Zubní sprcha. S čím pomáhá a jaké existují druhy?

bigstockphoto.com
|
21. 08. 2020
|
Už jsi slyšela o zubní sprše? Ačkoli se u nás dá už nějaký ten rok sehnat, teprve poslední dobou se o ní víc mluví. Pokud tě trápí časté záněty dásní, potřebuješ čistit rovnátka nebo nedej bože můstek nebo implantát, možná bys o ní měla zauvažovat.

Všichni tak nějak tušíme, že i když to vypadá, že k sobě zuby pěkně přiléhají, ve skutečnosti jsou mezi nimi mezírky. V nich se můžou při špatném čištění držet nejrůznější zbytky jídla a zubní plak. Zubní sprcha v žádném případě nenahrazuje zubní nit a už vůbec ne kartáček a pastu. Vyčištění po jejím zásahu ale může být ještě lepší, čímž si můžeš ušetřit nejeden problém.

Jak zubní sprcha funguje?

To hlavní na zubní sprše je tryska, z níž tryská voda pod tlakem. Tím narušuje plak a odplavuje ho ven z úst. Tlak vody se u různých modelů liší a při výběru je lepší zaměřit na tu zubní sprchu, u které je víc možností, protože vyšší intenzitu využiješ při čištění a nižší intenzitu při masáži dásní.

Některé ústní sprchy dokonce v ústech vytvářejí bublinky, které se dostanou takřka všude, a když prasknou, zničí škodlivé bakterie držící se třeba těsně u zubu nebo v mezírce mezi dásní a zubem.

bigstock-211950940.jpg

Správnou péčí o zuby a dásně se vyhneš mnoha potížím.
bigstockphoto.com
Zářivě bílé zuby by chtěl každý. Ke zdraví a kráse se jim ale musí pomoct.

Vylepši si zubní sprchu nástavcem

Je docela jasné, že jedna zubní sprcha nemůže vyhovovat všem stejně. Proto je jich na trhu víc a hlavně si můžeš vybrat i speciální nástavce, právě třeba na čištění rovnátek nebo na různé povrchy.

Jaké jsou typy zubních sprch?

Existuje hned několik typů, z nichž si můžeš vybírat. Jeden typ se dá například připojit přímo na vodovodní baterii, jiný má svou vlastní malou nádržku. Oba typy můžeš napájet baterkami nebo ze sítě a ten s nádržkou se hodí, když často cestuješ. Dalším druhem je stolní zubní sprcha, která si bere energii ze sítě a má větší nádržku, zabudované stojánky na trysky a širší možnosti nastavení. Poslední je pak celé ústní centrum, které kombinuje zubní sprchu s elektrickým kartáčkem.

Jestli tě trápí zoubky tvé ratolesti, je na místě říct, že existují i zubní sprchy pro děti. Ty se tak můžou už v útlém věku naučit, jak si dutinu ústní čistit dokonale a tím spíš se později vyhnou problémům.

Používáš zubní sprchu? Jaké s ní máš zkušenosti? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Související články