Jahodové muffiny s čokoládovými kousky: jednoduchý recept na nebe v puse

Shutterstock
|
02. 07. 2023
|
Muffiny. Jen když na ně pomyslíš, na jazyku tě hladí vláčné, a přesto hutné těsto. Pokud je miluješ a přebývají ti doma jahody, vytvoř z nich bezva dvojku!

Muffinům je hrozně snadné propadnout. Můžeš do nich totiž dát to, na co máš zrovna chuť, nebo něco jiného, co potřebuješ zpracovat. To z nich dělá vděčnou dobrotu, ať už na všední odpoledne, nebo na sváteční příležitosti.

Tuhle dobrotu si snadno vykouzlíš nasladko i naslano, sportovci si do nich rádi přidávají protein na pečení a svou cestu si k nim najdou třeba i vegani. Tentokrát se společně podívejme na klasické muffiny, v nichž budou hlavní roli hrát jahody a tu vedlejší čokoládové kousky.

Jak jsme k muffinům přišli?

Muffiny mají svůj původ už v 10. století ve Walesu. Vznikly jako z nouze ctnost, ze všeho, co bylo doma k mání. K podobě, kterou známe dneska, se ale propracovaly až později. Dřív vypadaly spíš jako vdolky a jedla je hlavně nižší vrstva, třeba služebnictvo.

Jenže! Když se muffiny pekly právě pro služebnictvo, vždycky to nádherně vonělo, a tak šlechta nechtěla zůstat pozadu. Zanedlouho se muffiny staly báječným doplňkem tradičního odpoledního čaje, pak je začali prodávat i pouliční obchodníci.

shutterstock_1703654812.jpg

Základní těsto je předpoklad pro úspěch, ten ale musíš doladit dalšími surovinami.
Shutterstock
Muffiny jsou boží. Připrav si základ a pak zaexperimentuj, s čím je libo!

Muffiny? S čímkoli si přeješ

Jak už bylo napsáno, muffiny si můžeš připravit snad na sto rozličných způsobů. Milovníci sladkého ocení jablečné nebo banánové muffiny, mlsnější jazýčky uspokojíš netradičními muffiny a ty strávníky, kteří do bříška pošlou radši něco slaného, zase potěšíš slanými muffiny, v nichž jde hlavně o vejce.

Zkrátka – základ by měl zůstat stejný, volitelné suroviny pak můžeš libovolně obměňovat. Kouzlit můžeš s ovocem, džemem, oříšky a semínky, kokosem, čokoládou, oříškovými a čokoládovými krémy… U slaných muffinů se zase ke slovu dostávají uzeniny a taky bylinky a koření.

Recept na jahodové muffiny s čokoládovými kousky

Jestli ráda spojuješ chuť ovoce s chutí čokolády, pak pro tebe budou jahodové muffiny s kousky čokolády nebem v puse. Množství surovin vychází na 12 kousků.

Co potřebuješ: 300 g jahod, 50 nalámané hořké čokolády nebo čokopeciček, hrnek hladké mouky, ½ hrnku cukru (nebo o něco víc erythritolu), ½ hrnku mléka, 60 ml oleje, vejce, ½ prášku do pečiva, pár kapek vanilkového extraktu

Jak na to?

  • Omyj si jahody, nech je okapat a pak je rozkrájej na čtvrtiny.
  • V míse smíchej všechny suché ingredience.
  • V další nádobě rozmixuj vajíčko s olejem a mlékem.
  • Tekutou směs nalij do sypké, přidej nalámanou čokoládu nebo čokopecičky a pořádně promíchej.
  • Na dno formičky dej trochu těsta, pak vyskládej vrstvu jahod a přidej další vrstvu těsta. Navrch přijde ještě vrstva jahod nebo jen jeden kousek na ozdobu.
  • Těsto dej péct do trouby předehřáté na 180 °C. Na tuhle teplotu ho peč plus mínus 20 minut, ale pro jistotu občas špejlí zkontroluj, jak na tom muffiny jsou, ať je nemáš vysušené.

Chybí ti tu informace, jak tuhle dobrůtku skladovat? Věř, že nejspíš vůbec nebudou potřeba…

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články