Nové botky pro jarní měsíce? Poradíme, jaké zvolit do města a jaké do přírody!

bigstockphoto.com
|
20. 04. 2017
|
Přála by sis na jarní měsíce nové boty? Žádný problém! V současné době můžeš vybírat z mnoha různých variant, dokonce je lze jednoduše nakoupit i na internetu.

Pořídit boty online? Určitě ano!

Pokud stále ještě běháš po obchodech při shánění nové obuvi a při nekonečném hledání prošlapeš nejméně dvoje další boty, možná je nejvyšší čas na změnu. Co tedy zkusit nakoupit nové botky přes internet? Nabídka e-shopů je pestrá, nákup pohodlný a ceny nízké. Navíc lze narazit na nejrůznější akce. Využiješ-li totiž slevové kupony Footshop.cz nebo na desítky slev v dalších internetových obchodech, úspora může být opravdu vysoká, což rozhodně není od věci.

Možná si říkáš, že nakupovat boty přes internet je poměrně riskantní. Přece jen pořizovat na dálku něco, co je třeba si předem vyzkoušet, není úplně ideální. Skutečně? Ono totiž stačí dodržet několik kroků a můžeš nakupovat online bez rizika. Musíš si přesně změřit velikost chodidla (boty vybírej zhruba o 10 mm větší) a vybrat si e-shop, který má jednotlivé modely bot popsány a uvádí všechny důležité rozměry. Navíc můžeš zboží do 14 dnů vrátit, případně si jej nechat vyměnit.

Jak vybrat boty pro nejrůznější příležitosti?

V botníku máš samozřejmě víc než jedny boty. Záleží tedy na tom, o jakou obuv chceš svou „sbírku" vlastně rozšířit. Jednotlivé varianty se totiž v lecčem liší. Zatímco společenskou obuv budeš mít na nohou jednou za čas, vždy pouze několik hodin a většinou navíc v interiéru, sportovní obuv je používána častěji a navíc zejména ve venkovním prostředí. Na outdoorové boty jsou pak z hlediska kvality a odolnosti kladeny ještě úplně jiné požadavky.

Obuv na „lítání" (nejen) po městě

Boty pro volnočasové aktivity budeš asi z botníku vytahovat úplně nejčastěji. Měly by být tedy kvalitní a co možná nejpohodlnější. A pochopitelně záleží i na aktuálních teplotách, takže někdy se budou hodit tenisky, jindy třeba sandály. Ovšem také v této oblasti máš dostatek prostoru pro své jedinečné estetické cítění, takže i obuv pro volnočasové aktivity může být elegantní! Výběru tedy věnuj dostatečnou pozornost a neunáhluj se.

Co zohlednit při nákupu společenských bot?

U společenských bot nezáleží pouze na kvalitě, ale důraz je kladen především na jejich vizuální stránku. Pokud chceš mít v botníku obuv pro skutečně slavnostní příležitosti, neměly by ti chybět střevíčky či lodičky na vysokém podpatku. Na jeho velikosti v podstatě nezáleží, nicméně platí, že by ses měla i při slavnostních příležitostech cítit maximálně komfortně. Nemusíme přitom asi zdůrazňovat, že by společenské boty měly nejen přesně padnout na tvoje nohy, ale zároveň dokonale ladit s tvou garderobou.

Jak vybrat běžeckou obuv?

Pokud se věnuješ sportovním aktivitám, sama víš nejlépe, že u běžecké obuvi enormně záleží na vhodně zvolené velikosti. V opačném případě to mohou tvoje nohy nepěkně odskákat. Proto se musíš dokonale vyznat v číslování běžeckých bot. Narazit lze totiž nejen na klasické číslování v cm, ale také na číslování evropské, britské či americké. Kromě velikosti jsou u běžeckých bot podstatné takové parametry, jako je váha, odpružení či tlumení.

Chystáš se do přírody? Pak zvol kvalitní outdoorové boty!

Outdoorové aktivity vyžadují opravdu prvotřídní obuv, jinak se výprava do přírody může pro tvoje nohy změnit v menší peklo. Při nákupu bot se tedy soustřeď nejen na velikost, ale také na podrážku, která by měla být vzorkovaná a mít pevné švy, případně na materiál. Outdoorové boty by měly být ideálně nepromokavé a zároveň prodyšné. Takové vlastnosti má např. materiál Gore-Tex, jenž je navíc velmi odolný proti poškození. Nenech tedy nic náhodě. 

Související články