Proč jíst fíky: nabuší ti imunitu a prospějí střevům i kostem a zubům

Shutterstock
|
26. 09. 2023
|
Slaďoučké fíky! Kdo jim jednou propadne, tomu už není pomoci. A ani být nemusí! Když jich totiž na posezení nespořádáš kilo, můžou ti prospět.

Zatímco se u nás setkáváme spíš se sušenými fíky, v jiných podnebných pásech se baští hlavně čerstvé. Ty jsou občas k dostání i u nás, fajn. Jejich chuť je ale oproti těm čerstvě utrženým trochu… Jiná.

Fíky se pěstují hlavně v tropech a subtropech. Ty, které neutrpěly brzkou sklizní a následným převozem, tak můžeš ochutnat i na jihu Evropy – ve Španělsku, Itálii nebo i v Chorvatsku.

Co z fíků načerpáš?

Co se energie týče, liší se čerstvé fíky od sušených, a to podstatně. Ve 100 g čerstvých fíků se ukrývá 368 kJ (88 kcal), 18 g sacharidů, z toho 2,78 cukrů, ani ne 1 gram tuků, 1,35 g bílkovin a skoro 3,5 g vlákniny.

Ze 100 g sušených fíků pak získáš 1 244 kJ (297 kcal), 68 g sacharidů, z toho 58 g cukrů, 1,3 g tuků, skoro 4 g bílkovin a 10 g vlákniny.

Sušené fíky jsou tedy o dost kaloričtější a obsahují mnohonásobně víc sacharidů a cukrů (ale i víc bílkovin), ale i vlákniny. Na váhu se tedy nedají příliš srovnávat, protože 100 g sušených fíků odpovídá většímu množství těch čerstvých.

Proto je potřeba dávat při konzumaci pozor na množství a při pořizování sušených fíků taky na to, jestli nebyly doslazované. Doporučit můžeme pro jistotu lyofilizované fíky, tedy ty sušené mrazem.

Proč jsou fíky zdravé?

Za zmínku rozhodně stojí to, že fíky fajn zásobárnou vápníku, ale pozor – zároveň schopnost vstřebávání vápníku snižují. Pokud tedy baštíš doplňky stravy s vápníkem, dej si odstup o fíků aspoň 3 hodiny.

Kromě vápníku v nich najdeš i poměrně pěkné dávky vitamínu A, vitamínu C a B, draslík, fosfor a hořčík. Opomenout nesmíme ani už zmíněnou vlákninu. Ta podporuje přirozený pohyb střev, a když je jí v jídelníčku tak akorát, nehrozí zácpa (ale zase jí nesmí být moc, pak je na pořadu dne průjem).

Proč si občas dát fíky? Díky svému složení toho dokážou opravdu spoustu:

  • Pomáhají při překyselení žaludku.
  • Zaženou chuť na sladké i přes poměrně nízký glykemický index (čerstvé 35, sušené 50).
  • Díky obsaženému vápníku prospívají kostem a zubům.
  • Pomáhá udržovat krevní tlak v normě.
  • Obsažené protizánětlivé látky můžou pomoct třeba na pleť. Zkus například pleťovou masku z fíků!
  • Antioxidanty, vitamíny a minerály, které z fíků získáš, nakopnou tvou imunitu. To se vždycky hodí!
  • Fíky se taky starají pohodu střev, jsou v nich totiž i probiotika.

Fíky nejsou pro všechny. Kdo by si měl dávat pozor?

Jakkoli jsou fíky super, nejsou tím pravým fíkovým pro každého. Jejich součástí jsou totiž šťavelany, látky, které to můžou snadno zavařit lidem s onemocněním ledvin a žlučníku. Opatrně by měli fíky ochutnávat alergici, zvlášť ti, kteří už mají nějakou tu neblahou zkušenost s exotickým ovocem za sebou.

Co s fíky v kuchyni? Hoď je třeba na gril!

Když si seženeš čerstvé fíky během grilovací sezóny, můžeš je přidat k tomu, co už teď ráda griluješ. Je to skvělé!

A další způsoby, jak si fíky vychutnat? Připravit z nich vynikající chutney (které se pak hodí k sýrům, sušené šunce nebo masu) nebo marmeládu, přidat je do muffinů a dalších pečených dobrot nebo do smoothie. Čerstvé fíky si taky můžeš hodit do zeleninového salátu – takovou symfonii jsi ještě nezažila! A pokud máš duši rebela, dej je na domácí pizzu.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6

Autor článku: redakce

Související články