Oblíbená gulášovka vznikla z pokrmu pojídačů mrtvol

Bigstockphoto
|
31. 10. 2021
|
Gulášová polévka má v české kuchyni jednoznačně své místo. Vedle klasiky z hovězího masa si ji můžeš připravit třeba z klobásy nebo hlívy ústřičné. Čti dál!

Ač by tě to ani ve snu nenapadlo, i oblíbená tradiční gulášovka má svou ponurou a děsivou historii. Jak už tomu ale bývá, různé zdroje přichází s různými verzemi historie tohohle pokrmu. Jedna z nich tvrdí, že vznik oblíbené gulášovky souvisí s gulášem jako takovým.

Guláš, který v minulosti připravovali maďarští pastevci, se totiž nezahušťoval a připomínal spíše polévku z cibule, papriky a hovězího masa. Odtud také pochází jeho název – slovo guláš bylo odvozeno od maďarského slova gulya (stádo hovězího dobytka), ze kterého pak vzniklo pojmenování gulyás. Tuto verzi už jsi možná slyšela, ale možná tomu bylo úplně jinak!

Poněkud děsivější historie sahá až do 9. století, kdy do dnešního Maďarska přicházely kočovné kmeny. Mezi nimi byl i bojovný kmen Maďarů, který za sebou nechával mnoho mrtvých. Toho využívali kanibalové z kmene Ghúlů, kteří za Maďary putovali a pozůstalé mrtvoly pojídali. Když se ale Maďarům zrovna nedařilo a měli hlad, tak Ghúly odehnali a pochutnávali si sami. Na rozdíl od Ghúlů si ale lidské maso opékali.

Z toho se později ustavilo slovní spojení jít na ghúláš, kdy ghúláš označoval pokrm Ghúlů. Když se pak Maďaři na maďarském území usadili a začali se věnovat zemědělství, slovo „ghúláš“ představovalo výraz pro maso, které připravovali pastevci.

Předchozí řádky tě od gulášovky samozřejmě neměly odradit. Husté a syté polévky jsou hlavně v nadcházejících (pod)zimních měsících tou nejlepší volbou. Zkusit můžeš jak tradiční variantu z hovězího masa a brambor, tak i o něco míň tradiční.

Poctivá česká klasika

V české kuchyni je gulášovka dobře známá. Její nespornou výhodou je to, že po odležení chutná ještě líp a s přehledem nahradí i hlavní chod. Jak na ni?

Co potřebuješ: 700 g hovězího předního masa (krk nebo loupanou plec), 450 g cibule, 60 g sádla, 60 g másla, 1 ČL kmínu, 2 PL mleté sladké papriky, 1 PL dvojitého rajského protlaku doppio concentrato, 1–1,3 l vývaru (nejlépe hovězího), 850 g brambor, 3–4 stroužky česneku, 1 PL majoránky, sůl a pepř

Jak na to?

  • Maso nakrájej na centimetrové kostičky. Cibuli oloupej a najemno nakrájej. V hrnci rozehřej máslo a sádlo a přidej maso. Opékej ze všech stran do zlatohněda. Mezi kostičkami masa nech trochu místa, aby se kousky opravdu smažily v horkém tuku. V opačném případě se totiž začne rovnou dusit a ve výsledku bude gumové. Až bude maso osmahnuté, vyndej ho na talíř.
  • Do volného hrnce nasyp najemno nakrájenou cibuli a restuj dozlatova. Přitom ze dna hrnce seškrabuj přípečky a míchej, dokud se cibule neopeče ze všech stran.
  • Cibuli zasypej kmínem a paprikou a za stálého míchání směs orestuj. Ale pozor, restuj asi jenom 30 vteřin. Když to přeženeš, paprika zhořkne.
  • Vmíchej protlak, zalij vývarem a vrať do hrnce maso. Hrnec přiklop pokličkou a nech polévku na mírném plameni asi hodinu vařit, než bude maso měkké.
  • Mezitím si na kostičky nakrájej brambory (oloupat je můžeš, ale nemusíš).
  • Oloupej česnek a ten prolisuj k už měkkému masu. Pak přidej lžičku soli, majoránku a brambory a vař dalších 10-15 minut do změknutí brambor. Občas polévku promíchej.
  • Hotovou gulášovku dochuť solí a pepřem a můžeš podávat!

bigstock-original-goulash-soup-with-bre-431112425.jpg

Jak na gulášovku? Zkus si připravit i netradiční verzi!
Bigstockphoto
Gulášová polévka může být pořádná dobrota!

Vídeňský bramborový guláš pro fajnšmekry

Řeč není o ničem jiném než o buřtguláši, který se díky své jednoduchosti dá uvařit klidně i na stolním vařiči v kempu. Neznamená to ale, že by nemohl chutnat a vypadat jako luxusní pochoutka. Ve Vídni jej dokonce i v některých nóbl restauracích podávají jako předkrm.

Co potřebuješ: 700 g brambor, 1 velkou cibuli, 2 stroužky česneku, 60 g másla, 2 ČL sladké mleté papriky, 1 ČL majoránky, ½ ČL drceného kmínu, 250 ml vývaru, trošku nastrouhané citronové kůry, 300–400 g kvalitní klobásy, 2–3 PL plnotučné zakysané smetany, sůl a pepř, případně čerstvou majoránku na ozdobu.

Jak na to?

  • Brambory, cibuli a česnek oloupej a nakrájej na kostičky.
  • V hrnci rozehřej máslo a na něm osmahni cibuli spolu s česnekem, dokud cibule nezesklovatí. Pak přidej brambory, papriku, majoránku, kmín, sůl a pepř a zalij vývarem.
  • Směs promíchej, přiklop hrnec pokličkou a vař do změknutí brambor.
  • Ke konci varu přidej na kolečka nakrájenou klobásu a nech ji dobře prohřát.
  • Hotovou polévku podávej zakápnutou zakysanou smetanou a případně ji i ozdob lístky čerstvé majoránky.

Gulášová polévka z hlívy ústřičné pro vegetariány

Gulášovka nemusí být jen z masa. Nahradit ho můžeš různými masovými náhražkami nebo třeba hlívou ústřičnou. Gulášovka z hlívy je rychlá, levná a zároveň neskutečně dobrá.

Co potřebuješ: 1 ks cibule, 2 stroužky česneku, 3 menší brambory, olej, 1 ČL celého kmínu, 2 PL sladké papriky, 2 PL hladké mouky, 200 g hlívy ústřičné, 1 litr vývaru (dle vlastní chuti), 2 bobkové listy, sušenou majoránku (+ čerstvou na ozdobu), sůl a pepř

Jak na to?

  • Cibuli, česnek a brambory oloupej a nakrájej nadrobno.
  • V hrnci rozehřej olej, přidej cibuli a chvíli ji restuj spolu s kmínem. Pak přidej brambory a česnek, zase chvilku restuj, a nakonec vmíchej papriku a hladkou mouku. Za stálého míchání směs krátce zase orestuj.
  • Přidej na nudličky nakrájenou hlívu a zalij směs vývarem. Potom přidej bobkové listy, sušenou majoránku, osol a opepři.
  • Vař asi 20 minut, do změknutí brambor, a je hotovo!
  • Podle chuti můžeš ještě přidat sůl a pepř a nasekanou čerstvou majoránku.

A co ty? Máš ráda klasiku, nebo si čas od času s chutí dáš i něco méně tradičního? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články