Jak správně vybrat štěně? Zdaleka nejde jen o plemeno

Shutterstock
|
24. 01. 2024
|
Chystáš se pořídit si psího parťáka? Máme pro tebe několik tipů, na co si dát pozor, čemu se vyhnout a podle čeho vybrat správného chovatele.

Tak znáš to. Táhne ti na třicet, chlapi stojí za starou belu, kamarádky trajdají venku se svými dětmi. Pravděpodobně je v tvém životě čas na změnu. Vnést do něj trochu radosti a chaosu.

Anebo už jste spolu s přítelem nějaký ten pátek, ale děti jsou v nedohlednu? 

Přečti si také náš článek: Mít děti není povinnost. Důvody, proč zůstat bezdětná

Něco ti povím. Ať je to tak nebo onak, možná to, co ti v životě dosud chybělo, je malé chlupaté klubíčko, okousané boty a občas nějaká ta nehoda na podlaze.

Ano, řeč je o štěněti

Pojďme se podívat, jak ho správně vybrat a čemu věnovat pozornost. 

Kdy je nejlepší čas pořídit štěně?

Už ses pro něj rozhodla a nevíš, podle čeho si ho vybrat? Taktika „ententýky dva špalíky“ v tomhle případě nemusí být nejšťastnější. Přece jen je to rozhodnutí, které tě omezí na 12 až 15 let a někdy i na delší dobu. Takže si před výběrem pojďme pěkně od začátku zopakovat to nejdůležitější a zodpovědět si tyhle otázky: 

  1. Chci opravdu psa? Není to jen záchvěv emocí, který s prvními roztrhanými kozačkami odezní? 
  2. Mám čas na štěně? Je to dost náročné, a to nejen časově, ale i psychicky. Jsem na to připravená? 
  3. Jsem finančně zajištěná? Malé 8týdenní zlatíčko rádo poliká cizí bobky, šutry na cestě, a když mu někdo podstrčí mňamku z kapsy, neřekne ne. Taková alergie, parazit, kvasinková infekce a mnoho dalšího může vyjít dost draho. Jsem si toho vědoma? 
  4. A pro dobrý pocit ještě jednou: Opravdu chci psa?!

Pokud jsi odpověděla čtyřikrát ano, z 80 % víš, co péče o psa znamená a jsi na to připravená. Těch 20 % necháváme do foroty, protože u těchhle ďáblíků člověk nikdy neví, s čím vyrukují (například hyperaktivita, vrozená vada, intolerance k určitému krmivu apod.). 

A teď se pojďme detailněji podívat na to, jak správně vybrat štěně. 

Na co si dát pozor při výběru psa?

Plemeno psa

Ne nadarmo se říká „jaký páníček, takový pes“. Pokud ráda sportuješ, každý víkend vyrazíš do přírody a jsi aktivní, proč si nevybrat i aktivního parťáka?

Takový budolček ti za horskou turistiku nepoděkuje, ale například border kolie, australský, belgický nebo německý ovčák s tebou taková dobrodružství rádi absolvují. 

Jsi naopak spíš pohodlná? Ráno si v klidu vstaneš, namaluješ se, dopřeješ si šálek kávy a až pak se vydáš venčit psa před prací? 

Po práci se těšíš na leháro na pohovce a o víkendu malou sejšn s přáteli? Tak to by ti parťákem mohl být spíš gaučák. Třeba bišonek, jezevčík, grifonek, mops nebo pudl. Neznamená to, že se při výletu jednou za uherák strhají. Taky zvládnou výšlap a rádi ti budou dělat společnost na cestách, ale není to úplně jejich denní chléb. Dost ale záleží i na tom, k čemu ho povedeš.

Zajímat by tě taky mohlo, co všechno nevíš o svém psovi a jeho soukmenovcích. Možná se budeš divit!

Takže zaprvé, nejdůležitější ze všeho je správný výběr plemene. Když sáhneš vedle, může se snadno stát, že budeš nešťastná a z radosti se brzy stane jedna velká pohroma. 

Za druhé si uvědom, jak velké prostory můžeš čtyřnohému kamarádovi poskytnout, i to totiž souviší s výběrem plemene.

Bydlíš v malém bytě? Tam by se třeba československý vlčák nemusel cítit komfortně. Bydlíš v paneláku a máš zálusk na huskyho? Opět vedle. Vždyť si tenhle rozkošný mazlík rád povídá. A dost hlasitě. Sousedi by to nemuseli ocenit. 

Máš velký dům se zahradou? Tak to jsi to vyhrála! Zahrada ale neznamená, že tím povinnosti venčení končí. Pes se nevychová za plotem. I tak se mu musíš věnovat, dopřát mu procházky a další kratochvíle. 

shutterstock_574683451.jpg

Štěně by nemělo být příliš bázlivé nebo hubené.
Shutterstock
Štěňátko si vybírej obezřetně. Je to závazek na dlouhé roky!

Odkud si štěně bereš

Dalo by se říct, že štěně můžeš získat čtyřmi způsoby:

  1. Z chovatelské stanice s PP (tedy s průkazem původu). 
  2. Z útulku, kde neznáš minulost pejska, ale jsou to vděčné duše.
  3. Od dobrého kamaráda, kterému se doma stala nehoda (i takové věci se dějí).
  4. Z množírny (bohužel). 

Pozor, rozdíl mezi množírnou a známým, který „omylem” připustil potřetí svou fenku, může být opravdu malý. Při výběru štěňátka se nenech:

  • unést jeho vzhledem (atypické štěňátko merle s dvoubarevnýma očima může být super pro tvůj instagram, ne každé plemeno má však tuhle různorodost v krvi),
  • tlačit ke koupi argumenty typu „máme další tři zájemce (to si radši počkej na jiné štěndo, nemá smysl se do ničeho nutit, a pokud se jedná o seriózního chovatele, ani to dělat nebude, dá ti čas a sám se rozmyslí, jestli jsi pro jeho štěně ta pravá),
  • odradit a vyžaduj osobní setkání jak s chovatelem, tak s maminkou štěňátek (správný chovatel ti štěně neprodá na benzínce, ale pozve tě k sobě domů, bude tě chtít poznat a popovídat si o tvých ambicích a plánech s pejskem; stejně tak ti ukáže svou smečku a podmínky, v jakých ji chová).

Pokud by ses setkala s některým z těchto bodů, může se stát, že jsi narazila na množírnu. A tu sponzorovat určitě nechceš. Pokud nevěříš, mrkni na tohle video, to ti třeba otevře oči. 

Na co si tedy přesně dát pozor, aby ses obloukem vyhnula téhle černotě? 

Rozdíl mezi psem s PP a bez PP

Pokud nechceš štěnátko z útulku, zaměř se při výběru jen na taková, která mají PP. Jak už jsem zmínila výše, jedná se o průkaz původu. A ne, neznamená to, že musíš povinně na výstavy, abys takového psa mohla mít jako rodinného parťáka. 

Průkaz původu ti zaručí: 

  • že budeš mít plemeno, které sis vybrala a že ti z čivavy nevyroste anglický buldok,
  • že štěně bude mít správné povahové vlastnosti svého plemene, 
  • že dohledáš až 4 generace předků i s výsledky jejich zdravotních zkoušek.

Každý zodpovědný chovatel ti štěně dá správně naočkované, odčervené a očipované a samozřejmostí je kupní smlouva (na té vždycky trvej!), pas zvířete s uvedeným očkováním a rodokmen. 

Našla jsi nabídku čistokrevného psa bez PP? Tak ji rovnou shoď ze stolu. Takový pes totiž neexistuje. 

Jedinou výhodou psa zakoupeného bez PP může být jeho cena. Tedy, počáteční výhodou. Ta se totiž snadno stane mnohonásobnou v momentě, kdy poprvé navštívíš veterinu. 

Co je rodokmen psa?

Jedná se o záznam o psovi, který je registrovaný v chovatelském klubu. Najdeš na něm původ a průkaz o čistotě plemene.

Jak poznat zdravé štěně?

Pokud jsi narazila na seriózní chovatelskou stanici, chovatel si s tebou sedne a rád ti zodpoví vše, co tě zajímá. Ukáže ti štěňátka z vrhu a seznámí tě s jejich maminkou. Díky tomu poznáš, v jakém prostředí štěně vyrůstá a jestli třeba není oproti ostatním výrazně menší (nestandardní štěně ti chovatel ani nenabídne). 

Štěně si většinou rezervuješ až po osobní prohlídce a před jeho koupí ho aspoň jednou nebo dvakrát uvidíš. Díky tomu zjistíš, jak prospívá. 

Při jeho prohlídce si všímej, jestli je čilé, aktivní a společenské. Pokud je naopak apatické, bojácné či hubené, měl by ti v hlavě zasvítit červený alarm.

Zdravé štěně má lesklou srst, čisté uši a jasné oči bez výtoků.

Domácí mazlíčci a horké léto: 6 pravidel pro přežití i v těch největších vedrech

V kolika týdnech si vzít štěně?

Standardně se uvádí, že štěně by mělo být se svou matkou do dovršení 8 týdnů. Jsou taky studie, které doporučují tuto dobu prodloužit na 10 týdnů

V tomhle věku už by se štěně mělo socializovat a poznávat svět kolem sebe. 

Kdy může štěně mezi ostatní psy?

Po odběru tě bude 3. dávka povinného očkování. Neváhej si proto rezervovat termín u svého veterináře a počítej, že do třetího očkování bude lepší vynechat kontakt s cizími psy a lidmi a vyhnout se pejskaři hojně navštěvovaným místům. Štěňátko má křehkou imunitu a snadno chytne závažné nemoci, jako je například psinka

shutterstock_2300276251.jpg

Jak vychovat štěně? Chce to trpělivost a důslednost.
Shutterstock
Štěněti se musíš věnovat od počátku. Nic nezanedbej!

Jak dlouho být doma se štěnětem?

Stejně, jako bys doma nenechala své novorozené miminko, bys neměla nechávat ani pejska. Pozor ale, úzkostlivá výchova typu „je malý, přece ho nenechám doma samotného po měsíci doma taky nikam nevede. 

Vezmi si první dva týdny dovolenou. Budeš se se svým novým mazlíčkem seznamovat, poznávat a určovat hranice. 

Štěňátko může první dny naříkat, být bázlivé, ale taky můžeš narazit na pašáka, který si na svou původní smečku ani nevzpomene. Nic z toho není špatně. Každé zvíře má svou povahu a vyrovnává se se smutkem po svém. Ty jsi tu v prvních dnech od toho, abys mu to usnadnila a byla mu oporou. 

V dalším týdnu už se mu zkus lehce vzdalovat. Například ho na pár minut zavři v jiné místnosti a po chvíli se vrať (to proto, aby vědělo, že se vždycky vrátíš, a tak nemělo panické ataky při tvém odchodu). To ale neznamená, že ho ve třetím týdnu necháš osm hodin doma samotné. Věř mi, to neudělá dobrotu ani tobě, ani jemu. 

Jak trénovat štěně

Pejska musíš všechno učit postupně, motivovat ho a věnovat se mu. Jedna chyba může celou výchovu posunout o několik kroků dozadu. 

A co je nejdůležitější? Přece trpělivost. Je to miminko. Netrestej ho za něco, čemu nerozumí. Motivuj ho k poslušnosti a veď ho. A především – nenechej se obalamutit. Štěněcí kňourání dokáže být srdcervoucí, ale pokud jednou povolíš a pustíš ho třeba do postele, už ho z ní jen tak nedostaneš. 

Jak často chodit venčit štěně?

Většina štěňat mívá při příchodu do nového domova už základní hygienické návyky. Ví, že se čůrá a kaká venku, vždyť to vidělo u své maminky. Ale nemají ještě vyvinuté svěrače, a nehody se proto stanou. Není nutné štěně trestat, ale předejít tomu častým a krátkým vyvenčením. 

Říká se, že počet hodin, kolik štěně vydrží bez venčení, se rovná jeho věku. Takže dvouměsíční štěně vydrží zhruba 2 hodiny, tříměsíční 3 hodiny. Ale neřiď se tím doslova. Stačí, aby se štěně probralo po šlofíku nebo sis s ním chvíli hrála a loužička je na světě. 

Závěr a shrnutí

Při výběru štěněte bys měla používat selský rozum a nesponzorovat množírny, které nemají o štěňata zájem, chovají psy v hrozných podmínkách a jediné, co je zajímá, je vlastní profit. 

Pokud chceš mít jistotu, že poptáváš skutečně štěně s PP, dohledej si chovatelskou stanici na ČMKU nebo na stránkách FCI, kde je možné ověřit registrovanou stanici. 

A pokud PP zkrátka nechceš, ať je to z jakéhokoli důvodu, obrať se na útulky. V těch najdeš spoustu krasavců a krasavic, kteří čekají na svůj vysněný domov. Navíc jsou tihle pejsci vděční za vlídnou péči. Zaměstnanci či dobrovolníci jsou ve výběru rodin pro své chovance přísní, takže ti jen tak nedají pejska, o kterém budou vědět, že bys ho nezvládla, a naopak ti doporučí plemeno nebo oříška, který ti bude povahově nejblíž. 

Přejeme šťastnou ruku při výběru a spoustu veselých let s novým členem rodiny!

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • svetkrmiv.cz/6-tipu-na-co-si-dat-pozor-pri-vyberu-stenete-p226121/
  • royalcanin.com/cz/dogs/thinking-of-getting-a-dog/how-to-buy-a-puppy
  • hillspet.cz/dog-care/new-pet-parent/where-to-get-a-puppy?gad_source=1&gclsrc=aw.ds
Související články