Jak pečovat o vlasy v zimě? Vsaď na hloubkovou péči!

www.pixabay.cz
|
13. 11. 2018
|
Změny teplot nebo nízké teploty dávají vlasům pěkně zabrat. V zimních měsících navíc nosíme často čepice, ve kterých se pokožka hlavy rychle zpotí, a mastné vlasy jsou na světě. Myslíš, že cestou je zahodit kulmu či žehličku a vlasy nezatěžovat? Nepřipravuj se o dokonalý účes, zaměř se na vhodnou péči a poskytni vlasům maximální výživu!

Především v zimních měsících vlasy velmi trpí. Většina z nás si uvědomuje, že v létě se struktura vlasů ničí prudkým sluníčkem, a na dovolené pak ještě navíc solí z moře a chlorem z bazénu. V zimě už ale na vlasy zapomínáme, nebo se naopak všemožně snažíme je vyživit, což končí obvykle mastnými vlasy už druhý den po umytí. Jak vlasy tedy připravit na střídání teplot a velké mrazy? Základem je především vhodná péče uzpůsobená právě tvému typu vlasů a pár triků navíc, které dají tvojí kštici nejen zdravý vzhled.

Pravidlo č. 1: Najdi správnou péči

Pokud už víš, jaký druh vlasů máš, je z poloviny vyhráno. V případě, že stále tápeš, určitě si zajdi za svou kadeřnicí, která ti ho nejen řekne, ale rovnou poradí, jaké přípravky se hodí. Alfou a omegou je šampon, který v dnešní době umí už mnohem více věcí, než jen umýt vlasy. Šampon dokáže lámavé vlasy zacelit, vyplnit například kyselinou hyaluronovou a vytvořit ochrannou vrstvu, která zamezí pronikání chladu a nepříznivých podmínek k vlasům.

V případě slabých a řídkých vlasů zvol i na zimu lehké složení produktů obecně, nejen šamponů. V zimě vlasy sice potřebují výživu, ale řídké vlasy je velmi snadné zamastit, takže ideální budou lehké produkty s vysokou koncentrací účinných látek. Naopak pro vlasy hrubé můžeš zvolit i hutnější konzistenci produktů. V každém případě hutné neznamená vždy výživné, na to si dej pozor, a pokud si nejsi jistá, zeptej se své kadeřnice.

Pravidlo č. 2: Dopřej vlasům extra výživu

Tonika, séra, kondicionéry a masky na vlasy jsou tu od toho, aby v péči o vlasy ještě více pomohly. Na rozdíl od běžného šamponu jsou mnohem koncentrovanější a důsledným používáním pomohou vlasům k regeneraci. Nanášejí se po umytí vlasů, a masky a kondicionéry se obvykle oplachují. Některé balzámy na vlasy, zvláště ty ve spreji, se oplachovat nemusí, ale s těmi na zimu opatrně, snadno zatěžují vlasy, a pod čepicí by se následně více mastily. Dopřej si v zimě 2× týdně spíše klasický kondicionér a ochrannou masku. Můžeš je nechat působit i déle, aby dostala tvá kštice pořádnou dávku výživy.

Zvláště účinná na zimu jsou tonika, která nepečují ani tak o vlas samotný, jako o pokožku hlavy. Ta hraje zásadní roli v tom, jak kvalitní vlas potom vyroste. V zimě se kůže hlavy hodně mastí a tvoří se lupy. Pokud zacílíš právě tam, pokožka hlavy bude zdravá a vyživená bez tendence vytvářet nadbytečné množství mazu, tedy i mastných lupů.

Pravidlo č. 3: Chraň je při žehlení nebo kulmování

Zimní měsíce nemusí znamenat, že se vzdáš kulmy nebo žehličky na vlasy. Vlasy můžeš dál upravovat, ale mnohem více se zaměř na ochranu vlasů při samotné úpravě. Spreje a séra na ochranu obalí vlas a ochrání ho před vysokými teplotami. Na trhu najdeš i spreje, které urychlují tepelnou úpravu vlasů, a tak žehlení nebo kulmování zkrátíš třeba i na polovinu času. Přípravky nech před úpravou dostatečně dlouho působit.

bigstock-close-up-brown-hair-woman-doe-233812309.jpg

Žehlení vlasů je pro vlasy samotné náročné, tak je něčím taky potěš.
O vlasy musíš pečovat celý rok. V zimě ale obzvlášť.

Pravidlo č. 4: Jednou za čas dopřej vlasům odpočinek

„Všeho s mírou.“ Přesně to říká jedno zlaté české pravidlo, a je to pravda. Výživa, péče a ochrana vlasů je důležitá, ale jednou za čas to chce zbrzdit a nechat vlasy přirozené. Zkrátka je jen umýt vhodným přípravkem, jemně vymačkat zbylou vodu ručníkem a nechat proschnout. Tuhle rutinu si můžeš dopřát třeba o „líném víkendu“ jednou za měsíc. Existují speciální šampony, které dokážou z vlasů pořádně dostat zbytky přípravků, odmastit je a nechat je naprosto přirozené a čisté. Pokud si nevíš rady, jaký přípravek je vhodný, můžeš se spolehnout na dětské šampony. Ty jsou extra jemné a jejich jediný úkol je vlasy pořádně, ale šetrně omýt.

Pravidlo č. 5: Změň jídelníček

Mnoho z nás na to zapomíná, ale jídelníček ovlivňuje kvalitu vlasů nejen v zimě, ale po celý rok. Zelenina a ovoce je důležitým zdrojem vitamínů a antioxidantů, maso, vejce a ryby zase stopových prvků a bílkovin. Zvláště vhodné jsou vitamíny A, C a E, pak také vápník, jód nebo zinek. Tyhle prvky můžeš sehnat i v potravinových doplňcích na přírodní bázi. Připravit si také můžete skvělé ovocné a zeleninové šťávy.

Související články