Online a z druhé ruky! Prodeje módy v České republice v roce 2022 rostou

promocodius.com
Komerční článek
|
24. 03. 2022
|
Prodeje módy a obuvi v České republice meziročně vzrostly o celých 199 %. Zůstali i v novém roce Češi u nakupování online a jaké e-shopy jsou mezi nimi nejpopulárnější? A jaké oblečení nakupují?

Jaký měla vliv pandemie na nákupní zvyky Čechů?

Není pochyb o tom, že pandemie naučila Čechy nakupovat online. Jakmile se kvůli tvrdým restrikcím dveře kamenných obchodů zavřeli, zákazníci i prodejci se chtě nechtě museli přesunout na internet.

Nakupující si zvykli objednávat zboží z pohodlí domů, a to i ta část obyvatel, která předtím předtím dávala přednost nákupu v kamenných obchodech. A ani po rozvolnění zákazníci na eshopy nezanevřeli.

Mnoho prodejců proto nyní nabízí hybridní služby. Například prodavači Humanic si mohou v jejich kamenných obchodech oblečení naskenovat pomocí chytrých telefonů a zjistit tak kolik kusů mají na skladě a v kterých prodejnách. Můžou tak snadno nechat zákazníkům přeposlat zboží z jiné prodejny, nebo přímo domů.

Móda a obuv patří podle Asociace pro elektronickou komerci k nejpopulárnějšímu sortimentu e-shopů.

Prodej dámského oblečení roste

I vyhledávač slev a nabídek Promocodius zaznamenal nárůst online prodeje dámské módy. V minulém roce slevový kód či slevový kupon na dámskou módu vyhledalo tisíce zákazníků. Podle webu ČTK Češi v roce 2021 nepřestávali nakupovat tepláky a mikiny, ze kterých se stal módní trend. Přesto ale meziročně vzrostly prodeje oblečení do města, na večírky, či do kanceláří. Zájem o dámské šaty za minulý rok vzrostl o 31%, o prodeje kalhot a džín vzrostly dokonce až o 34%. Dařilo se také prodeji kabelek, batohů do města a na každodenní použití, peněženek, a dalších drobných doplňků.

Drobný úpadek zaznamenalo pouze oblečení na spaní a domácí papuče.

Zájem o oblečení z druhé ruky roste

I přestože se prodeji oblečení daří, nedá se očekávat, že to tak zůstane. Současný růst inflace a cen pohonných hmot se promítá i do módy. A není to jediný problém. Módní průmysl je zatěžován i vysokými cenami bavlny. Ty zapříčinil především její nedostatek, ale i obchodní válka mezi Čínou a USA a problémy s přepravou.

Vyšší ceny oblečení spolu s posunem k ekologii a udržitelnosti vedou mnoho zákazníků k nákupu oblečení z druhé ruky. Ve Francii prodej obnošeného oblečení vzrostl o 140%. Nejpopulárnější aplikace, s oblečením z druhé ruky, Vinted je ve Francii dokonce druhým nejoblíbenějším eshopem. Vinted patří k lídrům i na českém trhu a v dalších zemích.

I další prodejci se přidávají. Nedávno spustilo sekci s použitým oblečením i německé Zalando.

Zalando a jejich odnož Zalando Lounge patří podle Promocodius mezi jedny z nejoblíbenějších internetových prodejen s oblečením. Zákazníci si zamilovali slevové akce v podobě aukcí na značkové oblečení i bytové doplňky.

Módní společnosti přecházejí na ekologii

Ale i klasičtí prodejci odpovídají na poptávku po ekologii. Švédský výrobce oblečení Lindex, který patří na Promocodius.com mezi nejpopulárnější, se zavázal, že do roku 2025 bude celý jejich sortiment trvanlivý, nebo cirkulární.

Cirkulární móda v sobě zahrnuje nejen recyklaci, ale i takzvané posílání dál. Čili přeprodej, či darování.

Nejen ale díky své sociální politice je Lindex mezi zákaznicemi oblíbený. Podle Promocodius jejich množstevní akce a slevové nabídky každý měsíc využijí stovky nakupujících.

Jaké eshopy jsou v České republice nejpopulárnější

Zajímá vás, které eshopy čeští zákazníci nejvíce oceňovali? Prestižní ocenění ShopRoku 2020, cena popularity v kategorii Móda a doplňky získal Cityzenwear.cz, prodejce moderních triček, na kterých nelze vidět pot.

Cenu kvality v kategorii Móda a doplňky získal prodejce obuvi Rieker-eshop.cz. Ten zvítězil i v kategorii obuv. V samostatné kategorii oblečení bodoval eshop se spodním prádlem Astratex. Zlato za módní doplňky si pak odnesl Picasee.cz, který nabízí kryty na mobilní telefony s vlastním potiskem.

Umístily se i eshopy Altisport, Answear, Eobuv.cz, Tamaris, Sperky-eshop.cz a Šperky.cz.

Takový byl tedy rok 2021 ve světě eshopů s módou. A jak jste na tom vy? Nakupujete stále online, nebo jste se rádi vrátili do kamenných obchodů? Dáváte přednost novému oblečení, nebo rádi vyrážíte na lov do second handů?

Související články