Znáš tajemství Mikuláše? Je patronem prostitutek a někde chodí holohlavý

Shutterstock
|
05. 12. 2023
|
Jen málokdo si dokáže představit začátek prosince bez tradiční návštěvy Mikuláše, čerta a anděla. Věděla jsi ale, jak tenhle svátek vznikl a proč spolu chodí zrovna tahle trojice?

Podvečer 5. prosince podle tradice patří návštěvě Mikuláše s dlouhými bílými vousy, biskupskou holí a v dlouhém rouchu, který je doprovázen zlým, uhlím umouněným čertem a hodným, bíle oděným andělem. Přicházejí hlavně za dětmi zjistit, jestli zlobily a nechají je vykoupit se nějakou tou písničkou nebo básničkou.

Anděl má vždycky v košíčku nějaké ty dobroty, Mikuláš vlídné slovo a čert postrašení, aby děti byly i následující rok hodné. A když už přijít nemůžou, nechají za oknem aspoň mikulášský balíček.

Štědrý biskup a patron prostitutek

Inspirací dnešnímu Mikuláši byla postava svatého Mikuláše, který žil kolem roku 180 v římské provincii v Lykii na území dnešního Turecka. Byl patronem jednak obchodníků, právníků a dalších, ale zejména si pod křídla vzal děti. Biskupem se stal už v mladém věku, vždycky byl štědrý a provázely ho zázraky.

Nejznámější legenda je pak o zadluženém otci a jeho třech dcerách. Aby dlužník mohl svůj dluh vyrovnat, poslal své dcery do nevěstince, aby mu na něj vydělaly. Mikuláš ale zanechal dívkám na okně nadílku ve formě pytlíčku zlaťáků, aby dluh mohly zaplatit.

I proto je patronem všech prostitutek. A právě odtud vzešla tradice mikulášské nadílky. Další pověstí je pak záchrana třech chlapců, které chtěl agresivní hostinský zabít. Mikuláš měl taky věnovat veškeré své dědictví po rodičích chudým a nemocným.

shutterstock_1860755734.jpg

Svatý Mikuláš byl velice štědrý, proto dneska chodí a rozdává dárečky.
Shutterstock
Taky tě šokuje, že svatý Mikuláš je patronem prostitutek?

Vyvažování zla dobrem

A kde se vzaly ty tradiční mikulášské návštěvy? Ve středověku se na Mikulášovu oslavu pořádaly takzvané biskupské chlapecké hry, které byly prapůvodem svatomikulášských obchůzek a průvodů.

Na začátku chodil biskup sám, později, kolem 19. století, se přidal i anděl s čertem. Pekelník s Mikulášem chodí jako symbol toho, že měl právě stařík s vousem porazit ďábla. Nejnovější přírůstek slavné trojky, anděl, pak chodí za účelem vyvážení zla svou svátostí. Mikuláš pak prostřednictvím těchto dvou spravedlivě odměňuje a trestá.

V Americe Santa, v Polsku dárky do bot

Mikuláš taky chodí v předvečer svého oficiálního svátku, tedy 5. prosince, a to proto, že pro naše předky byl počátkem dne západ slunce dne předchozího. Šestý prosinec byl taky dnem Mikulášovy smrti. Ač se v Americe Mikuláš přetavil do formy Santa Clause, který chodí obdarovávat děti o Vánocích, v České republice podle původní tradice navštěvuje dětí o adventu, a to jako předzvěst větších vánočních darů.

Privilegium rozdávání dárků pod stromečkem pak přenechává, jak jistě víš, Ježíškovi. Tradice jsou ale všude jiné, na východě Mikuláš zůstává tou nejuctívanější světskou postavou, v Polsku třeba děti obdarovává do předem připravených bot. Někde spolu s Mikulášem chodí pacholek, jinde zase policista nebo čert bez anděla. Někdy je dokonce vyobrazený jako holohlavý! Prostě jiný kraj, jiný mrav.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Autor článku: redakce

Související články