Motivace při hubnutí: jak ji najít a neztratit

shutterstock.com
Komerční článek
|
12. 10. 2020
|
Abyste zhubly a hmotnost si udržely, potřebujete tu správnou motivaci. Žádný dietní plán nebude fungovat, pokud netoužíte zhubnout vy sama. Pokud máte pocit, že vám nadváha nezpůsobuje žádné problémy, ještě nemáte tu správnou motivaci.

Pokud jde o estetický problém, řekněme hubnutí z břicha, zkuste motivační foto. Než se dáte na hubnutí, odfoťte se jenom ve spodním prádle. Kdykoliv se vám přestane v hubnutí dařit, podívejte se na fotky a bude to motivace, která vám pomůže překlenout krizové období.

Co ještě vám může při zdravém hubnutí pomoci?

Pěkné aranžování zdravého jídla

Za prvé, neservírujte všechno jídlo na obrovské mísy. Nabírejte si jídlo na talíř a pak odložte zbylé jídlo do lednice. Rovněž používejte menší talíře, a samozřejmě menší porce. A co je důležité,  přidejte proteiny a vlákninu, uberte rafinované cukry. Jídelníček na hubnutí může být pestrý, i když se to možná nezdá.

shutterstock_1033079713.jpg


shutterstock.com

Polovinu talíře by měla tvořit barevná zelenina, čtvrtinu proteiny a čtvrtinu vláknina, označovaná i jako sacharidy, ovšem ty pomalé. Jídlo si pěkně naaranžujte a jezte pomalu. Dieta na hubnutí vůbec nemusí být drastická. Zdravá dieta dokonce drastická být nesmí, protože dlouhodobě se žádná taková dodržovat nedá.

Mobilní aplikace při hubnutí

Jako pomůcka při hubnutí slouží i různé mobilní aplikace. Jde vlastně o textové připomínky, které vás neupozorňují na obchodní setkání ale na vaše hubnutí – že vás o hodinu čeká cvičení, nebo je právě čas na jablko, nebo se máte projít a rozhýbat tělo od počítače. Taková technická podpora údajně pomáhá zhubnout více, než když hubnete bez ní.

Některé druhy mobilních aplikací na hubnutí vám pomáhají počítat kalorie. Spalování kalorií a větší výdej kalorií než jejich příjem je totiž podstatou každého hubnutí.

Určení cíle hubnutí

Když najdete tu správnou motivaci, musíte si ještě stanovit ten správný cíl hubnutí. Pro udržitelné hubnutí je potřeba hubnout pomalu a postupně. Naučit se novému životnímu stylu, naučit se nevzdávat to po prvním selhání, vidět i malé pokroky. Zdravé hubnutí znamená půl kila až kilo za týden. Je potřeba zpevnit tělo, hubnout z tuku a ne ze svalové hmoty. A vyvarovat se jojo efektu, který hrozí při rychlém a nezdravém způsobu hubnutí. Proto nemějte příliš velké oči, abyste neztratily motivaci.

Cvičení ve dvojici

Zdravé hubnutí je jízda na dlouhou trať, udržet si motivaci a dokázat skloubit ostatní povinnosti a fungování domácnosti s vaší snahou zhubnout je opravdu náročné. Nebo se to může na začátku hubnutí tak jevit. Obzvláště, pokud jste emocionální jedlík, tedy pokud stresy zajídáte.

shutterstock_527013196.jpg


shutterstock.com

Tady přichází na řadu parťák nebo parťačka, kteří vám při hubnutí pomohou. Rodina by zajisté měla držet s vámi, podpořit vás. Ale někdy je dobré mít na cvičení či běhání kamarádku, se kterou sdílíte stejný cíl – a to zhubnout. Cvičení na hubnutí vám samozřejmě musí vyhovovat, pokud nejste typ na skákání v tělocvičně, zkuste jiný sport či typ pohybu.

Podpora efektivního hubnutí vhodnými doplňky stravy

Tablety na hubnutí jsou oblíbenou pomůckou při hubnutí. Některé potlačují chuť do jídla, jiné zlepšují metabolismus. Ale z dlouhodobého hlediska samotné pomoci nedokážou. Pro udržení hmotnosti, po které toužíte, musíte opravdu změnit stravovací návyky, zpomalit a odbourat stres, nezanedbávat fyzickou aktivitu.

shutterstock_1041373417.jpg


shutterstock.com

Pokud stále nevíte, jak začít, protože vždy je nejtěžší začít… zkuste i kvalitní pilulky na hubnutí. Vhodné doplňky stravy pro efektivní hubnutí rovněž přispívají k snižování hmotnosti, lepšímu a rychlejšímu fungování metabolismu a v kombinaci se zdravým stravováním a přiměřeným pohybem urychlí úbytek hmotnosti.

Související články