Jak začít meditovat? Potřebuješ klidné místo, odhodlání a trpělivost

Shutterstock
|
13. 06. 2023
|
Nemusíš nutně odjíždět na několikaměsíční pobyt do Indie ani sedět dlouhé hodiny v lotosové pozici. Víme, jak začít meditovat, i když jsi úplný začátečník!

Meditace začíná být stále oblíbenější u všech lidí napříč věkem, vzděláním i povoláním. Aby taky ne. Obzvlášť v dnešní hektické době potřebujeme zlepšit vnitřní klid a pohodu.

Prožitek přítomného okamžiku

Co je meditace? Zjednodušeně se dá říct, že meditace je stavem bezmyšlenkového vědomí, kterého dosáhneme, když je mysl tichá, ale přesto bdělá. Jedná se tedy o stav hlubokého klidu. Ačkoli je meditace velmi starou praktikou spojenou s mnoha náboženskými a kulturními tradicemi, je to taky vědecky ověřený proces, kde jsou prokázány přímé účinky na člověka.

Prostředek k uvolnění i osobnímu rozvoji

Stres, úzkost a deprese jsou v dnešní době často skloňovaná slova. A právě meditace ti může pomoct zbavit se napětí a zátěže na mentální, emoční i fyzické úrovni. Ale pozor, i když třeba nemáš žádné starosti, pomůže ti meditace odhalit tvou pravou podstatu a odkrýt skutečný potenciál. Spousta lidí, kteří pravidelně meditují, potvrzuje, že prožívá velice osobní transformaci a rychlý vnitřní růst.

Výhody meditace? Není jich zrovna málo

Meditace má své nesporné dopady na duši i tělo:

  • snížení a odbourání stresu
  • zlepšení spánku
  • zmírnění úzkostných stavů
  • rozvoj kreativity a tvořivosti
  • zlepšení soustředění a paměti
  • prohloubení empatie
  • zvýšení sebevědomí
  • zlepšení vztahu k sobě samé

Podle vědeckých studií meditace mění strukturu a funkci mozku skrze neuroplasticitu.

shutterstock_2259591143.jpg

Meditovat můžeš doma, ale klidně i v lese.
Shutterstock
Sednout si můžeš jakkoli a kdekoli. Pozice lotosového květu se u meditace fakt nevyžaduje.

Pár tipů, jak začít meditovat

Výhoda meditace je, že na ni nepotřebuješ nic speciálního. Stačí ti jen chuť začít, chvíle klidu a pohodlné místo. Jdi na ni ale pozvolna. Meditace je totiž jako běh nebo jiný vytrvalostní sport, který vyžaduje odhodlání a disciplínu.

Začni s málem

Možná jsi natěšená, ale nepřepal začátek. Na poprvé zkus meditovat třeba jen dvě minuty. Takhle vydrž klidně celý týden a pak postupně přidávej.

Vyber si vhodný čas, kdy tě nebude nikdo rušit

Meditace je v podstatě čas relaxace. Pro jistotu vypni telefon, veškerá upozornění, zvonění a pípnutí, která by tě mohla rušit. Zkrátka buď na chvíli úplně off. Ideální čas na meditaci je ráno hned po probuzení nebo večer před spaním.

Pohodlně se obleč

Potřebuješ se úplně uvolnit, aby tě nic nerušilo, takže pokud tě bude škrtit guma v pase nebo tě bude iritovat ramínko podprsenky, z meditace moc nebude.

Najdi si místo, kde se cítíš příjemně

Může to být křeslo v obýváku, posezení na balkoně, ale i pařez v lese. Sed v lotosové pozici je u meditace častým mýtem. Pohodlně se usaď nebo lehni, zavři oči a jdeme na to.

Soustřeď se na svůj dech

U meditace je alfou omegou správné dýchání. Vnímej vzduch, který proudí ven a zase dovnitř. Počítej „jedna“ s nádechem a „dva“ s výdechem. Až dojdeš k desítce, znovu pokračuj od jedničky.

Nech myšlenky volně plout

Je normální, že se ti na mysl budou drát nejrůznější myšlenky. Tvůj cíl je ale soustředění se na přítomnost. Všechny emoce a obavy nech volně plynout, nevěnuj jim žádnou pozornost. Pokud se objeví, zaměř svou pozornost na dýchání a své tělo.

Konči pomalu

Jak se přibližuješ ke konci meditace, nespěchej s otevřením očí a pohybem. Oči otvírej pomalu a nech jim čas na rozkoukání.

Nestrachuj se, jestli něco neděláš špatně. Neexistuje totiž žádný dokonalý způsob, jak meditovat.

Pravidelnost jako klíč k úspěchu

Teď už víš, jak začít meditovat, ale přesto: nikdo se to nenaučil přes noc. Chce to cvik, trpělivost a pravidelnost. Medituj nejlíp každý den a brzy uvidíš výsledky. A pokud ti to přece jen nepůjde, vyzkoušej řízenou meditaci, kdy si do sluchátek pustíš příjemný hlas, který tě meditací provede. Na internetu najdeš spoustu videí i v češtině.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6

Autorka článku: Kristýna Burianová

Související články