Reportáž z EMG vyšetření: Zahřej si ruce a počítej s „elektrošoky“

Shutterstock
|
29. 02. 2024
|
Zlobí tě „karpály“, ztuhlost nebo bolestivost svalů? Pak bude potřeba vyrazit k lékaři. A pak třeba na EMG vyšetření. Co to obnáší? Čti a zůstaň v klidu!

Aby mohl lékař případné onemocnění potvrdit nebo vyloučit, pravděpodobně tě dřív nebo později odešle na elektromyografii (zkratka EMG). Jedna z nás tohle vyšetření podstoupila, a tak pro tebe máme reportáž.

Něco málo o EMG vyšetření

Elektromyografie patří mezi vyšetření, která napomáhají hodnotit funkční stav pohybového systému a jeho zásobování nervovými vlákny. Vyšetření pomáhá lékaři rozlišit jednotlivé druhy nervosvalových onemocnění. Metoda je založena na snímání povrchové nebo nitrosvalové aktivity, a pokud jsi dřív neprodělala žádný závažnější úraz, je prakticky nebolestivá.

Co dokáže elektromyografie odhalit?

Vyšetření, které se dneska provádí vcelku běžně, pomáhá určit poškození svalové tkáně, odhalit poruchy nervového vzruchu a zhodnotit celkový funkční stav pohybového systému. A to včetně nervových kořenů, periferních nervů i efektivity nervosvalového přenosu.

Pokud u pacienta dojde k poranění nervu, lékař pomocí EMG vyšetření určí přesnou lokalizaci problému a rozsah jeho postižení.

Lékař tě může k EMG vyšetření indikovat například při podezření na:

  • syndrom karpálního tunelu
  • radikulopatii (postižení nervových kořenů)
  • vyhřezlou meziobratlovou ploténku
  • přítomnost osteofytů (kostní vyrůstky)
  • tetanii (zvýšená nervosvalová dráždivost)
  • svalovou dystrofii
  • poruchu nervového vzruchu (např. amyotrofická laterální skleróza)
  • postižení periferního nervového systému (typicky polyneuropatie)

Žádný stres a hlavně ruce v teple

Samotné vyšetření je dvojího typu. Při jehlové elektromyografii se používají tenoučké jehlové elektrody (jehličky podobné inzulínové jehle) zavedené skrz pokožku do svalu, u stimulační elektromyografie jsou užity povrchové elektrody umístěné na pokožce nad bříškem svalu.

Na samotné vyšetření se nemusíš nijak zvlášť připravovat. Před výkonem se můžeš normálně najíst a napít a zapít případné léky, které běžně užíváš. Jen si před výkonem nemaž vyšetřovanou oblast krémem.

shutterstock_1011911161.jpg

Vyšetření zabere pár minut a výsledky dostaneš obratem.
Shutterstock
Neboj se, vyšetření nijak zvlášť nebolí a trvá jen krátce.

Problémem může být kardiostimulátor (na místě je individuální konzultace) a špatně prokrvená (studená) vyšetřovaná oblast, kterou je potřeba před vyšetřením zahřát (třeba třením nebo namočením do teplé vody přímo v ordinaci).

Vyšetření není nijak zvlášť bolestivé, vždycky ale samozřejmě záleží na vyšetřované oblasti, případně na úrazu, který pacient dřív prodělal. Případná bolest, kterou někteří pacienti hlásí, se dá přirovnat k úderu elektrického ohradníku.

Pár minut a je po všem

Samotné vyšetření pomocí stimulační elektromyografie spočívá v „nalepení“ povrchových elektrod na konkrétní části těla a následném pouštění elektrických impulzů, které zcela samostatně rozpohybovaly jednotlivé svaly dané oblasti.

Vyšetření trvá pár minut a po jeho skončení obratem dostaneš lékařskou zprávu, kterou je potřeba zkonzultovat se specialistou (nejčastěji neurologem), který tě k vyšetření indikoval.

EMG vyšetření sice nepatří mezi ty nejpříjemnější, dá se ale bez problémů zvládnout a dokáže odhalit celou řadu komplikací a nemocí. Pokud tě na něj tedy lékař pošle, zbytečně se nestresuj a rovnou se objednej na nejbližší možný termín. Ten se v závislosti na konkrétním městě pohybuje v řádech několika dnů, maximálně pak týdnů.

Autor článku: redakce

zdroj, autorský článek

Související články