Téma UFO: Co lidi nejčastěji zajímá?

bigstockphoto.com
|
19. 07. 2017
|
Člověk se odjakživa zajímá o neznámé a zatím nevysvětlené věci. I o ty zdánlivě nevysvětlitelné. Jakmile se začne mluvit o UFO, jedni zbystří, jiní protočí panenky a odmítají se na toto téma bavit. Víš ale, co lidi o UFO nejčastěji zajímá?

Tou nejpokládanější otázkou je samozřejmě to, co vlastně zkratka UFO znamená. Vysvětlení je jednoduché – jde o unidentified flying objects, tedy neidentifikované létající objekty. Na mysli tím máme létající talíře a jim podobné věci. Vzhledem k tomu, že nikdo neví, proč se na obloze objevují a zda je někdo fyzicky přímo nebo na dálku řídí, má z nich lidstvo obavy a zároveň je na ně zvědavé. Řídí je mimozemská civilizace?

Kdy a kde byl poprvé zdokumentován případ UFO?

O jevy, které dnes označujeme jako UFO, se lidé začali zajímat už po 2. světové válce. Tehdy se začala šířit hlášení o podivných objektech objevujících se na obloze, a to především ve Spojených státech. Na toto téma se však tehdy nekonaly žádné vědecké průzkumy a beztak bylo více než 90 % ze všech případů nakonec racionálně vysvětleno.

V roce 1947 se ale přístup k UFO poněkud změnil. Tehdy totiž jeden americký obchodník letěl soukromým letadlem poblíž hory Mount Rainier ve státě Washington a spatřil devět jasných objektů letících ohromnou rychlostí. Objekty následně médiím popsal jako ploché, jako talíře. Od té doby jim říkáme létající talíře.

area-51-2037418_960_720.jpg

O UFO se lidé začali zajímat už po 2. světové válce.
bigstockphoto.com
Létající talíře lidi vzrušují. Jejich existenci lze ale ve většině případů vysvětlit jako přírodní jevy a úkazy.

Jaký je nejslavnější případ UFO v Česku?

I na území České republiky bylo UFO zaznamenáno, a to v roce 1987 na Vranovské přehradě, kde vrtulník pronásledoval stříbrný předmět ve tvaru doutníku o velikosti asi 10 metrů. Všechny zprávy, které se ale daly shromáždit, byly jen v ústní podobě a k jejich oficiálnímu potvrzení nikdy nedošlo.

Jaké jsou nejlepší filmy o UFO?

Chceš se podívat na nějaký film s touto tematikou? Pak určitě sáhni po snímku Čtvrtý druh, Světová invaze nebo Oheň oblacích. To, že si u nich neokoušeš nehty, nezaručujeme!

Je Area 51 v USA hlavní základnou mimozemšťanů na naší planetě?

Area 51 v Nevadě je výzkumné centrum leteckých sil, kde se nachází přísně střežená základna Amerických vzdušných sil, a to už od roku 1957. Náleží k ní i 7 kilometrů dlouhá dráha, která podle všeho slouží k testování armádních vysokorychlostních letadel. Kvůli okolním horám je nemožné radarové sledování oblasti a letecké síly potvrdily existenci tohoto objektu až v roce 1994.

Právě kvůli tomu, že jde o přísně střeženou oblast opředenou nejedním tajemstvím, nevyhnuly se místu ani nejrůznější konspirační teorie. Jednou z nich bylo to, že jde o základnu pro schůzky či jakoukoli komunikaci s mimozemšťani. Na váze tomu nepřidávají jiné konspirační teorie, které hovořily například o tom, že se zde vyvíjejí technologie pro cestování v čase nebo že se tu analyzují mimozemské vesmírné lodi.

Jaký je nejslavnější odhalený podvod?

Kdo by jednou prokazatelně spatřil UFO a mimozemšťany, toho by okamžitě znal celý svět. Pro ty, kteří chtějí být zajímaví, je to lákadlo, takže se samozřejmě našly osoby, které tvrdily, že skutečně UFO nebo přímo mimozemskou civilizaci viděly.

V roce 2011 se do médií dostala zpráva o tom, že na Sibiři, v Irkutské oblasti, spadlo UFO a dva zdejší obyvatelé nalezli tělo mimozemšťana. Svůj nález dokonce zdokumentovali na video a rozeslali do redakcí. Nakonec se ale sami přiznali, že šlo o vtípek a že ono „tělo“ bylo poskládané z kuřecích kůží a dalších živočišných zbytků.

Jsou kruhy v obilí reálné symboly od mimozemšťanů?

To, co spoustu z nás napadne, když se začne mluvit o UFO a mimozemšťanech, jsou kruhy v obilí, které se mnohokrát objevily po celém světě. Podle vědců se jedná o lidmi a stroji vytvořené obrazce v zemědělských plodinách. První důkazy o těchto obrazcích pocházejí už ze 17. století, ale systematicky se o ně lidé začali zajímat až v 70. letech 20. století. Nikdy nebylo prokázáno, že by obrazce vytvořily síly, které nedokážeme identifikovat.UFO je spjato i s Biblí.

Jaké jsou nejpopulárnější teorie o tom, proč nás mimozemšťané navštěvují?

Toho, co neznáme, se zpravidla bojíme. V případě mimozemské civilizace to platí stoprocentně. Nevíme, co bychom mohli očekávat od někoho, kdo nikdy neobýval naši planetu a nemá alespoň trochu povědomí o tom, jak se my lidé většinově chováme. Proto se bojíme, že by nás zkoumali, ubližovali nám, zabíjeli nás. Jiné teorie zase hovoří o tom, že mimozemské síly jsou na rozdíl od těch zlých, které známe z planety Země, dobré a že by nám mimozemšťani neublížili, ani kdyby byli stokrát vyvinutější než my.

A proč to dělají? Těžko říct. Ale kdybys věděla, že někde žijí mimozemšťani, nevydala by ses za nimi nebo za nimi někoho neposlala?

Mohou být UFO padlými anděly?

Docela zajímavé je sepjetí UFO a Bible. V ní se totiž, jak známo, hovoří o andělech, kteří mají rádi Boha, a o padlých andělech, kteří Boha a lidi nenávidí. Berou na sebe nejrůznější podoby a škodí ostatním, mají nadpřirozené schopnosti a obyčejní smrtelníci jim nemohou konkurovat. Z toho, že jsme mimozemšťany dosud neviděli, ale na Zemi se děje spousta velmi nepříjemných věcí, některým pseudovědcům vyplynulo, že mimozemšťani jsou právě tito padlí andělé, kteří škodí a před námi pozorovateli se perfektně schovávají.

Jaká jsou nejznámější racionální vysvětlení jevu UFO?

Podle všech výzkumů se dá více než 90 % nahlášených případů UFO vysvětlit docela jednoduše – jako přírodní jevy a úkazy, které člověk ve své mysli přetváří ve fantastické obrazy a představy. Může jít například o letadlo v neobvyklém úhlu a nasvícení, o astronomická tělesa, o meteory, kulový blesk, bahenní plyny a další. U fotografií, z nichž byl později autor zděšen, zase může jít o chybu v materiálu či nesprávné zpracování.

Související články