Šaty dělají člověka. Co na tebe prozradí barva oblečení?

www.bigstockphoto.com
Komerční článek
|
28. 10. 2018
|
Jsme tím, co nosíme. Barvy o lecčems vypovídají, každá něco symbolizuje, má svůj význam. Co vyzařuješ, když si vezmeš červené šaty nebo bílé tričko, a co tím říkáš svému okolí? Barvy, které ráda nosíš, na tebe zkrátka mohou hodně prozradit!

Černá – neutrál, který můžeš mít kdykoli

Černá, to není jenom smutek nebo totální depka. Černá symbolizuje také moc, autoritu a respekt. S černou tě nikde nikdo neodsoudí, protože se hodí kamkoli. Působí seriózně, ale když si na sebe vezmeš černou mini, tak i pěkně vyzývavě. Říká se, že lidi, kteří se rádi oblékají do černé, jsou citliví a často mají i umělecké vlohy. A obvykle se jedná o introverty.

Bílá – ztělesněná čistota a nevinnost

Bílá je zase odnepaměti symbolem čistoty, nevinnosti, míru a svobody. V bílých šatech se vdáváme, v bílém prádle jsme k nakousnutí jako to nejnevinnější stvoření na světě, což nejednoho kocoura přitahuje… A ještě něco – bílá o svém nositeli vypovídá, že je nanejvýš organizovaný a jen minimálně chaotický, nesnáší lež, ale umí být taky pěkně nekompromisní.

Červená je pořádně vyzývavá. Máš na ni odvahu?

Červená – vášeň a emoce

Červená je spojená s vášní, erotikou, ale i agresivitou. Je to barva hrdosti, krve a života. Snad proto ji nosí spíš výrazné osobnosti a taky ty, které rády provokují. Ne každý na sobě červenou barvu snese, chce to nemalou kuráž. Ale jakmile ji máš, cítíš se v červené autoritativněji a sebejistěji. 
Je dokázáno, že vnímání červené barvy nám zrychluje tep a nutí nás rychleji dýchat – zkrátka většinu z nás nenechá v klidu. A o to jde, když se do červené oblékáme. Chceme být viděni. 

Modrá – milovaná i nenáviděná pro logicky smýšlející

Rozum na prvním místě a emoce daleko za ním. Přesně takoví jsou často lidé, kteří se obklopují modrou. Zaměřují se na logickou analýzu všech nastalých situací, uvažují racionálně, nedávají v řešení problémů příliš prostor intuici nebo pocitům. Modrá je také symbolem komunikace. Ti, kteří se do modré oblékají, to se slovy a argumenty vážně umí. 

Některé z nás jsou v modré krásné, jiné jako princezny "Vyblinky" - do které skupiny patříš ty?

Zelená – klid a přátelskost

V zelené se nejedna z nás cítí příjemně, uvolněně a tak nějak v klidu. Aby ne, všechny tyto signály zelená barva vysílá, takže když se do ní oblékneme, je to hned. Hodí se spíš na odpočinkové aktivity, protože tím, že zklidňuje, taky utlumuje a to v práci moc nechceš, předpokládáme. Jde o naprostý opak červené. Pokud nepracuješ v lesnictví nebo ekologii, tak na ni ve formálním styku moc nevsázej – můžeš působit příliš uvolněně až ležérně nebo neseriózně.

Každou barvu, i tu, kterou by sis jinak neoblékla, můžeš vyladit vhodnými doplňky. Za nás bychom doporučili společenské dámské hodinky, sluneční brýle nebo vkusný šperk.

Žlutá – barva pro ty, kteří vyžadují pozornost

Nezávislá, kreativní, schopná ustát veškerou pozornost společnosti, do které vejde. Taková pravděpodobně jsi, když si na sebe bez okolků bereš žlutou barvu. Tu totiž nelze nevnímat, všimne si jí každý a hned. Pravděpodobně jsi pozitivně naladěná za každé situace a dokážeš efektivně řešit problémy, které v životě vyvstanou. Stejně jako u zelené ale existují situace, kdy si jí můžeš uškodit – třeba tam, kde je potřeba, abys vypadala důvěryhodně a přívětivě. Žlutá bohužel na lidi často působí příliš panovačně. 

Miluješ žlutou? A nejsi náhodou panovačná?

Fialová – pro všechny, kteří mají šestý smysl

Nebo spíš pro dámy, které ten smysl mají – pánové si na fialovou na sobě moc nepotrpí, i když výjimky se jako vždycky najdou. Nositelky fialové jsou často moudré a chtějí mít dokonalý vhled do věcí, kterými se zabývají. Mnohdy jde ale i o obyčejné drby, které je zajímají. Jde o barvu tajemnou a někdy i duchovní, takže co od žen ve fialové čekat? Kdo ví…

Růžová – červená bez agresivity 

Všechen ten život, který v sobě nese červená, ale bez vášně a agresivity. Přesně taková je růžová. Čím lehčí a světlejší odstín nosíš, tím jemněji působíš. Jako princezna. S růžovou se to ale nesmí přehánět, ve větším množství působí poněkud infantilně. 

Oranžová – kreativita jako oděv

Ano, kreativita a bezuzdná fantazie se očekává od těch, kteří nosí oranžovou. Proto by ses jí taky měla vyhnout, když jdeš na vážnější akci, do vážené společnosti. Hodí se pro neformální aktivity nebo do firmy, kde na neformálnost vsázejí.
Oranžová je, stejně jako červená, hodně vášnivá a instinktivní. V oranžové obvykle rádi chodí lidi nekonvenční a hraví. 

Hnědá – nenápadně při zemi

Seriózní, přátelská a loajální – takový dojem vyvoláš, kdy na sebe hodíš něco hnědého. Jenže při přemíře hnědé můžeš působit hodně přízemně až nudně. Hnědá byla odjakživa barva rolníků a dělníků, proto si v hnědém outfitu nemůžeš myslet, že tě bude někdo považovat za odvážnou a kreativní bytost. 

V jaké barvě chodíš nejradši? A platí pro tebe zmíněné charakteristiky?

Související články