Náušnice a typy zapínání

Goldpoint.cz
Komerční článek
|
04. 10. 2021
|
Vybíráte si i vy nové náušnice nejen podle vzhledu, ale i podle jejich zapínání? Naučte se správně zacházet s každým druhem zapínání a již nikdy nebudete omezena při výběru.

Základem je správné používání

Spoustu žen dokáže od nákupu náušnic odradit jejich zapínání. Mnohdy nejde o to, zda jde o zlaté náušnice nebo náušnice z bílého zlata. Obvykle zákaznice zjistí, že jde o náušnice s typem uzávěru, který nezná a okamžitě je zavrhne. Proto se nebojte přiučit něčemu novému.

Byla by obrovská škoda spokojit se s osvědčenými náušnicemi, namísto s těmi vysněnými. Buďte trpělivá, často jde jen o tzv. grif, který se po zopakování hravě naučíte. Každý dobrý prodejce vám jistě ochotně předvede, jak jednotlivé uzávěry fungují.

img_2d_0005.jpg


Goldpoint.cz

img_2d_0009.jpg


Goldpoint.cz

Nejpoužívanější typy zapínání

Klasické dámské zapínání se používá u mnoha typů náušnic.  Po nasazení do ušní dírky se háček uzavře mechanickou klapkou s malým žlábkem, do které konec háčku dokonale zapadne. U tohoto typu nabízejí zlatníci navíc zhotovení pojistek, které náušnice doslova uzamknou. Tento uzávěr je někdy označován také jako patentový.

Puzeta nebo šroubek je druh zapínání, který je nejčastěji používán pro náušnice pecky. Mechanismus spočívá v tom, že na tyčku náušnice prostrčené ušní dírkou nasuneme puzetu. Doporučujeme za puzetu navléknout drobné silikonové špuntíky, které udrží uzávěr na svém místě. Šroubek je navíc opatřen závitem, který je nutné na tyčku našroubovat. Závit tedy zvyšuje bezpečnost tohoto zapínání.

img_2d_0007.jpg


Goldpoint.cz

img_2d_0008.jpg


Goldpoint.cz

Elegantní náušnice s francouzským zapínáním jsou opravdu skvostné. A to proto, že je uzávěr v podstatě skryt za ušním lalůčkem a nenarušuje celkový dojem z náušnic. Základem zapínání je kolíček, který je opatřen drobným žlábkem, do něhož se zacvakne pohyblivá část umístěná vzadu. Právě tohoto zapínání se mnoho žen obává, avšak zcela zbytečně.

Zasouvací uzávěr je typický pro náušnice kruhy. Zaoblená tyčka se zasune do duté části kruhů.  Dejte si pozor na rozevření kruhů. Je-li zapínání otevřeno, vždy rozevíráme kruhy do strany, nikoliv od sebe. Náušnice kruhy osazené drahými kameny bývají opatřeny zacvakávacím uzávěrem. Opět je na tyčce procházející uchem zhotoven malý žlábek, do kterého se zacvakne pohyblivá část náušnice.

Další druh zapínání nacházíme především u visacích náušnic. Jde o tzv. africké háčky, které zatíží ušní lalůček tak, že šperk nevypadne. Dlouhý háček můžete opět zajistit silikonovou koncovkou. Takové náušnice však doporučujeme odkládat před spaním či sportem a podobnou aktivitou.

img_2d_0002.jpg


Goldpoint.cz

img_2d_0004.jpg


Goldpoint.cz

Učený z nebe nespadl

Je pravdou, že ne každý z nás je manuálně zručný. Zvláště v případě, jde li o titěrné zapínání. Snadno se může stát, že ztratíte šroubek u náušnic nebo mechanicky poškodíte celé zapínání. Vše se dá jednoduše napravit.

Stačí vyhledat prodejnu, kde působí zlatník, který samozřejmě dokáže opravit každý typ zapínání, či dodat ztracenou část náušnice. V dnešní době lze opravy řešit i po internetu. Některé e-shopy se šperky opravy nabízejí. Vy už jen můžete hrdě nosit své nové náušnice a těšit se obdivu okolí.

Související články