Nepropadej panice! Pozitivní zprávy tě naladí na dobrou notu

Bigstockphoto
|
22. 02. 2022
|
Taky jsi ze současné situace rozmrzelá? Co takhle odpoutat pozornost od negativ, která se na nás valí ze všech stran, a zjistit, co se u nás i ve světě podařilo?

S léčbou rakoviny nově pomůžou genetické testy

Když do života zasáhne rakovina, jde o vesměs dramatickou a smutnou událost. Naštěstí jde obor lékařství neustále kupředu, a pokud je nádor odhalen brzy, existuje poměrně významná šance na úplné vyléčení postiženého. S novou metodou léčby, která využívá genetickou analýzu, by mohlo být léčení rakoviny ještě úspěšnější.

Pomocí krevních testů totiž můžou lékaři nově zjistit, které léky by mohly pacientům ještě pomoct a dobře účinkovat. Ty jim budou následně nasazeny a šance na úspěšnou léčbu bude vyšší. Z nedávno provedených průzkumů totiž vyplývá, že pacientům, kterým byla nasazena tato forma léčby, se zmenšují nádory!

Ostrava má svoje seniory roku 2021

Ostrava letos už popatnácté rozdala ocenění aktivním seniorům, kteří mají bydliště na území města a přispívají ke zlepšení života společnosti. Letos si ocenění podle pořadatelů soutěže zasloužila třeba Hedvika Juřinová, která se už 15 let věnuje prodeji žlutých kvítků Ligy proti rakovině.

Kromě toho je paní Juřinová taky aktivní členkou Slezského klubu stomiků, na jehož chodu se aktivně podílí, organizuje setkání, návštěvy divadelních představení, rehabilitace nebo sportovní aktivity. Kromě ní byl oceněn taky Josef Juřeník, který je předsedou ostravského Sportovního klubu orientačního běhu.

Česko pomáhá studentům z Běloruska

Vyhrocená situace v Bělorusku donutila stovky studentů přicestovat do Česka, kde plánují začít studovat vysokou školu, případně studijní obor na některé z českých univerzit dokončit. Studium jim plánuje usnadnit vláda pomocí finanční podpory.

Ta se týká 12 tuzemských univerzit a 113 běloruských studentů. Na podporu dosáhnou studenti, kteří nastoupí ke studiu do konce tohohle akademického roku, a pobírat ji budou moct po celou dobu studia až do jeho absolvování. Jde o částku 12 500 Kč (případně 15 000 Kč u krátkodobých pobytů) měsíčně.

Vědci objevili víc než 200 nových zvířat

Život si vždycky najde cestu a příroda má schopnost nás neustále překvapovat. Příkladem je víc než 220 nových živočišných a rostlinných druhů, které nedávno objevili vědci v částech Thajska, Kambodže, Barmy, Vietnamu a Laosu.

Mezi nově objevená zvířata patří například unikátní druh opice s výraznými bílými kruhy kolem očí, čolek nebo desítky nezvyklých plazů, žab a ryb. Kromě nově objevených zvířat vědci odhalili taky zhruba 155 druhů rostlinných druhů. Příroda je zkrátka mocná čarodějka.

Češi vyvinuli materiál, který zlevní léky

Vědci z Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií (CATRIN) objevili materiál, který může zlevnit a zrychlit dosavadní přípravu léků a látek využívaných ve farmacii, v zemědělství, kosmetice nebo potravinářském průmyslu.

Unikátní látka prý připomíná povrch Marsu v mnohonásobném zmenšení. Příprava nového nanomateriálu je podle vědců levná a technologicky snadno přenositelná do průmyslového měřítka. Navíc ho lze využívat opakovaně.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články