5 kreativních hraček pro rozvoj dětských dovedností a kreativity

New Africa / Shutterstock
Komerční článek
|
09. 03. 2023
|
Rozvoj dětských dovedností a kreativity je důležitý pro správný vývoj každého dítěte. Existuje mnoho způsobů, jak ratolestem pomoci v tomto procesu a jedním z nich je vhodný výběr kreativních hraček.

Nabízí se různé tipy, které nejenže pomohou rozvíjet kreativitu a fantazii, ale také posilují jemnou motoriku a prostorovou představivost.

Nápadité tvoření

Jednou ze skvělých hraček jsou stavebnice. Nabízí se mnoho různých druhů, vždy jde však o skládání rozmanitých dílků, čímž vznikají různé tvary a konstrukce. Stavebnice jsou skvělou volbou pro děti, které rády tvoří a staví, a mají mnoho výhod pro rozvoj kreativity a kognitivních schopností.

  • Podpora kreativity: Stavebnice dětem umožňují vytvářet své vlastní projekty a díla, což podporuje jejich kreativitu a představivost.
  • Rozvoj motorických dovedností: Děti musí být přesné a pečlivé při skládání dílů, což podporuje rozvoj jemné motoriky a koordinace oka a ruky.
  • Vývoj kognitivních schopností: Tyto hračky také podporují rozvoj kognitivních schopností – prostorové vnímání, logické myšlení a řešení problémů.

Sety s většími kostkami jsou oblíbené u mladších dětí, starší ratolesti si pak mohou užít složitější stavebnice, které obsahují třeba i speciální součástky.

Puzzle

Puzzle jsou skvělou aktivitou pro rozvoj kognitivních schopností, jako je například paměť, rozpoznávání tvarů a barev, řešení problémů a zlepšení prostorového vnímání. Zároveň jde o skvělou zábavu, která může pomoci rozvíjet trpělivost, koncentraci a vytrvalost.

I zde je dostupná široká nabídka, lze tak hravě vybírat pro různé věkové kategorie. Pro nejmenší jsou připraveny skládačky s většími dílky a jednoduchými motivy, starší děti pak ocení složitější puzzle s více díly. Mezi motivy najdete přírodu, zvířata, ale i oblíbené filmy jako je Star Wars, skvělé pohádky jako je Tlapková patrola a mnohem víc. Stačí si jen vybrat.

Malování a kreslení

Pro podporu rozvoje mnohdy ani není třeba speciálních hraček. Skvělou aktivitou je totiž i malování a kreslení. Potřeba je přitom jen papír a pastelky, případně další potřeby dle zvolené techniky. V každém případě jde však o zábavnou činnost, které se děti mohou věnovat v podstatě kdykoli a kdekoli. Nabízí přitom řadu výhod.

  • Podpora tvořivosti: Vlastní tvorba podporuje představivost a může podnítit kreativitu. Děti mohou tvořit umělecká díla a vyjádřit své myšlenky a emoce pomocí barev a tvarů.
  • Rozvoj motorických dovedností: Činnost podporuje rozvoj jemné motoriky a koordinace oka a ruky. Děti musí být přesné a pečlivé při používání štětců a jiných nástrojů, což podporuje rozvoj těchto motorických schopností.
  • Zlepšení koncentrace: Mnohdy je nutné se pořádně soustředit na svou práci a dokončit ji, což je užitečná dovednost v mnoha aspektech života.

Experimenty jsou vítány. Klasikou jsou pastelky, ovšem nabízí se i fixy, vodové barvy, různé kreativní nástroje a spousta technik, které ratolest může objevovat. Kromě papíru lze navíc využít třeba i plátno či kamínky, keramiku a podobně.

Modelovací hmota

Modelovací hmoty jako jsou obyčejné modelíny, plastelíny či Play-doh jsou skvělým nástrojem pro rozvíjení tvořivosti a manuálních dovedností. Děti si mohou hrát s různými barvami, tvary a texturami, aby vytvořily své vlastní modely. Přitom jsou rozvíjeny různé dovednosti.

  • Motorické schopnosti: Manipulace s modelovací hmotou pomáhá rozvíjet jemnou motoriku a koordinaci pohybu. Děti si mohou hrát s různými tvary a texturami, což podporuje rozvoj jejich smyslových a motorických schopností.
  • Koncentrace: Modelování s hmotou vyžaduje trpělivost a koncentraci. Děti se musí soustředit na svou práci a pečlivě tvarovat a vytvářet různé objekty.
  • Prostorové vnímání: Při modelování s hmotou se učí porozumět prostoru a vztahům mezi různými tvary. To může pomoci rozvíjet prostorovou představivost a schopnost vizualizovat věci v 3D prostoru.

Zažehlovací korálky

Tvoření se zažehlovacími korálky může být skvělá zábava. Navíc je takováto aktivita také užitečná. Podobně jako předchozí činnosti také podporuje rozvoj klíčových schopností.

  • Jemná motorika: Práce s malými korálky a pinzetou při jejich umísťování na podložku pomáhá rozvíjet jemnou motoriku a koordinaci pohybu.
  • Kreativita: Zažehlovací korálky jsou skvělým nástrojem pro podporu kreativity. Děti si mohou vytvářet své vlastní návrhy a tvary, nebo využít předem určené vzory. Tato činnost umožňuje vyjádřit svou fantazii a přemýšlet o různých možnostech.
  • Koncentrace: Skládání korálků vyžaduje trpělivost a koncentraci, protože se ratolesti musí soustředit na práci a pečlivě umisťovat korálky na podložku.
  • Barevné vnímání: Děti se učí poznávat a rozlišovat různé barvy a tvary korálků. Tato činnost může pomoci rozvíjet jejich barevné vnímání a vizuální paměť.

shutterstock_1586981599.jpg


grisdee / Shutterstock

Dostupné jsou praktické sady se šablonou, dle kterých si lze vytvořit předem zvolený obrázek. Kromě toho však lze pořídit i různobarevné zažehlovací korálky společně s vhodnou podložkou a jednoduše skládat cokoli, co dítko zrovna napadne.

Vzhledem k tomu, že práce s korálky je opravdu náročná, učí děti trpělivosti a vytrvalosti. Je třeba si proces dobře naplánovat, podporuje proto učení se, stanovení cílů a práci na jejich dosažení. Toto tvoření se přitom hodí pro děti různých věkových kategorií.

Kreativní tvoření je vždy skvělou volbou. Nabízí se mnoho skvělých hraček a volnočasových aktivit, které dětem přináší řadu benefitů. Přitom jde o spoustu zábavy. Neváhejte se svými ratolestmi vyzkoušet skládání puzzle, stavebnic, či třeba tvoření se zažehlovacími korálky.

Související články