Suchej únor není jen pro muže. Zapojit se můžou i ženy

www.bigstockphoto.com
|
12. 02. 2019
|
Kdo nepije, není Čech? U nás jako by to bylo pravidlem. Příliš kladný vztah k alkoholu by mohla změnit česká kampaň Suchej únor, kterou od roku 2013 pořádá Liga otevřených mužů. A pozor, Suchej únor rozhodně není jen pro muže.

Alkohol způsobuje až sedm druhů rakoviny

Nedávno médii proběhla zpráva, která staví alkohol do role pravého a nefalšovaného zabijáka. Jeho nadměrná, ale i příležitostná konzumace údajně může až za sedm druhů rakoviny. Potvrdila to desetiletá studie z Nového Zélandu. Odborníci teď proto nabádají vládní představitele, aby spustili osvětové kampaně a informovali lidi, že i běžné popíjení je zdraví škodlivé.

Jedna „zdravotní“ přece nevadí

Přesně tenhle mýtus se snažili vědci z Nového Zélandu vyvrátit. Žel bohu se jim to podařilo.  Potvrdili tak, že i občasné popíjení spouští v těle rakovinotvorné procesy. Nová studie pak dává konzumaci alkoholu do souvislosti se vznikem sedmi druhů rakoviny - hltanu, hrtanu, jícnu, jater, tlustého střeva, konečníku a prsu. Studii dali za pravdu také britští zdravotní experti. Pokud už nic jiného, alespoň to by pro tebe mělo být důvodem, proč se zúčastnit suchého únoru.

bigstock-133977356.jpg

Hranice mezi zdravotním pivem a alkoholismem je poměrně tenká.
Ani kapku alkoholu. Umíš si to po celý měsíc představit? Tak do toho!

Více peněz, lepší soustředění, méně kil

A co od suchého února očekávat? Hlavním cílem kampaně je to, aby její účastníci nepopíjeli alkoholické nápoje, soustředili se na svůj vlastní rozvoj, duševní zdraví a fyzickou stránku. Prostředky, které během února ušetří, také mohou věnovat na nejrůznější dobročinné účely anebo je investovat do osobnostního rozvoje a vzdělání. Měsíc bez alkoholu slibuje lepší koncentraci, více energie, lepší spánek, méně kil na váze a logicky i více peněz v peněžence.

Do suchého února se mohou zapojit také ženy

Přesto, že suchej únor založila Liga otevřených mužů, zapojit se do něj mohou také ženy. Kampaň u nás zatím není nijak populární, v roce 2015 se jí zúčastnila asi jen tisícovka osob. Útěchou nám budiž skutečnost, že podle studie Sussexské univerzity z roku 2014 více než 70 % těch, kteří se suchého února zúčastnili, pilo v následujícím půl roce méně alkoholu než kdykoli dříve. Kromě suchého února existuje i suchý leden, který je typický pro Spojené království.

Tagy: 
Související články