Abstraktní obrazy: Jaké motivy jsou nejoblíbenější?

https://myloview.cz/obrazy/
Komerční článek
|
16. 11. 2017
|
Termín abstrakce je poměrně často skloňovaný především v malířství a v souvislosti s uměním všeobecně. Skutečnost je taková, že se dnes ale využívá poměrně hojně v interiérech mnohých objektů.

Rozhodně se přitom nemusí jednat třeba o malířské ateliéry nebo sídla firem soustředících se na grafické práce. Běžně najdeme abstraktní obrazy i v klasických rodinných domcích, případně bytech. Důvodů pro pořízení takovýchto obrazů je hned několik. Začít bychom mohli uměleckou hodnotou a končit zajímavými unikátními motivy, jichž s jinými druhy obrazů nedosáhnete. Jaké abstrakce se tedy dnes pořizují nejčastěji a co je to vlastně abstrakce?

Abstrakce jako zcela osobitá záležitost

Mnozí lidé říkají věcem, kterým nerozumí nebo v nich nevidí nic konkrétního, že jsou zkrátka abstraktní. Ano, mnohé transcendentní věci, které nemůže lidský rozum pochopit, jsou skutečně abstraktními. Přesto ale tento termín poznal světlo světa až v polovině 20. století. Abstrakce vznikla jako protipól uměleckým dílům, která byla doslova přeslazená a snažila se co nejvíce pojmout skutečnost v reálném slova smyslu.

jsmekocky_3.jpg

Abstraktní obrazy by měly v člověku vyvolávat pocity blaha.
Abstraktní umění se hodí do jakékoli místnosti v bytě.

Akademické a doslova moralizující obrazy už mnozí malíři jednoduše nechtěli snášet, a tak začala vznikat díla jiná, inovativní. Umělci zachycující nejrůznější abstraktní motivy přímo na plátna se snažili vytvořit zcela originální obrazce, které se musely a musejí líbit. Jsou ovšem na hony vzdálené jakékoli realitě. To nicméně nikomu nevadí. Naopak, abstrakce jsou maximálně neotřelé a dávají vyniknout lidské fantazii.  

Přirozené je krásné

Spousta umělců i obyčejných lidí zastává názor, že obraz se nemusí podobat něčemu, co je reálně zhmotněné. Není nutné přesně kopírovat skutečnost, jež je mnohdy fádní a nepříliš zajímavá. Běžná denní zkušenost není pro umělce nezbytně nutnou inspirací. Abstrakce má svůj vlastní přirozený smysl, ať už zobrazuje cokoli, co se ani zdaleka nepodobá reálnému světu.

Nové teorie hovoří o tom, že abstraktní obrazy a sestavy by měly v člověku vyvolávat pocit blaha. Příjemné pocity v souvislosti s jakýmkoli abstraktními obrazy by se zkrátka při pohledu na ně měly dostavit. Může se přitom jednat o zdánlivě bezvýznamné kresby, které třeba v některém člověku nevyvolají vůbec žádné pocity. Člověk je nicméně bytostí jedinečnou a individualitu si v sobě neseme i ve vztahu k umění jako takovému. 

Skvrny, čárky, barvy

Abstraktní obrazy v interiéru mohou vypadat různě. Zpravidla jde o geometrické tvary mnoha podob nebo oblé tvary. Velmi oblíbené jsou například nejrůznější trojúhelníky, mnohoúhelníky, čtverce anebo čáry. Vše dohromady může tvořit velmi zajímavé útvary a shluky nejrůznějších tvarů, jež vypadají neobvykle, a přitom unikátně a zajímavě.

Záleží pouze na vás samotných, co vám učaruje. Někdy bohatě postačí třeba i skvrny, jež se třeba postupně rozrůstají v mnohé neurčité útvary. Klikyháky sice na první pohled mohou v někom vzbuzovat pocity zbytečnosti a absence jakéhokoli umění, nicméně spousta lidí právě takovouto abstrakci ocení.

jsmekocky_2_0.jpg

U abstraktního umění jde o tvary, ale také hodně o barvy.
myloview.cz/obrazy/
Abstraktní umění si pohrává s emocemi.

Když se navíc tyto vzory dokážou spojit s neotřelými barevnými odstíny, není co řešit. Jednotný styl místnosti ale vytvořit lze. Stačí pouze trocha fantazie, kterou disponujeme bezesporu všichni.

Abstrakce do všech místností

Máte pocit, že byste abstraktní obrazy využili například pouze v obývacím pokoji? Nesmysl! Své místo si najdou prakticky kdekoli. Záleží jen na tom, jakým způsobem dokážete kombinovat výmalbu a nábytek. Obrazy pak mohou sloužit buď jako doplněk, nebo jako hlavní část jakékoli místnosti.

Optimální řešení mohou například představovat už ve vstupních halách. Tady se totiž naladí především návštěvy pro další prohlídku vašeho interiéru. Jinak se často volí abstraktní motivy také do ložnice. Tato místnost určená primárně ke spánku a relaxaci si takovéto motivy bezesporu zaslouží. U čeho jiného byste se ostatně mohli pomalu zastavit a na dlouhou chvíli se zasnít? Abstraktní díla nemusí přitom nutně pocházet z pera slavných mistrů minulosti.    

Související články