Psí móda: Jak vybrat outfit pro vašeho mazlíčka?

alza.cz
Komerční článek
|
29. 03. 2022
|
Nejen vy máte možnost obléci se do stylového outfitu. Tenhle benefit můžete dopřát i svým čtyřnohým mazlíčkům. Nemusí se navíc jednat jen o estetický doplněk. Oblečky pro pejsky mají rozhodně i celou řadu praktických i zdravotních benefitů. Pojďme si je představit.

Pejskům je nejspíš jedno, jakou barvu má jejich svetřík nebo zda mají obojek ve stejné barvě jako vy kabelku. Co ale ocení, je teplý kabátek nebo bunda, která jim pomůže zůstat v teple i v případě, že je venku doslova psí počasí.

I pejskové mohou trpět artritidou, záněty močového měchýře, nebo tzv. syndromem mrtvého ocasu. Naštěstí existují různé oblečky pro psy, které jsou praktické, teplé a pejsky neomezují v pohybu.

Jak poznat, zda je obleček pro psy potřeba?

V první řadě je obleček vhodný pro pejsky v chladnějších měsících a při nepřízni počasí. Při přechodu z tepla do zimy tak chlupáč ocení další vrstvu stejně jako vy bundu. Je skvělou volbou při kratším venčení, kdy se pejsek sám nestihne zahřát pohybem. Obleček ale můžete dát i aktivnějšímu chlupáčovi, kdy bude díky němu v teple a suchu.

Obleček je důležitý pro starší pejsky, menší štěňátka i oslabené pejsky nebo pejsky s nějakým chronickým onemocněním. Nezbytný je také pro plemena bez podsady srsti, jako jsou třeba choulostivá plemena naháčů. Obleček také potřebují rasy, které nelínají. To jsou kokršpanělé, pudlové, yorkšírové, bišonci, maltézáčci, havanští psíci a další.

Jak velký obleček potřebujete?

Obecně můžete vybírat oblečky pro psy podle velikosti plemene pro velká plemena, pro střední plemena a pro menší nebo malá plemena. Stoprocentní ochranu zajistí pejskovi takový obleček, který mu dokonale padne. Vždy je třeba pejska změřit a porovnat s parametry u konkrétního oblečku. Měřte délku zad, délku přední nohy od kohoutku, obvod krku, obvod hrudi, obvod břicha a obvod nejširší části stehna.

Jaké druhy psích oblečků existují?

  • Svetry a mikiny hodí se pro chladnější počasí do města i do přírody. Lehce se oblékají a jsou také příjemné na nošení. Poskytují ochranu před chladem i špínou.
  • Pláštěnky – snadno se oblékají a hodí se do deštivého počasí. Ochrání vašeho pejska před deštěm. Mohou mít i reflexní prvky.
  • Vesty pro psy – jsou ideální pro různé příležitosti. Udrží vašeho mazlíčka v teple ve vodě, ochladí jej v létě, zviditelní jej v noci díky reflexním prvkům. Zvolit správnou vestu můžete podle účelu. Na výběr jsou vesty reflexní, plovací, zimní nebo chladící.
  • Softshellové oblečky – větru i vodě odolný materiál, který je prodyšný a vhodný pro celoroční užívání. Softshell také zabraňuje úniku tepla a zvyšuje cirkulaci krve, což je důležité pro udržení správnou funkci kloubů.
Související články