Recept na banana bread. Dobrotu ze 30. let uděláš i zdravě

Bigstockphoto
|
13. 02. 2023
|
Máš doma přezrálé banány, do kterých už se ti moc nechce? Ideální základ pro lahodný a vláčný banánový chlebíček. Zkus ho!

Banana bread už dneska zná a ochutnal kdekdo. Je jedno, jestli to bude tvoje premiéra, nebo jsi na něj zase po čase dostala chuť. Tenhle recept tě nezklame a potěší tě, že se dají různě obměňovat suroviny, aby vznikla i zdravější verze.

Starý, ale pořád oblíbený

Myslela sis, že je banánový chlebíček výmysl nynějších fitness nadšenců, kteří se snaží všechno dělat tak nějak zdravěji? Omyl! Banana bread má svůj původ ve Spojených státech, kde poprvé vznikl ve 30. letech 20. století. Tehdy zuřila ekonomická krize a bylo potřeba zpracovat veškeré jídlo, vyhodit něco nepřipadalo v úvahu. A správné hospodyňky nejednou zamířily cíleně pro přezrálé banány, které byly levnější. Pak z nich vytvořily tuhle dobrotu.

Banánový chlebíček má dokonce i svůj den v kalendáři, tedy aspoň v USA. Připadá na 23. února, takže jestli si chceš udělat novou tradici, pěkně si ho v únoru upeč a smlsni si na něm. V ničem jiném to nespočívá. Ale rozhodně nemusíš čekat až na únor.

bigstock-closeup-of-sliced-banana-nut-l-361988662.jpg

Recept na banánový chlebíček je jednoduchý a zvládne ho každý.
Bigstockphoto
Pokud máš ráda sladké pečivo, banánový chlebíček si určitě zamiluješ.

Banana bread, kterému nikdo neodolá

To by na úvod stačilo, pojďme se mrknout, jak si tenhle vláčný a krásně aromatický dezert připravit.

Co potřebuješ: 250 g hladké mouky (můžeš použít celozrnnou, špaldovou nebo jinou), ¾ lžičky jedlé sody, lžičku kypřicího prášku, 200 g cukru krupice (zdravější bude verze s erythritolem nebo xylitolem), ¾ lžičky mletého muškátového oříšku, 4 zralé banány, 3 vejce, lžičku soli, 200 g rozpuštěného másla a trošku másla na vymazání formy

Jak na to?

  • Připrav si formu na chlebíček, vylož ji pečicím papírem a ten pomaž troškou másla.
  • Rozehřej si troubu na 175 °C.
  • V míse smíchej mouku, kypřicí prášek, sodu, cukr, sůl, muškátový oříšek a dobře všechno promíchej.
  • V jiné misce pak rozmačkej banány a přidej k nim vejce. Pořádně směs promíchej.
  • Vajíčka s banány přidej k sypké směsi a zase míchej. Nakonec zapracuj i rozpuštěné máslo. Těsto musí být krásně hladké.
  • Těsto vlij do formy a peč asi 70 minut, průběžně kontroluj stav špejlí.
  • Upečený banana bread vyndej z formy a nech ho vychladnout na mřížce.

Tahle dobrota se dá jíst samotná, ale vynikající je třeba s troškou kysané smetany, přidat můžeš klidně kokos, strouhanou čokoládu, oříškové máslo, domácí nutellu… Zkrátka cokoli, co ti k tomu bude chuťově ladit.

Máš ráda banana bread? Dej nám v diskuzi pod článkem vědět, jestli máš nějaké vychytávky, aby byl nejlepší z nejlepších!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Tagy: 
Související články