Rodinná turistika o letních prázdninách

topski.cz
Komerční článek
|
30. 07. 2022
|
Letní dovolená je ideální příležitost k vylepšení fyzické kondice a také upevnění vztahů v rodině. Zvláště pokud ji trávíme na horách, máme nekonečně mnoho příležitostí, jak zlepšit fyzické i duševní zdraví celé rodiny. Při výletech do přírody načerpají novou sílu nejen rodiče, ale i děti.

Máte rádi hory a letní přírodu? Holdujete pěší turistice a letním sportům? Pak určitě v létě směřujte do hor. Po celý život vám pak zůstanou krásné vzpomínky na nádherné výhledy a sportovní zážitky. Rodinné výlety a pěší túry si však plánujte předem a berte v úvahu fyzickou kondici celé rodiny. Zvláště si dávejte pozor na větší nadmořské výšky. Špatně naplánovaná horská túra se může změnit v noční můru, ze které budete mít jen zničené zdraví a špatné vzpomínky. Směr i délku výletu proto plánujte pečlivě a promyšleně. Zbytečně vyčerpat sebe či své ratolesti - to není žádný hrdinský skutek.

Co si obléci, když vyrážíte na pěší túru?

Když víte, že ten den bude vedro, na výlet vyrazte hned ráno a naplánujte si ho tak, abyste co nejvíce času strávili chůzí ve stínu. To zvláště platí pro výlety s malými dětmi, které by na přímém slunci měly být co nejméně. Vezměte si lehké a vzdušné oděvy a pijte hodně tekutin. Také nezapomeňte na klobouk, kšiltovku či šátek, sluneční brýle a dobrý opalovací krém. Pokud se však vydáváte do větších nadmořských výšek, nezapomeňte, že tam bývá chladno i v létě. Na takový výlet svým rodinným příslušníkům raději zabalte turistické bundy. Dětské, dámské i pánské mikiny určitě vyberte s dostatečným předstihem a s rozmyslem. Zkontrolujte si, zda jsou vyrobené z kvalitních, osvědčených funkčních materiálů - polyamidu, polyesteru či elastanu. Tyto látky jsou totiž prodyšné a dobře odvádějí pot. Také se podívejte, zda mikiny mají dostatečně velkou a pohodlnou kapuci - ta se v horách vždycky hodí. Turistické kalhoty dámské, pánské i dětské by měly být vyrobené z nepromokavých a větruodolných látek. A protože na horách bývá nepředvídatelné počasí, měli byste tomu přizpůsobit oblečení. Nejsnáze toho dosáhnete tak, že si vezmete několik kusů tenčího oblečení, které se dá vrstvit podle momentálního počasí. Největší nebezpečí představují bouřky a průtrže mračen, ve větších nadmořských výškách pak i nečekané poryvy silného větru. Proto si nezapomeňte vzít náhradní oblečení a velkou pozornost věnujte i výběru vhodné obuvi.

Jaká turistická obuv je vhodná pro děti?

Dětské nohy jsou obzvlášť citlivé. Nevhodnou obuví se tedy dětem snadno způsobí různé deformity a někdy i dokonce nevratné poškození kostí chodidla, problémy s páteří či špatné držení těla. Proto se výroba dětských bot kontroluje ještě více než běžný obuvní průmysl. Zjišťuje se například, zda vyráběné boty pro dětské turisty mají správnou šířku, délku, váhu a nezávadné složení. Za nevhodné jsou považovány ty materiály, které jsou příliš tvrdé a neprodyšné a nepřizpůsobí se tvaru dětské nožky. Dětská turistická obuv však zároveň musí být pevná a mít pružnou podrážku. A co je v horách nejdůležitější: dítě v ní musí při chůzi mít dobrou stabilitu.

Související články