Svatbou život nekončí, užívejte si v každém věku

Pxhere
|
02. 08. 2022
|
Máte po svatbě a obáváte se, že už vás čeká jen stereotypní rodinný život? Máme pro vás dobrou zprávu, ani zdaleka to tak být nemusí. Naplno můžete žít úplně kdykoliv.

Bojíte se, že se partner bude chtít vázat?

Děsí vás pohled na zásnubní prsteny ve výloze a neumíte si sama sebe představit před oltářem, protože na tento životní krok ještě nejste připravená? Zkuste si celou věc důkladně promyslet. V první řadě se musíte zamyslet nad tím, zda tyto obavy nemáte kvůli svému současnému partnerovi. Pokud si neumíte představit společný život konkrétně s ním, pravděpodobně je čas současnou vztahovou situaci řešit.

Jestliže ale obavy pramení spíše z toho, že jste spokojená se současným stavem a bojíte se, jaký vliv bude mít svatba na vaše budoucí soužití, nejlepším řešením je si s partnerem o vašich pocitech otevřeně promluvit. Také muži se mohou bát odmítnutí při žádosti o ruku a není vůbec na škodu nenápadně příteli situaci předem vysvětlit.

Jak to bude s dětmi?

Ano, přírodě neporučíte a jako ženě vám prostě těhotenství přinese jistá životní omezení. Žádný alkohol, omezení kofeinu a určitých typů potravin. A to nejen během těhotenství, ale i během prvních několika měsíců, kdy kojíte.

Řekněme tedy, že jedno dítě znamená dva roky, při kterých budete muset přijmout určité kompromisy. Jenže poté se situace již může v podstatě vrátit do normálu. Dítě může pohlídat manžel, prarodiče, nebo si můžete sehnat chůvu a později jesličky a mateřskou školku.

Záleží také na tom, jak si dítě vychováte. Jednoznačně můžete ovlivnit, zda po svém boku budete mít dítě zcela závislé na matce, nebo samostatného „parťáka“, který váš život naopak obohatí o spoustu zábavy a neopakovatelných zážitků.

Konec dámských jízd?

Není nic špatného na tom, že si vdaná paní vyjede s kamarádkami na dovolenou. Samozřejmě jsou určité věci, které byste na ní provádět neměla. Jedná se o dovolenou a nikoliv o „zálety“ za jinými muži. Jenže to platí úplně stejně, ať už jste sezdaní, nebo nikoliv. Panuje-li ve vztahu vzájemná důvěra, není důvod, aby se partneři nemohli bavit jak společně, tak samostatně. Každý potřebuje svůj vlastní prostor a spokojenosti ve vztahu to může jedině prospět.

A co finanční otázka?

Zásadní změnu představuje manželství z pohledu majetku a financí. Váš majetek se totiž stává společným. A tak je jedno, kdo vydělává více a kdo má méně majetku. Vše se stává společným „SJM“. Začne-li tedy jeden z partnerů podnikat a výrazně zbohatne, půlka majetku náleží protějšku, třebaže má běžné zaměstnání s průměrnou mzdou a na podnikání se aktivně nijak nepodílí. To může být někdy značnou překážkou a problémem při rozvodu. Pokud chcete tomuto předejít, potřebujete předmanželskou smlouvu a zejména vše důkladně probrat s partnerem. Také otázka financí má ale řešení a není překážkou nepřekonatelnou.

Související články