Milovaní, svobodní a nezávislí. Takoví jsou mingles

Bigstockphoto
|
03. 10. 2022
|
Máš svého drahouška opravdu ráda, ale taky tě trápí to, že si můžete za pár let zevšednět, že tě uvidí v čím dál větším počtu situací, které ti nebudou lichotit, a že k sobě nakonec ztratíte tu nádhernou úctu, která vztah první roky provází?

Pak bys měla znát pojem mingle. Pojem i fenomén vznikl už před několika lety v USA a záhy se rozšířil do světa. Znamená to „married but single“, tedy volně přeloženo „zadaná, ale volná“. Takový pár funguje do jisté míry normálně – dva lidé se milují, chodí spolu za zábavou, jezdí spolu na dovolenou, podnikají výlety… Ale každý bydlí ve svém, má tedy vlastní zázemí.

Jak to může fungovat? Výhody jsou nesporné!

Setkávat se s kocourkem, když jsi ve formě, máš na něj náladu a on na tebe, když nejste oba vyšťavení z práce nebo vás nekosí nemoc, to jsou výhody, které v klasickém vztahu se sdílenou domácností prostě mít nebudeš. Můžete si tak oba před tím druhým udržet status báječné, vždycky krásné a dobře naladěné bytosti. Koneckonců spolu ale samozřejmě i ty starosti můžete sdílet, co by ne.

Jasně že si budete říkat, jak vás kdo naštval v práci, čím vás potěšili známí nebo co se vám povedlo nebo nepovedlo… Sdělovat si můžete všechno. Ale až třeba tehdy, když se vám to uleží v hlavě a nesupíte jako parní lokomotivy.

Čas od času (nebo třeba taky dvakrát týdně) má každá kočka chuť zalézt si do postele ve vytahaných teplákách a s pizzou a pustit si tu nejstupidnější romantickou komedii. Tvou drahou polovičku by ale tenhle program nenadchl, takže byste večer stejně netrávili spolu. Tak proč se tomuhle nevyhnout? Buď si spolu večer a noc naplánujete, nebo ne.

Hlavní výhodou takového vztahu je velká míra nezávislosti na tom druhém. K mingle soužití se hodně často uchylují ti, kteří už se jednou (nebo víckrát) spálili. Děsí je, že by měli znovu od nuly něco budovat, jako třeba společné bydlení, pak se z nějakého důvodu rozejít a začít zase znovu. Takhle má každý svoje místečko, svoje finance, svoje všechno. Podělíš se, o co chceš.

bigstock-189959794.jpg

Mingles to zkrátka mají nastavené podle sebe.
Bigstockphoto
Být mingle má svoje výhody i nevýhody.

Na druhou stranu ale prý stále nejpočetnější skupinu tvoří lidé mezi 18 a 24 lety, kteří sice chtějí vážný vztah, ale nechtějí se zaobírat denními starostmi soužití. Následují třicátníci, kteří zase obvykle chtějí budovat kariéru.

Mingles si taky užívají randění a jistého vzrušení, které vydrží mnohem, mnohem déle, než když se dva lidé sestěhují.

… ale nevýhody jsou tu také

Možná už tě napadlo, jak tohle může fungovat do budoucna, když se pro to rozhodne mladý člověk. Co bude potom? V našich končinách je trochu neuvěřitelné, ale na světě jsou opravdu páry, které si tenhle vztah zachovaly i po narození potomka. Samozřejmě ale musí bydlet blízko sebe a poskytnout dítěti pořádné zázemí, ideálně v obou domácnostech. Psychologové se však shodují, že to na dítěti může a nejspíš zanechá následky. Třeba takové, že nebude schopné udržet si v dospělosti normální vztah.

A co vztah na dálku? Může fungovat?

Koneckonců fenoménu mingles podléhají v hojném počtu lidé, kteří vyrůstali v nefunkčních rodinách nebo jsou jejich rodiče rozvedení. Strach z toho, že dopadnou špatně a stejně o přijdou o všechno nebo i o část toho, co si vytvoří, je zkrátka nutí chránit si to svoje.

K nejčastějším výtkám ze strany odborníků patří to, že dokud s tím druhým nebydlíš, nemůžeš ho skutečně poznat. Pár hodin denně se totiž dokáže přetvařovat každý. Když s někým sdílíš životní prostor, snáz dokážeš nahlédnout „pod jeho pokličku“. Na druhou stranu ale odborníci dodávají, že pokud oba v mingle vztahu hrají fér a důvěřují si, můžou mít spokojenější vztah než ti, kteří se každé ráno probouzí vedle sebe.

Nakonec jde možná jen o to, jestli potkáš kocourka, kterému bude tenhle životní styl taky vyhovovat.

Máš ve svém okolí někoho, koho bys mohla označit za mingle? A jaké to v praxi je? 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články