10 bylinek, které se vyplatí mít doma

Shutterstock
|
11. 06. 2023
|
Dnešní voňavý článek by potěšil babky kořenářky. Tedy v případě, že v naší desítce nebude chybět žádná super léčivka, kterou se vyplatí mít doma. Inu, chybět nebude!

Dneska se zmíněnými babkami kořenářkami většinou oháníme, když chceme tu či onu léčivku znevážit a vsadíme radši na tabletku, protože jsme tak prostě zvyklí a protože rychle zabírá. S největší pravděpodobností to ale v drtivé většině banálních potíží děláme proto, že bylinám rozumíme jako koza petrželi a některým jejich bezvadným účinkům na naše zdraví jakbysmet.

To se teď ale změní, protože po našich řádcích uvidíš byliny v úplně jiném světle, a pochopíš, proč se k nim moudří jedinci uchylují už po staletí. A báby kořenářky budou rázem za frajerky.

Byliny ano, experimenty ne

Na krku můžeme mít hlavinku sebekrásnější, o to nic. Pokud ji ale nebudeme zapojovat, poslouží nakonec opravdu jen k tomu, aby nám nenapršelo na mandle. V případě mocných bylin to pak skutečně platí několinásobně a nemůžeme si je využívat, jak se nám zachce. To by se nám rychle nemuselo vyplatit. Vždycky si tak pro sichr o bylinkách něco přečti a zjišťuj, když se chceš pustit do nějakých větších akcí. Určitě k nim nepřistupuj tak, jako když pejsek s kočičkou plácali dort.

shutterstock_1287441493.jpg

Bylinky by se neměly konzumovat nazdařbůh.
Shutterstock
Bylinky dochucují, ale taky působí na tělo. Než je začneš používat, mrkni, co od nich čekat.

Bylinky, které musíš mít doma

Bylinky nejsou jen léčivé, ale často taky dochucovací. Až tedy na našem seznamu najdeš třeba kmín, buď v pohodě, protože vážně nejde o chybu v důsledku vypití bylinné tinktury, která přitom měla být na podporu růstu vlasů.

A teď už se pojďme konkrétně mrknout na 10 hvězd, které by ti v domácí bylinkárně neměly chybět ani náhodou.

Hřebíček

Hřebíček je absolutně bezkonkurenční, když jde o bolest zubů. Má totiž silně anestetické vlastnosti a za chvíli je po bolesti i toho nejtěžšího kalibru. Dál taky zlepšuje trávení, posiluje játra, působí proti paradentóze a zlepšuje zdraví kostí.

shutterstock_1879315939.jpg

Hřebíček by měl mít v kuchyni každý.
Shutterstock
Hřebíček krásně voní a působí proti mírnějším bolestem zubů.

Kontryhel

Byť se kontryhel může jevit jako čistě ženská bylina, není tomu tak. Kontryhel krásně zlepšuje spánek, rozhání úzkosti, pomůže se zažívacími potížemi a delší dobu udržuje přirozenou barvu vlasů. Pomocníkem může být taky pro diabetiky.

Kmín

A máme ho tady! Aromatická semínka kmínu báječně řeší nadýmání a pomáhají mrňatům při bolestivé kolice. Dále působí proti anémii, navozuje pocit bezpečí a klidu, harmonizuje mysl, působí proti cukrovce a zkvalitňuje spánek.

shutterstock_547677592.jpg

Kmín je chuťově výrazný, proto ho jedni milují a druzí nenávidí.
Shutterstock
Kmín ti pomůže zharmonizovat mysl a zkvalitní tvůj spánek.

Máta

Máta peprná skvěle podporuje produkci žluči a působí dobře na játra. Taky podporuje chuť k jídlu, řeší bakteriální problémy v ústní dutině, přirozeným způsobem osvěžuje dech, pomáhá od ucpaného nosu a tlumí bolesti hlavy.

shutterstock_1714416418.jpg

Mátový čaj ti může pomoct třeba při kocovině.
Shutterstock
Máta přirozeně osvěží tvůj dech. A voda s mátou a citrónem v létě? Ta tě osvěží celou!

Koriandr

Koriandr skvěle působí na nervovou soustavu a téměř okamžitě zklidňuje. Má tu schopnost, že rozežene i ty nejchmurnější myšlenky (tedy pokud nemáš depresi a psychiatra předvoleného na telefonu) a navodí příjemný klid. Pomáhá i při revmatických potížích, při problémech s klouby a taky při křečích v břiše.

Skořice

Na skořici by si měli dát trochu pozor diabetici a lidé s poruchou srážlivosti krve. Jinak je ale skořice mocnou bylinou širokého záběru. Snižuje špatný cholesterol, bojuje proti infekcím, umí pomoci s celulitidou, mírní kašel a tlumí bolest angínových mandlí.

shutterstock_1090520780.jpg

Na skořici by si měli dávat pozor diabetici.
Shutterstock
Skořice nádherně voní a nepatří jen k Vánocům. Víš třeba, že ti pomůže v boji s kašlem?

Šalvěj

Šalvěj neboli Babské ucho. Má dokonale dezinfekční vlastnosti a od bolavého krku pomůže jako málo co. Dál ji můžeme využít proti bolestem zubů, jako hojivé a desinfekční obklady na mokvající rány nebo jako účinné kloktadlo při bolestivých a četných aftách.

Meduňka

Fantastická proti menstruačním křečím a doprovodným bolestem. Často se po ní sahá v aromaterapii a při léčivých koupelích. Meduňka umí snižovat krevní tlak, tlumí stres, pomáhá líp spát, zklidňuje mysl, navodí dobrou náladu a výrazně urychluje hojení oparů.  

shutterstock_685420198.jpg

Meduňka zklidňuje mysl a pomáhá třeba s opary.
Shutterstock
Meduňka ti pěkně pohladí nervy. Zkus si z ní udělat čaj!

Bazalka

Využití bazalky je velmi pestré. Zvládne trable jako jsou astma, urologické potíže, průdušky, záněty uší, nadýmání, trávicí potíže, zácpa nebo zvracení. Bazalka taky posiluje srdce, ledviny a pomáhá se správnou činností jater.

Heřmánek

Heřmánek pravý je známý jako spolehlivý uklidňovák. Hodí do pohody nejen hlavu, ale taky svědivou nebo spálenou pokožku, svědivé vředy na kůži a drobné, ale bolestivé rány. Poslouží taky jako kloktadlo při nachlazení a pomáhá snižovat teplotu.

shutterstock_1451095835.jpg

Účinky heřmánku jsou různé. Dají se z něj dělat i koupele.
Shutterstock
Heřmánek krásně voní a pomůže ti třeba s některými kožními problémy.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Autorka článku: Bára Klímová

Související články