Tvarohová bábovka: rozplývá se na jazyku, nabídne bílkoviny navíc a můžeš ji odlehčit i od cukru

Shutterstock
|
03. 04. 2024
|
Máš ráda tenhle druh sladkého pečiva, ale pořád přemýšlíš, jak ho příště vytunit, aby nebylo suché až dusivé? Zkus tentokrát upéct tvarohovou bábovku!

Bábovka může být na přípravu hrozně jednoduchá a může zabrat minimum času. Když ale vybereš poctivé ingredience a dáš si na celém procesu záležet, pochutnáš si nakonec na něčem nadpozemském. Stejně jako návštěva, kterou s ní dozajista ohromíš.

Nejasný původ bábovky

Nejdřív ale si řekněme něco málo o bábovce. Ta tradičně patří k nám, ale dobře a dlouho ji znají i v jiných zemích – třeba v Polsku, Rakousku, v Německu, na Slovensku, podobá se i italské buchtě Panettone a některé zdroje tvrdí, že má svůj původ ve Francii coby Gâteau Savarin.

Ani s názvem to není úplně jednoznačné. Má se sice za to, že bábovka vznikla ze staročeského výrazu bába. Bábovka ale taky znamenala pekáč, formu na bábu. A dokonce může pocházet z polského výrazu bába, tedy dětské jídlo. Ať je to jakkoli, nedáme na tuhle dobrotu dopustit!

Druhy bábovky a ingredience ke zvláčení a oživení chuti

Bábovku děláváme z třeného nebo kynutého těsta. Dá se připravit z běžné, ale třeba i bezlepkové mouky, může být obyčejná nebo s kousky ovoce (jablka, hrušky, rozinky, banány) nebo zeleniny (mrkev). Vegani vynechávají vejce a taky to jde.

Často se peče dvoubarevná, která zaujme i na pohled. Stačí dát do části těsta kakao. Vršek bábovky se pak posype moučkovým cukrem nebo dá doladit polevou a klidně i posypkou.

Tvarohová bábovka: recept je jednoduchý, ale postup nepodceňuj

A teď tedy pojďme na to. Ať už se chystáš servírovat tvarohovou bábovku v neděli návštěvě, nebo s ní pohostit kolegy v práci, musí to být tip ťop.

Co potřebuješ: 250 g hladké mouky, 250 g tvarohu (měkkého nebo ve vaničce), 180 g změklého másla, prášek do pečiva (celý), 3 vejce, 220 g cukru krupice, 2 lžičky vanilkového extraktu, lžíci rumu, špetku soli, kůru z citrónu a trochu hrubé mouky na vysypání formy

Jak na to?

  • Předehřej si troubu na 170 °C.
  • Formu na bábovku vymaž máslem a vysyp hrubou moukou.
  • Odděl žloutky a bílky.
  • Žloutky, cukr a máslo vyšlehej, aby vznikla pěna. Potom do ní přidej tvaroh, citrónovou kůru, vanilku a rum.
  • Přisyp mouku promíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli.
  • Z bílků vyšlehej tuhý sníh. Pak ho opatrně vmíchej do těsta.
  • Hotové těsto přendej do formy a zarovnej povrch.
  • Pokud s ní běžně boucháš o desku, tentokrát to nedělej.
  • Dej těsto péct zhruba na 60 minut. Někdy to chce víc, jindy míň. Zkoušej stav špejlí.
  • Před krájením ji nech vychladnout v otevřené troubě.
  • Jakmile vychladne, můžeš ji posypat moučkovým cukrem.

Náš tip: Část cukru krupice můžeš vyměnit za erythritol. Nějaký cukr ale v bábovce přece jen nech – samotný erythritol ve větším množství nepříjemně štípe a kazí gastrozážitek.

Vyzkoušíš tvarohovou bábovku, která se ti bude rozpadat na jazyku, nebo máš jiný osvědčený recept na tuhle mňamku?

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • cs.wikipedia.org/wiki/B%C3%A1bovka
  • fresh.iprima.cz/recepty/vlacna-tvarohova-babovka
  • kuchynelidlu.cz/recept/tvarohova-babovka
Související články