Reportáž z CT vyšetření: Bolesti se neboj. Pozor ale na „počůrání“

Shutterstock
|
03. 10. 2023
|
Pokud ti lékař zamává před nosem žádankou na CT vyšetření, určitě jeho nabídku neodmítej. Během několika mála minut ti totiž může zachránit život!

Tahle radiologická vyšetřovací metoda, která pomocí rentgenového záření umožňuje zobrazení vnitřních orgánů, patří mezi ty „příjemnější“. Nebolí, ale bez indikace lékařem se na ni nedostaneš.

Protože během „cé-té-čka“ dostaneš do svého těla jistou dávku rentgenového ionizujícího záření (v některých případech je potřeba aplikovat i jódovou kontrastní látku), musí se vyšetření indikovat jen v odůvodněných případech, a to s ohledem na radiační zátěž a diagnostickou výtěžnost.

Celková dávka záření samozřejmě závisí na typu vyšetření a rozsahu vyšetřované oblasti. Obecně ale můžeme říct, že dávka při CT vyšetření je znatelně vyšší než u běžného RTG snímku.

V indikovaných případech ale dává tenhle typ vyšetření smysl i s ohledem na možná rizika, o kterých tě bude informovat lékař, jenž ti žádanku vystaví. Co tě čeká po tom?

Správná příprava je základ

Podobně jako třeba u gastroskopie, i tady je potřeba jistá příprava. Dostavit se budeš muset nalačno – zhruba 4 hodiny před plánovaným vyšetřením nic nejez.

Když bude potřeba spojit CT vyšetření s aplikací kontrastní látky, dočteš se to v informovaném souhlasu, který bude potřeba vyplnit a podepsat. Převezme si ho v den vyšetření radiologický asistent.

Pokud se vyšetření neobejde bez kontrastní látky, existují zpravidla tři způsoby, jak ji do sebe dostat. Ten nejpříjemnější, ale nejzdlouhavější spočívá v pomalém popíjení zhruba 1 500 ml tekutiny, v níž bude kontrastní látka rozpuštěná. Tuto tekutinu dostaneš před samotným vyšetřením a budeš mít zhruba hodinu na to, abys do sebe obsah konvičky dostala.

Druhý, a už maličko invazivní způsob, jak do sebe kontrastní látku dostat, je napíchnutí kanyly a automatického injektoru, který ti látku do kanyly aplikuje přímo během samotného vyšetření.

Posledním způsobem je injekční aplikace kontrastní látky do konečníku nebo močové trubice. O konkrétním způsobu bude rozhodovat vyšetření, které lékař indikuje.

J(e)deme na to!

Jakmile si od tebe radiologický asistent vyzvedne podepsaný informovaný souhlas, ve kterém zároveň zaškrtneš, že netrpíš žádnou alergií a neužíváš například léky na ředění krve, poučí tě o tom, jak bude celé vyšetření probíhat. Následovně vypadá „cé-té-čko“ s aplikací kontrastní látky přímo do žíly.

Samotné vyšetření trvá maximálně 3 minuty. Jako první odstraníš veškeré kovové předměty, které by mohly výsledky zkreslit (např. kostice podprsenky, knoflíky na kalhotách), položíš se na posuvné lehátko do vodorovné polohy (nejčastěji na záda) a uvolníš se.

K napíchnuté kanyle ti připojí stříkačku s kontrastní látkou. Ruce dáš za hlavu a necháš se instruovat buď sestrou z vedlejší místnosti, která s tebou bude komunikovat přes mikrofon, nebo pokyny, jež budou vycházet ze samotného CT přístroje.

K „nehodám“ dochází opravdu výjimečně

CT vyšetření není bolestivé, nepříjemné ani hlučné. Na posuvném lehátku tě přístroj bude vozit tam a zpět, přičemž kolem vyšetřované oblasti rotuje prstenec, který snímkuje ve vrstvách jednotlivé orgány. Je potřeba být co nejvíc v klidu a nehýbat se. Poslouchej instrukce, které tě budou vybízet k nádechu, zadržení dechu a běžnému dýchání.

Jakmile se kontrastní látka dostane do krevního oběhu, můžeš cítit hořko v puse a pocítíš teplo, které bude postupovat od hlavy přes hrudník až do břicha a ke konečkům prstů na nohách. Zajímavým specifikem tohoto vyšetření je skutečnost, že budeš mít během několika minut pravděpodobně pocit, že ses počůrala.

Rozhodně se ale v tuhle chvíli nekontroluj, protože je potřeba být v klidu a nehýbat se! S největší pravděpodobností k „nehodě“ vůbec nedošlo. A i kdyby přece jenom, lehátko bývá vybaveno nesavou podložkou, která případnou tekutinu zachytí.

Pozor na alergii a pitný režim

Aplikace kontrastní látky s sebou nese riziko v podobě různých alergických reakcí, ke kterým ale dochází jen výjimečně. Přesto budeš (s kanylou v ruce) požádána, ať v čekárně vydržíš alespoň 20–30 minut. Pokud tě během téhle doby začne svědit pokožka, bude se ti hůř dýchat nebo se dostaví pocit nateklého jazyka, personál se o tebe bezodkladně postará.

S největší pravděpodobností ale k žádnému takovému scénáři nedojde. Jakmile ti sestra po půlhodince vyndá kanylu a zalepí ránu, která může mírně krvácet, budeš poučená o tom, že musíš během dne vypít aspoň 2 litry tekutin, které pomůžou vyplavit kontrastní látku z těla.

V tuhle chvíli už můžeš odejít domů. Výsledky ti řekne lékař, který tě k vyšetření indikoval. Lhůty se můžou lišit. Zatímco někdy ti doktor zavolá už druhý den, v jiných případech si na výsledky počkáš klidně i měsíc.

Autorský článek

Autor článku: redakce

Související články