Jak vyrobit luxusní domácí sorbet? A co zkusit šerbet?

Bigstockphoto
|
16. 06. 2022
|
Léto se kvapem blíží a brzy bude čas pomýšlet, čím se zchladit a co si dát v parném dni dobrého na zub, aby nás to neumrtvilo na další hodiny. Řešením může být lehký sorbet, který si snadno připravíš i sama doma.

Sorbet je jednoduchý dezert, zmrzka, kterou si připravíš bez složitých nástrojů a pomocníků. Skládá se z ledu, cukru (medu nebo jiného sladidla) a z drceného ovoce, případně se dá dochutit vínem nebo něčím tvrdším. Ovoce by mělo tvořit aspoň 25 % celkového objemu.

Nejde o žádnou novinku, sorbet pod názvem šarba si připravovali už staří Arabové, a když ovládli italskou Sicílii, rádi si ho nechávali připravovat ze zdejších úžasně šťavnatých citrónů a sněhu z Etny.

Sorbet je hustší ledová tříšť, která se pije brčkem. Další variantou je šerbet, do něhož se přidává mléko. Tím pádem se podobá klasické zmrzlině.

Jak na domácí sorbet aneb Na které ovoce máš právě chuť?

Příprava sorbetu je úžasně jednoduchá. Potřebuješ na něj jen mražené ovoce, cukr, vodu a led. Ovoce si můžeš vybrat, jaké chceš – naprosto luxusní je malinový, ale dokonale osvěžující je citrónový nebo mangový.

bigstock-melon-and-lemon-fruit-sorbet-361700323.jpg

Sorbet tvoří jen ovoce, voda a cukr nebo jiné sladidlo.
Bigstockphoto
Sorbet se dá připravit z jakéhokoli ovoce. Vyber si to, na které máš zrovna chuť.

Jak na to?

  • Připrav si z cukru a vody rozvar. Smíchej 250 g cukru s 250 ml vody, zahřej směs, aby se cukr rozpustil, a pak ji zase zchlaď.
  • Do rozvaru přidej 500 g nadrceného ovoce, které si vybereš, a citrónovou šťávu.
  • Pokud se ve vzniklé směsi objevily zrníčka, můžeš ji propasírovat.
  • Směs dej do mrazáku. Občas ji promíchej, jinak vzniknou větší krystalky.
  • Mraženou směs rozmixuj mixérem dohladka a dej ji znovu do misek do mrazáku.
  • Nech ji tam přes noc a další den můžeš servírovat.
  • Sorbet podávej ozdobený podle chuti, na oko je pěkná máta nebo meduňka.

Zdá se ti ovoce dost sladké na to, abys k němu přidávala tolik cukru nebo sladidla? Věř, že sladkost se v mrazu dost otupí, takže by pak výsledek mohl být poněkud bez chuti. Neboj se klasický cukr nahradit třeba xylitolem nebo jiným přírodním sladidlem.

Náš tip: Luxusní šerbet zase připravíš z jahod a slazeného kondenzovaného mléka. Stačí jahody s mlékem rozmixovat, rozdělit do misek, nechat mrazit aspoň 4 hodiny a je hotovo!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články