Nejzajímavější zoologické zahrady v ČR. Které to jsou?

Bigstockphoto
Komerční článek
|
25. 06. 2018
|
Zoologické zahrady jsou pro mnoho lidí jediným způsobem, jak se alespoň trochu přiblížit divokým zvířatům žijícím v různých koutech světa. Jsou tak velmi oblíbeným výletním cílem pro mnoho jednotlivců, párů i rodin s dětmi. V České republice máme to štěstí, že zde o krásné zoologické zahrady nouze určitě není. Které patří mezi ty nejzajímavější?

Praha

Královnou českých zoologických zahrad je samozřejmě Zoo Praha. Ta patří mezi nejnavštěvovanější turistické cíle v ČR (v loňském roce sem zavítalo více než 1,4 milionu návštěvníků) a na základě hodnocení portálu TripAdvisor byla zařazena i mezi pět nejlepších zoologických zahrad na světě. Pražská zoo poprvé otevřela své brány návštěvníkům již v roce 1931. Tehdy se však ani v nejmenším nemohla rovnat svému dnešnímu já. Zoologická zahrada sídlící v pražské Troji se dnes rozkládá na téměř 60 hektarech a lidé zde ve více než 150 expozicích mohou obdivovat téměř 5 000 zvířecích jedinců, kteří zastupují přibližně 700 druhů. V Praze jsou k vidění i druhy zařazené mezi ohrožené, které už není možné spatřit ve volné přírodě. Pražská zoo se poté zapojuje do celé řady celosvětových programů, jejichž cílem je navrátit tato zvířata do jejich přirozeného prostředí.

Zlín

Nejen za rejnoky se můžete vypravit do zoologické zahrady ve Zlíně zvané též Zoo Lešná. A proč právě za rejnoky? Nejvyhledávanější expozicí této zoo je „Zátoka rejnoků“. Ta je tvořena prostorným bazénem plném rejnoků druhu siba ománská, které si zde můžete pohladit nebo i nakrmit. Rejnoci ale samozřejmě nejsou tím jediným, co tato nejoblíbenější turistická atrakce na Moravě nabízí svým návštěvníkům. V zoo se můžete seznámit s více než 200 druhy zvířat (včetně slonů nebo zajímavých mravenečníků). S některými z nich poté doslova tváří v tvář, a to díky dalším speciálním expozicím.

Liberec

I zoo v Liberci se může pochlubit jedním nej – jedná se o nejstarší zoologickou zahradu v České republice. Na 14 hektarech si zde můžete prohlédnout přes 150 druhů zvířat, z nichž určitě stojí za zmínku vzácní bílí tygři nebo hraví lachtani.

Plzeň

Západočeská metropole je nejen domovem oblíbeného piva, ale také krásné zoologické zahrady. Tato zoo tvořící jeden celek i s místní botanickou zahradou je, co se stáří týče, v těsném závěsu za zmíněným Libercem. Zoo, která se rozpíná na 21 hektarech, je plná zajímavých expozic plných více či méně známých zvířat. Obrovským lákadlem plzeňské zoo jsou žirafy nebo roztomilí tamaríni pinčí, kteří zde obývají otevřený výběh volně přístupný lidem. Kromě toho se zde můžete setkat i se zvířaty dávno vyhynulými, a to v oblíbeném DinoParku.

Chomutov

Zoopark v Chomutově je jednou z nejmladších zoologických zahrad v ČR. Co se rozlohy týče, je však tou úplně největší. Jeho celková rozloha činí více než 100 hektarů. Jedná se o dokonalou oázu klidu v centru Chomutova. Prohlédnout si zde můžete na 1 000 zvířat zastupujících více než 160 druhů, z nichž 14 patří mezi ty ohrožené. Zoologická zahrada se specializuje také na domácí zvířata, která zde obývají nově vybudovaný statek. V něm je umístěna také expozice zemědělských strojů.

bigstock-two-cute-little-sisters-watchi-192922837.jpg

Děti zoo milují.
V Česku je spousta zoologických zahrad. Stačí si vybrat.

Dvůr Králové

Za další z krásných zoologických zahrad se vypravíme do Dvora Králové. Největší atrakcí této zoo je proslulé safari. Během 50minutové jízdy africkou savanou si z paluby terénního vozu můžete prohlédnout stáda antilop, zeber, žiraf nebo pakoňů. Kromě nich zde narazíte i na majestátní lvy. Pokud vás zajímá spíše večerní život savany, můžete tutéž projížďku absolvovat i za soumraku.

Jihlava

Co nejpřirozenější prostředí se zvířatům snaží vytvořit Zoo Jihlava, která se specializuje na chov kočkovitých šelem, opic a plazů. Aby se zde zvířecí obyvatelé cítili co nejpříjemněji, v zoo nenajdete žádné mříže. Ty už dnes mizí z většiny moderních zoologických zahrad, Zoo Jihlava však byla jednou z prvních českých zoo bez mříží. Pokud patříte mezi milovníky malých opiček, jihlavskou zoo byste si určitě neměli nechat ujít – obývá ji nejpočetnější skupina drápkatých opiček, jakou lze v ČR najít. Neméně zajímavá je poté i místní africká vesnice zvaná Matongo komplex, která je tvořena tradičními chýšemi i menšími přístřešky. Některé z chýší jsou obývány zvířaty, v jiných bylo zřízeno občerstvení.

V každém městě najdete ubytování s Hotel.cz

Ať už se rozhodnete pro výlet do jakékoliv české zoo, můžete její prohlídku spojit i s návštěvou daného města a jeho okolí. V takovém případě si nezapomeňte včas zajistit vhodné ubytování. S jeho výběrem vám může pomoci ubytovací portál Hotel.cz, na jehož stránkách naleznete ty nejlepší hotely a penziony. Nechybí podrobné popisy, fotografie a hodnocení hostů. Pokud byste zatoužili ještě po něčem lepším, můžete se podívat i na Spa.cz, kde najdete všechny wellness hotely i s jejich vybavením a procedurami. Stačí si jen vybrat město a termín.

Související články