Co mít v lékárničce? Vybav ji pro všechny případy!

pixabay.com
|
21. 04. 2020
|
Domácí lékárnička by měla patřit k základní výbavě každé domácnosti. Neštěstí totiž nechodí po horách, ale po lidech, a nehody nejsou náhody. Co v domácí lékárničce nesmí chybět a co naopak oželíš? Tady je několik tipů.

Základní pravidla domácí lékárničky

Aby léky nenadělaly víc škody než užitku a nedostaly se do rukou nebo pacek zvědavců, je potřeba pořídit takovou lékárničku, kterou bude možné zamknout a schovat na bezpečné (ideálně vyvýšené) místo. Jednotlivé léky do ní ukládej tak, aby bylo na první pohled jasné, kde co je a nechávej je v originálních obalech (včetně příbalových letáků).

Ani v době pandemie se nevyplatí léky hromadit. Všechny totiž mají určitou trvanlivost a vykupovat zásoby ostatním není vůbec moudré, jako spíš sobecké. Každého půl roku lékárničku projdi, zkontroluj trvanlivost léků a ty prošlé nevyhazuj, ale vrať do lékárny. Na vnitřní stranu lékárničky je dobré sepsat seznam důležitých čísel na jednotlivé členy rodiny i složky záchranného systému.

Léky, které by neměly v domácí lékárničce chybět

Doma bys měla mít alespoň základní léky na snížení teploty a tlumení bolesti. Je úplně jedno, jestli zvolíš tabletovou formu nebo horké nápoje. Od věci nejsou ani čípky s paracetamolem, které je možné podávat ve chvíli, kdy pacient zvrací nebo běžnou tabletovou formu léku nemůže ze zdravotních důvodů užívat.

V domácí lékárničce by neměly chybět ani léky proti průjmu, na kašel a bolest v krku nebo alergii (nemusíš jí nutně trpět, někdy se může stát, že se osypeš, ani nevíš jak).  Nezapomeň ani na kapky nebo spreje do nosu, kapky na podrážděné oči a mastičky nebo gely na popáleniny. Pokud tě čas od času trápí bolesti žaludku nebo jiné zažívací obtíže, přidej do lékárničky pár tabletek pro snadnější zažívání a trávení.

health-621356_1280.jpg

Léky nikdy nenechávej volně přístupné.
pixabay.com
Léky pečlivě schovávej, zvlášť pokud máš doma děti nebo zvířata.

Samozřejmostí jsou i léky, které pravidelně užíváš. Ideální je, pokud si na krabičku napíšeš, jak často je konkrétní lék třeba brát. Ať už jde o léky pravidelně nebo nárazově užívané, vždy dodržuj doporučené dávkování a v případě vážných nežádoucích účinků okamžitě kontaktuj svého lékaře, případně pohotovost!

  • Pamatuj: Nikdy bys neměla užívat léky s uplynutým datem spotřeby nebo specifická léčiva určená jiným členům rodiny (třeba antibiotika).

Zdravotnický materiál, který bys měla mít po ruce

Lékárnička ale není jenom o léčivech. Její součástí by měl být i základní zdravotnický materiál, který využiješ zejména v případě úrazu nebo nemoci. Chybět by neměl digitální teploměr, dezinfekční přípravek nebo trojcípý šátek. Hodit se ti bude taky elastické obinadlo a pletené hydrofilní obinadlo nebo škrtidlo. Nezapomeň ani na náplasti s polštářky i bez, jednorázové rukavice, pinzetu, sterilní vatu a obvazové čtverečky.

Co když dojde k nehodě?

Pokud s tebou doma žijí chlupatí mazlíčci nebo děti, je potřeba dbát na zamykání a správné umístění domácí lékárničky mnohem víc než v případě, že doma žiješ sama nebo jenom s partnerem. Pokud přece jenom dojde k nehodě, je nezbytně nutné zjistit, jaký lék dítě nebo zvíře spolklo, dohledat k němu příbalový leták a neprodleně kontaktovat lékaře, případně veterináře.

Ten doporučí další postup. Někdy stačí vyvolat zvracení, jindy podávat dostatek tekutin nebo živočišné uhlí. Bohužel intoxikace léky není v našich končinách tak úplně výjimečná a je jedním z častých příčin úmrtí. Proto je nesmírně důležité domácí lékárničku dostatečně zabezpečit a uložit ji tam, kde k ní nemají děti a domácí mazlíčci přístup.

Kdybys měla jmenovat tři věci, které ti nesmí v domácí lékárničce chybět, které by to byly? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Tagy: 
Související články