnost s nižším stropem vybrala spíše drobnější konstrukci a naopak do velkého vzdušného prostoru jsi zvolila výrazný větší lustr, který dodá místnosti tvář a nebude působit ztraceně.

Krok č. 3: Intenzita osvětlení

Také intenzita osvětlení je nezbytným krokem, ke kterému bys měla při výběru a nákupu stropního svítidla přihlédnout. Pokud budeš sedět u jídelního stolu a neuvidíš si do talíře, nebo naopak budou prostory obývacího pokoje osvětlovat obří reflektory, pak se v takové místnosti rozhodně nebudeš cítit zrovna dvakrát dobře.

Při výběru také zohledni typ žárovek. Efektivní a ekonomickou variantou jsou LED žárovky, které vynikají dlouhou životností, ekonomickou návratností i možností regulovat osvětlení za pomocí speciálních ovladačů.

Související články