Sekty kolem nás. Co dělat, když jim propadne někdo blízký

www.pixabay.com
|
09. 12. 2018
|
Hned ze začátku musíme zmínit, že je velmi těžké definovat, co to vlastně sekta je. Sami odborníci se dost často rozcházejí v tom, která náboženská skupina je sektou a která nikoli. V této souvislosti nás nedávno oslovila jedna ze čtenářek.

Její prosba se týkala uveřejnění níže uvedeného příběhu, který může být pro ostatní varováním. Naše čtenářka – říkejme jí třeba Magda – má totiž podezření, že její nejlepší kamarádka je součástí nebezpečné skupiny se sektářskými znaky.

Reklama na štěstí

„Martina byla spolu s Pavlem chodící reklamou na štěstí.  Znali se už od střední a byla to nerozlučná dvojka k pohledání. O tom, že by se jednou vzali a měli spolu hromadu dětí, asi nepochyboval nikdo z jejich okolí. Martina studovala filozofii, Pavel snil o kariéře uznávaného chirurga. Protože měli oba náročné školy, vídávali se prakticky pouze o víkendech. Ze začátku to klapalo, jejich vztah ale začal postupně chladnout.

S Martinou jsem sdílela pokoj na koleji a znala ji od útlého věku. Už naši rodiče byli nerozluční přátelé a u nás to nebylo jinak. Povahově jsme ale byly zcela rozdílné. Martina tíhla k literatuře a létala s hlavou v oblacích. Pořád ale měla potřebu přicházet na kloub mechanismům, podle kterých funguje život na zemi a chvíli neposeděla. Já byla naopak klidnější, milovala jsem dobré jídlo a pití, filmy i hudbu. Naopak z duše jsem nesnášela čtení tlustých svazků o hádkách a popírání filozofů. Kolikrát jsem si sama kladla otázku, proč jsem tuhle školu vlastně zvolila.“

Proklatá kniha

„Martina byla knihomol a jednoho dne domů přitáhla obří svazek, který si vypůjčila ze zvědavosti od známého. Kniha jí naprosto pohltila. Byla z ní naprosto unešená. Prý konečně pochopila, jak ve světě fungují jednotlivé zákonitosti. Začala se o knihu a zejména jejího autora více zajímat a docházet na schůzky, kde o jejím obsahu diskutovali. Alespoň tak mi to tvrdila. Zpočátku se veškeré její akce tvářily nevinně, postupně ale přicházela na kolej stále zachmuřenější a málomluvnější.

S Pavlem se rozešla asi za dva měsíce. Zanedlouho poté si našla nového „přítele“. Prý se potkali jednou na semináři, ale byla to láska na první pohled. Byl sice o dvanáct let starší, ale rozuměl jí a podle ostatních je to pro ni ideální partner. Kdo byli ti „ostatní“, toho mě během svého strohého vyprávění ušetřila. Z usměvavé akční holky byla najednou zachmuřelá žena, která dělila čas mezi studium a svou komunitu. V posledním ročníku se na studium vykašlala. Začala plánovat svatbu s oním neznámým cizincem, kterého jsem neviděla ani já, ani její rodina. Poslední co mi sdělila, bylo, že to nemám brát osobně, ale její svatby se bohužel zúčastnit nemohu.“

1.jpg

Sektám se dá snadno propadnout, zvlášť když si člověk není jistý sám sebou.
Pixabay
Sekty dělají z člověka loutku, která se nakonec nemůže (nebo nechce) bránit.

Dluhy a dvě děti na krku

Už to budou tři roky, co se s Martinou nevídáme. Prakticky ihned po tom, co opustila kolej, s námi i s rodinou zpřetrhala veškeré vztahy. Nedá se jí dovolat, neznáme adresu jejího trvalého bydliště. Jediné, co o ní víme, je skutečnost, že má s tajemným mužem dvě děti a hromadu dluhů. Údajně také čekají třetí a žijí v rámci „své“ komunity, které obětovali veškeré peníze i úspory.

Nedávno přišla k rodičům, kteří se nemohli zúčastnit její svatby ani křtu vnoučat, prosit o další peníze. Ti jí dali nůž na krk – buď se vzpamatuje a začne tam, kde skončila, přičemž jí rodina pomůže postavit se na vlastní nohy, nebo o ní už nikdy nechtějí slyšet. Bohužel si zvolila druhou možnost a od té doby ji už nikdo z nás neviděl,“ uzavírá smutné vyprávění Magda.

Jak vidíš osud Martiny? Má šanci vymanit se ze začarovaného kruhu? Poděl se o svůj názor v diskuzi pod článkem!

Související články