Víš, jaký máš fototyp pokožky? Zjisti to a opaluj se správně!

Shutterstock
|
17. 05. 2023
|
Oblíbené chytání bronzu se pomalu blíží. Ale jak to, že ti kůže pokaždé zčervená, kdežto kamarádka jde do nádherné snědé barvy? Může za to fototyp pokožky.

Fototyp pokožky je něco, co nemůžeš ovlivnit, nadělila nám ho do vínku matka příroda a tu nepřelstíme, ani kdybychom chtěli. Zjisti, který fototyp jsi, a podle toho se chraň před sluncem.

Může za to melanin

Každá máme v kůži barvivo melanin, které nás chrání před UV zářením. Podle množství a rozvrstvení melaninu rozlišujeme 4 základní fototypy (vyskytující se v Evropě). V celosvětovém měřítku se pak uvádí 6 fototypů. O zbarvení a celkové reakci na slunce rozhoduje pigmentace naší kůže.

Fototyp je dán intenzitou pigmentace (množství a rozvrstvení melaninu v kůži) a je hodnocen podle toho, jak kůže reaguje na vystavení jarnímu nebo časně letnímu polednímu sluníčku. To záleží na už zmíněné pigmentaci kůže a barvě očí a vlasů. Zjednodušeně se dá říct, že čím má člověk světlejší pokožku, vlasy a oči, tím je číslo fototypu nižší a tím je míň odolný vůči slunečnímu záření.

Které faktory ovlivňují pigmentaci kůže:

  • geografické
  • přírodní
  • genetické

Fototyp I

Má bledou pleť, často posetou pihami, světlé oči a nazrzlé vlasy. Pokožka je velmi citlivá. Při opalování kůže vždycky zrudne a jen málokdy přejde do hnědé barvy. Velmi rychle se spálí citlivé oblasti jako uši, nos a dekolt. Absolutní nutností je používání krému na opalování s vysokým faktorem (SPF 50+) nejlíp pro citlivou pokožku. Doporučená doba slunění je 5–10 minut.

Fototyp II

I u druhého fototypu se jedná o citlivou pokožku. Ta při slunění zrudne a jen občas přejde do hnědé barvy. Fototyp II má světlou pleť (někdy s pihami), blonďaté až hnědé vlasy a zelené, modré nebo šedé oči. Doporučená doba opalování je 10–20 minut. Pod českým sluncem by měl stačit SPF 20–25 a u moře 30–40.

shutterstock_1432392356.jpg

Spálení od sluníčka je nepříjemné a může ti zadělat na problémy i do budoucna.
Shutterstock
Víš, že stačí 20 minut na sluníčku a tělo dostane svůj denní příděl vitamínu D? Tak to nepřeháněj!

Fototyp III

Tahle skupina se v populaci vyskytuje nejčastěji. Pleť je světle hnědá, bez pih, člověk má tmavě blonďaté až kaštanově hnědé vlasy a oči hnědé nebo šedé. Obvykle má pokožka po opalování bronzovou barvu, a pokud se přece jenom spálí, pak jenom mírně. Doporučená doba slunění je 20–30 minut. Pod českým sluncem se doporučuje používání faktoru 10–15, u moře pak opalovací kosmetika s faktorem 20.

Fototyp IV

Do této skupiny patří lidi s pokožkou velmi odolnou proti slunečnímu záření. Pokožka téměř nikdy nezrudne a snadno hnědne. Pleť je hnědá až olivová, bez pih, člověk má hnědé oči a vlasy tmavě hnědé až černé. Doporučená doba slunění může být až 45 minut. Pod českým sluncem postačí faktor 5, při pobytu u moře opalovací kosmetika s faktorem 15–20. Přestože se tahle skupina opaluje dobře, i tak by se měla chránit před sluníčkem a používat k tomu vhodné prostředky. Sníží se tak riziko vzniku rakoviny kůže a poškození pokožky.

Chraň pokožku i zevnitř

Přírodní prostředky, které pomáhají v ochraně pokožky, se nazývají antioxidanty. Do téhle skupiny patří vitamín C, vitamín E, betakaroten, selen, zinek, bioflavonoidy a omega-3 mastné kyseliny. Pokud nechceš zobat tablety z lékárny, pravidelně si dopřej špenát, mrkev, rajčata, kiwi, sladké brambory, tučné ryby, vlašské ořechy a brokolici.

Co když dojde ke spálení?

Ani malé spáleniny nepodceňuj, pokožku ošetři a ulev jí. Postižené místo chlaď vychlazeným odvarem z černého nebo zeleného čaje a následně ošetři mastí s panthenolem nebo gelem z aloe vera.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autorka článku: Kristýna Burianová

Související články