Čištění šperků Pandora. Jak na to?

SOFIA Jewelry, s. r. o.
Komerční článek
|
17. 08. 2023
|
Šperky Pandora jsou oblíbené po celém světě pro svůj jedinečný design a kvalitu zpracování. Aby vám šperky vydržely co nejdéle krásné, je třeba se o ně správně starat. V tomto článku naleznete postupy, jak správně čistit šperky z různých materiálů.

Oxidace stříbra

Pandora na svých stříbrných špercích nepoužívá povrchovou úpravu rhodiem. Díky tomu vynikne přirozená krása a barva stříbra. Výhodou nerhodiovaných šperků je možnost využití patiny, která zdůrazní jemné detaily šperku. Nevýhodou je jejich vyšší náchylnost k oxidaci.

Oxidace je přirozenou vlastností stříbra. Je to reakce stříbra se vzduchem, která se projevuje typickým černáním šperku. Může ji urychlit také reakce s potem. Nejčastěji se setkáváme s tím, že šperky, které běžně a často nosíte, z ničeho nic výrazně zčernají. To může být způsobeno změnou chemického složení vašeho potu, například při onemocnění nebo užívání některých léků.

Čištění stříbrných šperků Pandora

Nejjednodušším způsobem, jak si doma bez poničení vyčistit šperky, je sáhnout po speciální sadě s roztokem a hadříkem přímo od značky Pandora. Vždy postupujte přesně podle návodu v balení.

Na domácí čištění Pandory můžete použít i produkty, které máte běžně v domácnosti. Doporučuje se například koupel ve vlažném mýdlovém roztoku:

  • při čištění Pandora náramku s korálky je nejlepší sundat korálky z náramku
  • namočte jednotlivé šperky na několik minut do mýdlového roztoku, aby se uvolnily usazené nečistoty
  • použijte měkkou houbičku nebo co nejjemnější zubní kartáček, abyste se dostali i do méně přístupných částí šperku
  • šperky důkladně opláchněte a osušte
  • v případě potřeby šperk jemně vyleštěte měkkým bavlněným hadříkem nebo hadříkem z mikrovlákna

Při výraznější oxidaci nedáme dopustit na speciální napuštěné hadříky na stříbro, které seženeme ve zlatnictvích, drogeriích nebo obchodech s domácími potřebami. Šperky očistíme speciálním hadříkem, opláchneme, osušíme a nakonec přeleštíme bavlnou nebo mikrovláknem.

Ultrazvukové čištění je ideální způsob, jak vyčistit i ta místa, na která se žádným jiným způsobem nedostanete. Jemné vlnění a bublinky vytvořené ultrazvukem dokáží uvolnit i nečistoty zachycené pod kameny. Tyto otřesy však mohou uvolnit i samotné osazení kamenů. Pokud tedy vaše šperky potřebují ultrazvukové čištění, svěřte je raději profesionálům. Nejenže vaše šperky důkladně vyčistí, ale mají k dispozici i leštičky, které dokáží odstranit drobné škrábance. Díky tomu budou vaše šperky vypadat téměř jako nové. Zároveň mohou také zkontrolovat správné osazení kamenů a předejít tak jejich vypadnutí.

POZOR! Pro šperky Pandora nikdy nepoužívejte jiné tekuté roztoky na čištění stříbra než originální roztok Pandora. Tyto roztoky odstraní i patinu, která dodává šperkům jejich charakteristický vzhled, a zanechají na povrchu bíložlutý povlak.

Co dělat, pokud jste již šperk do takového roztoku ponořili? Nezoufejte. Domácími prostředky sice šperk do původního stavu nevrátíte, ale zkušený klenotník si s tím určitě poradí.

jsmekocky.cz_cz_cistenie_sperkov_pandora-obr_02.jpg


SOFIA Jewelry, s. r. o.

Čištění pozlacených šperků Pandora

Zlatá barva šperků je pouze povrchová úprava a není trvalá. Časem dojde k mírnému zmatnění zlatého odstínu. Doporučujeme proto šperky často leštit měkkým leštícím hadříkem, aby si co nejdéle zachovaly svůj lesk.

Na pozlacené šperky můžete použít originální roztok Pandora nebo koupel v mýdlové vodě stejně jako při stříbrných špercích.

Vyhněte se však běžným roztokům na čištění stříbra, napuštěným hadříkům i čištění ultrazvukem.

Kůže a perly

Pandora používá k výrobě šperků kromě různých kovů také kůži a perly. Pokud je váš kožený náramek špinavý, zkuste ho nejprve otřít jen suchým hadříkem. Pokud je více znečištěný, vytvořte v misce s mýdlovou vodou pěnu a naneste ji na náramek měkkým hadříkem, vyčistěte ho a důkladně osušte. U kožených šperků doporučujeme také použít impregnační prostředek, který kůži ochrání před vlhkostí.

U šperků s perlami si dávejte pozor na jakékoli chemikálie a drsné povrchy. Perly jen jemně otřete měkkým vlhkým hadříkem.

Související články