Březen na vlně optimismu: koukni na další pozitivní zprávy

bigstockphoto.com
|
05. 03. 2021
|
O tom, že je současná situace tak „trochu na prd“, asi nemá smysl diskutovat. Proto je teď víc než kdy dřív potřeba soustředit se na to pozitivní, co se kolem nás děje.

Španělské město vyrábí elektřinu z přezrálých pomerančů

Způsobů, jak vyrobit elektrickou energii je celkem dost. Španělská Sevilla ale přišla s neotřelým řešením. Elektřinu chce totiž vyrábět z přezrálých a nevyužitých pomerančů. Ve městě roste na veřejných místech asi 46 tisíc pomerančovníků, z nichž každý strom rodí ročně mezi 45 a 130 kilogramy pomerančů.

Za rok tak skončí na skládce několik stovek tun shnilých plodů a to by se ale mělo změnit. Sevillská vodohospodářská společnost letos hodlá využít prvních 35 tun pomerančů k výrobě elektřiny. Šťávu z ovoce nechá kvasit a ze vzniklého metanu vyrobí elektrickou energii. Slupky a zbytky plodů chce zkompostovat a použít jako hnojivo.

Praha je jedním z nejzelenějších měst světa

Podle indexu HUGSI, který každoročně vyhlašuje známý výrobce zahradnického a řezacího nářadí, se za rok 2020 stala Praha třináctým nejzelenějším městem na světě. V evropském měřítku pak obsadila krásné deváté místo. Na každého obyvatele hlavního města Prahy tak připadá 180 metrů čtverečních zeleně.

Zajímavé taky je, že zelené plochy tvoří 56 procent celé rozlohy hlavního města. Za posledních 20 let tam vzrostla plocha městské vegetace o více než 300 hektarů, což je v celoevropském měřítku naprostý unikát. Zeleň pomáhá ochlazovat město, zadržovat vodu, bojovat s tepelnými ostrovy a v neposlední řadě přispívá k uhlíkové neutralitě.

V pražské zoo se podařilo namnožit želví samečky

Zoo Praha se v roce 2008 podařilo namnožit unikátní želvy Smithovy vůbec poprvé na světě. Dnes už chovatelé díky výzkumu Petra Velenského dokáží ovlivnit pohlaví narozených mláďat.

Na začátku letošního února se tak vylíhli tři samečci, které ZOO potřebuje pro další chov. O tom, jestli se z oplodněného vejce vylíhne želví sameček nebo samička, prý rozhoduje teplota. Chovatelé proto ukládají vejce na měsíc až dva do vinotéky do teploty 14 °C.

bigstock-portrait-happy-woman-enjoying-381031937.jpg

U nás i ve světě se dějí i dobré věci. Nejen koronavirus.
bigstockphoto.com
Je třeba věnovat pozornost i skvělým zprávám!

Umělá inteligence pozná rakovinu z fotky

Unikátní systém na diagnostiku rakoviny kůže, který vznikl ve spolupráci harvardských vědců a Massachusettského technologického institutu (dále jen MIT), dokáže odhalit rakovinu kůže z fotografií pořízených mobilem.

Přesnost odhalení podezřelých útvarů se pohybuje okolo 90 %, což je srovnatelné s klasickým vyšetřením u lékaře. Takzvaná „metoda ošklivého káčátka“ srovnává jednotlivé pigmentové skvrny a znaménka na těle pacienta a vybírá z nich útvary, které by měl prohlédnout lékař.

V polské zoo se narodil vzácný vačnatec

V Zoo Vratislav se narodilo mládě velmi vzácného vačnatce. Je jím zvířátko s prazvláštním jménem kuskus medvědí – ohrožený druh, jehož domovinou je daleká Indonésie. Úspěch je to o to větší, že ho na celém světě chová jenom pět zoologických zahrad.

Zoo Vratislav chová kuskusy medvědí od roku 2016. Od té doby se jim podařilo úspěšně odchovat čtyři mláďata. Poslední se narodilo minulý rok v létě. Zajímavé taky je, že Zoo Vratislav je jedinou institucí na světě, které se podařilo druh rozmnožit.

Máš pro nás nějakou další optimistickou zprávu? Poděl se o ni s námi v diskuzi pod článkem!

Související články