Domácí kečup: odlehči ho erythritolem a vytuň ho famózní směsí koření

Shutterstock
|
15. 09. 2023
|
Ještě máš rajčata, ale už moc nevíš, co s nimi? Připrav si podle tohohle receptu domácí kečup, odlehči ho od cukru a pak si pochutnávej!

Kupovaný kečup je ve většině případů – jak známo – nabušený cukrem, až hrůza. Prakticky si jím jídlo sladíš. Jakmile se ale pustíš do výroby toho domácího, můžeš si přesně říct, co všechno bude obsahovat a co v něm rozhodně nechceš.

Kečup není žádná novinka. Znáš jeho původ?

Pokud jsi měla dojem, že kečup je moderní záležitost stvořenou pro moderní mlsné jazýčky, mýlila ses. Říká se, že to, co bychom mohli označit za kečup, existovalo už kolem roku 300 př. n. l. Tehdy byly jeho součástí mořské plody a ryby.

V anglickém slovníku se kečup poprvé objevil na konci 17. století a první recept byl zveřejněn v roce 1812. Postaral se o to zahradník a vědec James Mease. Ten dobrotu připravoval z rajčatové dužiny, koření a brandy.

Jménem, které je ovšem dneska synonymem kečupu, je Henry Heinz. Ten začal v roce 1876 se svým společníkem vyrábět kečup bez konzervantů a už v roce 1905 se ho prodalo 5 miliónů lahví. 

shutterstock_314063495.jpg

Na cukru můžeš ubrat nebo ho úplně nahraď alternativním sladidlem.
Shutterstock
Domácí kečup není žádná věda. A může být přesně podle tvého gusta.

Recept na domácí kečup: složení bude přesně podle tvých představ

Pojď se podívat, jak snadno se dá vyrobit kečup, který bude fakt chutnat po rajčatech, nebude konkurovat výbavě chemické laboratoře a cukru v něm bude jenom tolik, kolik budeš sama chtít.

Co potřebuješ: 1 kg rajčat, 2 jablka, cibuli, 70 g cukru nebo alternativního sladidla (doporučujeme erythritol, ale musíš ho přidat víc), 60 ml vody, 60 ml jablečného octa, 3 bobkové listy, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 5 hřebíčků a špetku skořice

Jak na to?

  • Rajčata, cibuli a jablka očisti, cibuli oloupej. Všechno nakrájej na drobné kousky.
  • Všechno to dej do hrnce, podlij octem a vodou, nasypej sem sůl, cukr nebo sladidlo a koření.
  • Směs dobře promíchej a vař ji asi hodinku na mírném plamenu.
  • Pak z ní vyndej pepř, nové koření, bobkový list a hřebíček a rozmixuj ji.
  • Kečup, který sis právě připravila, by měl být hladký. K tomu můžeš přispět taky jeho propasírováním přes síto.
  • Sklenice vyvař horkou vodou a nech je uschnout. Nalij do nich kečup, zavři je a postav je dnem vzhůru.
  • Jakmile kečup vychladne, můžeš ho uložit do lednice. Tam ti teoreticky vydrží i půl roku (prakticky ho určitě sníš dřív, protože bude božský).

Domácí kečup se dá i zavařit, pěkně klasickým postupem. Stačí k tomu 30 minut na 80 °C. Pak klidně vydrží i rok a hodí se třeba i jako home made dáreček.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Tagy: 
Související články