Jak vybrat plavky na board sporty?

Pixabay
Komerční článek
|
26. 08. 2023
|
Na trhu existuje spousty značek a stylů a je těžké vybrat, co by pro vás mohlo být to pravé. A tak jsme pro všechny nadšence do vodních sportů sestavili průvodce, který vám pomůže vybrat ty nejlepší boardshortky podle funkčnosti a stylu.

Co jsou to boardshorts?

Boardshortky jsou plavky určené speciálně pro vodní aktivity. Tyto plavky, označované také jako "surfové šortky" mají svůj původ v klasických plaveckých šortkách. Termín "boardové" kraťasy je spojen především se surfaři, kteří jejich používání zpopularizovali. Netrvalo však dlouho a tento termín si našel cestu i k dalším vodním sportům jako jsou windsurfing, kiteboarding nebo paddleboarding.

Co mít na paměti, když kupujeme boardshortky

Rychlé schnutí

Šortky vyrobené z polyesteru ve srovnání s bavlnou rychleji schnou. Přestože nejsou tak pohodlné a šetrné k pokožce jako jejich bavlněné protějšky, polyesterové boardshortky jsou pro nadšence do vodních sportů nejlepší volbou, protože jsou i více odolné proti oděru, chlóru i slané vodě. Na trhu dnes najdeme i spousty modelu, které jsou opatřeny voděodolným zátěrem odpuzující vodu, takové plavky schnou opravdu velmi rychle.

Materiály

Jak jsme nastínili výše - polyester je hlavním materiálem pro výrobu board šortek, úplně nejlepší boardové šortky jsou však vyrobeny z kombinace polyesteru a spandexu, to jim dodává mimo rychleschnoucích vlastností i pružnost, takže vás nebudou omezovat v pohybu. Mnoho výrobců se také dnes soustředí na výrobu plavek z recyklovaných materiálů, což šetří naší planetu a za to jim určitě patří palec nahoru.

Kapsy

Jedním z jedinečných prvků dobře navržených plavek je přítomnost malé uzavíratelné kapsy, která slouží k uložení klíčů od auta, klíčů od skříňky nebo karty od pokoje. Pokud tedy plánujete nechat své surfařské vybavení a cennosti v autě nebo ve skříňce, nezapomeňte zkontrolovat, zda vaše boardshortky tuto kapsu mají.

Délka

Boardshorty jsou srovnatelně delší než běžné plavky. To jim pomáhá odlišit se od ostatních šortek a dává jim to výrazný vzhled, ale jejich délka slouží také konkrétnímu účelu pro surfaře. Tím, že jsou delší, mohou boardové kraťasy chránit kolena surfaře odřeninami od prkna, chrání tedy před tzv. surf vyrážkou.

Většina z nás pozná dobré plavky, když je vidí nebo cítí na sobě a neexistuje správná nebo špatná volba, pokud jde o šortky, každý má své osobní preference. Dobrá věc je, že existuje tolik možností, že si nakonec dokáže vybrat každý.

Tagy: 
Související články