Chystáte se na dovolenou? S jakými opatřeními počítat a jak si dovolenou co nejvíc užít?

Pixabay
Komerční článek
|
06. 05. 2021
|
Letošní rok cestování nepřeje, i přes aktuální koronavirovou pandemii se ale není nutné zájezdu do ciziny vzdávat. V řadě zemí je aktuální situace mnohem klidnější než u nás, dovolenou si tak nemusíte odpírat, zapotřebí jen je být seznámen s možnými nástrahami a s nastavenými opatřeními.

Nejen v České republice ale i v mnoha dalších státech světa se podmínky pro vstup a výstup do země mění dnem i nocí, proto hned na začátku je jasné, že důležité je být v obraze. Ať už si naplánujete dovolenou jakkoliv dopředu, vždy se zajímejte o aktuální situaci, která ve vaší cílové destinaci panuje. Snažit se předejít problémům můžete alespoň vhodným výběrem, letecké společnosti sice létají do řady zemí, ale jen některé jsou považovány za země s nízkým rizikem.

S čím počítat při cestování do zahraničí?

Před dovolenou si vždy zjistěte, jak je to se vstupem do vámi vybrané země. Nastat totiž mohou hned čtyři různé situace.

  • Otevřeno bez omezení. Co to znamená? Do země můžete vycestovat, žádná omezení vás nečekají na začátku a ani na konci dovolené.
  • Otevřeno. Co to znamená? Při vstupu do země vás žádná omezení nečekají, jakmile se ale vrátíte domů, musíte podstoupit test nebo karanténu.
  • Otevřeno s testem. Co to znamená? Dovolená do dané země není zakázána, pro vstup ale budete muset předložit negativní test.
  • Uzavřeno. Co to znamená? Do země není povolené vycestovat, popřípadě ano, ale je nutné po vstupu absolvovat povinnou karanténu.

Na tyto situace je vhodné pamatovat. Například týdenní dovolená plánovaná v uzavřené zemi, kde je povinná desetidenní karanténa, je holý nesmysl. Vhodné je tak volit destinace, které jsou bez omezení, nebo destinace, kde si vystačíte s negativním testem.

Proč může být zájezd s cestovní kanceláří přínosem?

Problémy ale mohou nastat také u testování. Ne všechny země berou všechny testy, někde je potřeba antigenní, jinde zas PCR. V případě antigenu nesmí být starší 24 hodin, PCR test musí být obvykle proveden maximálně 72 hodin před odletem.

Pravidla se často mění, proto přijde vhod pomoc cestovní kanceláře. Pakliže vyrážíte na dovolenou s cestovkou, jistě budete o aktuálních podmínkách včas informováni, ať si zájezd můžete v klidu užít. Navíc cestovní kanceláře se přizpůsobily situaci a k zájezdům nabízí i COVID pojištění, které oceníte jak v případě pozitivního testu před odletem, tak i v případě, že se nakazíte nemocí COVID-19, na dovolené.

Cestování je v současné době velkým dobrodružstvím, člověk nikdy neví, jak plánovaná dovolená vlastně dopadne. I přesto ale lze i v této situaci vyrazit do zahraničí a zapomenout alespoň na malou chvíli na současný covidový stav v ČR, některé dovolenkové destinace se totiž na rozdíl od nás vrací do normálního života. Projít se po promenádě bez roušky nebo si zajít do restaurace už není utopie.

Související články