Voňavý koriandr: Pomůže ti při kašli, nadýmání i menstruaci

Shutterstock
|
01. 09. 2023
|
Zatímco my jsme už na koriandr tak trochu pozapomněli, lidé ve starověku se z něj mohli zbláznit. Radostí, samozřejmě. Protože léčil, kořenil a podporoval vztahy.

Tedy aspoň zjednodušeně řečeno. Že by se koriandr jen tak sám sebral a šel podporovat dávné vztahy, to pochopitelně ne. Ale už ve starověku ženy věřily tomu, že koriandr má obrovskou moc. Jako divé z něj proto míchaly nejen všemožné léčivé medicíny, ale z koriandru připravované nápoje lásky taky podstrkovaly mužským, za kterými pálily. Dneska už koriandrová pitíčka milostné povahy sice vymizela, ale léčivá síla téhle bylinky jednoznačně zůstala.

Vzhled a chuť

Když se řekne, že někdo něčemu rozumí jako koza petrželi, není to totéž, jako by někdo něčemu rozuměl jako koza koriandru. Pokud ti to nedává tak úplně smysl, můžeš se pěkně poplácat po rameni. Patříš totiž k osvícené menšině, která dobře ví, že koriandr není totéž co petrželka. Až 76 % lidí si při prvním okouknutí koriandru myslí, že je to jedna a ta samá bylina.

Jde sice o příbuzné, ale koriandr je po bližším prozkoumání jiný. Jeho vroubkované, široké, ploché a lesklé listy se od těch petrželkově střapatých přece jen liší. A to nejen vzhledově, ale hlavně vůní a výraznou chutí. Ta je lehce štiplavá, zároveň však značným způsobem osvěžující. Je ale fakt, že má jak milovníky, tak zaryté odpůrce. Tahle jednoletá bylina holt nesedne každému a někdo si na ni zvyká déle.

shutterstock_252519181.jpg

Koriandr má celou řadu zdravotních benefitů.
Shutterstock
Spousta lidí si koriandr plete s petrželkou. Ne, není to to samé.

Zajímavosti o koriandru

Koriandr je na zajímavosti celkem bohatý. Ne o každém koření jsou totiž zmínky už ve Starém zákoně nebo na egyptských papyrech. Stejně tak ne každá bylina byla nalezena v hrobce faraona Tutanchamona, že? A o 8 000 let starých semenech téhle rostlinky, nalezených v izraelské jeskyni, už pak ani nemluvě. Všechno tak nasvědčuje tomu, že koriandr, který nenajdeš jen tak při procházce divokou přírodou, byl už v té době pěstovaný záměrně. Ještě že tak! Je totiž šíleně zdravý a pomůže ti i k hezčí pokožce.

Koriandr v kuchyni: dej ho klidně do marmelády!

U koriandru se nemusíš bát nějakých nejedlých částí. Dá se bezostyšně zpracovat celý, ale v kuchyni nejvíc využiješ sušená semena a čerstvé listy.

Pokud se zatím do pokrmů s koriandrem nechceš pouštět, sice o dost přicházíš, ale chápeme. Jestli si ale snad pohráváš s myšlenkou, že si ten svazek od Marušky přece jen zamrazíš na dobu, kdy k němu sebereš odvahu, pryč s tímhle nápadem. Koriandr jako jednu z mála bylin nikdy neposílej na mráz. Jakmile otrháš lístky, ztrácí koriandr intenzivní chuť i vůni.

V případě, že máš naopak nutkání si v kuchyni s koriandrem pořádně zadovádět, neváhej a jdi na to. Díky tomuhle nasekanému koření parádně dochutíš nakládané houby, ryby, maso, pomazánky, těstoviny, polévky, luštěniny, omelety, klobásy, majonézy, nádivky, pečivo, a dokonce i marmeládu.

Zdravotní účinky? Těch je...

Koriandr je parádní zdroj vitamínu A, B1 a B2. Ani o vitamín C se neochudíš, když si do jídelníčku, tohohle přírodního odborníka (především na trávení) přidáš. Na všechny tyhle vitamíny jsou kabrňáci hlavně listy. K léčivým účinkům jako takovým se pak využívá plod.

Jestli se ale používají listy, plod nebo kořínky tancem uctívané za rozbřesku na Svaté hůrce, ti může být úplně fuk, pakliže trpíš špatnou srážlivostí krve. Jedincům s touhle poruchou koriandr nesmí přes práh. Je-li ale krev v normálu a čas od času tě trápí třeba slabá menstruace nebo máš neposlušné zažívání, čti dál. I tyhle libůstky na seznamu léčivých vlastností koriandru najdeš. Stejně jako v souvislosti s:

  • nadýmáním a problémy se zažíváním
  • kašlem
  • posílením nervů
  • rozháněním špatné nálady
  • pomáháním při kolikách
  • posílením slinivky břišní
  • likvidací škodlivých bakterií ve střevech
  • podporou chuti k jídlu
  • zlepšením pleti
  • obklady pomáhajícími proti bolavým kloubům
  • pozitivním působením na nervovou soustavu
  • regulací hladiny inzulínu v krvi
  • podporou zdraví srdce
  • bráněním neurologických zánětů
  • prevencí proti infekci močových cest

Málo toho fakt není, takže… Kam zkusíš přidat koriandr hned a kam až později?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Autorka článku: Bára Klímová

Související články