Děti a kapesné: společně stanovte výši a dbejte na pravidelnost

Shutterstock
|
02. 11. 2023
|
Děti a peníze. Kombinace, která se nám může zdát trochu složitá. Ve skutečnosti se ale není čeho bát. S důsledností a nápaditostí může dítě k finanční zdatnosti přivést každý rodič.

Pokud ti snad tahle problematika připadá jednouchá asi tak stejně jako pořídit si selfie s rozzuřeným nosorožcem, děsíš se zbytečně. K tomu, abyste doma naučili mládě zacházet s penězi, není potřeba vymýšlet složitosti.

Než spřádat po nocích propracované výukové plány a volat na pomoc finančního poradce, který by potomka kovaně vyškolil, to zkrátka a jednoduše prostě jen dítěti jděte příkladem. Ani ten nejlepší finančník totiž ještě nic snazšího a účinnějšího nevymyslel. Všichni přece dobře víme, že děti se učí nápodobou. A přesně to platí i u financí.

Dopady špatných vzorů

Když už je řeč o příkladech, nesmíme na samotném začátku éry kapesného zapomínat na jednu veledůležitou věc. Je dobré mít na paměti, že tak jako můžeš být pro svoje dítě příkladem vzorným, stejně tak můžeš patřit i mezi ty špatné vzory. A mezi tuhle zápornou sortu se můžeš přimotat dřív, než si myslíš.

Pokud se totiž s dítětem domluvíte na kapesném, ale ty pak jeho vyplácení nedodržuješ a šidíš, učíš ratolest hned několika nelichotivým věcem. Co všechno mu takovým nepravidelným vyplácením, které sem tam vyšumí až do ztracena, vlastně předáváš?

  • Učíš dítě, že finanční závazky se nemusí plnit.
  • Ukazuješ mu, že slibem člověk nezarmoutí a „skutek utek“.
  • Předvádíš mu v praxi, že být dlužníkem je vlastně v pohodě.
  • Dítě chceš s penězi naučit hospodařit, ale nepravidelnou výplatou kapesného mu děláš čáru přes rozpočet.
  • Dítě nemá šanci dojít k efektivnímu plánování vlastních výdajů. Neví totiž, jaké budou příjmy a jestli na ně vůbec dojde.
  • Tímhle způsobem můžeš u dítěte plíživě vybudovat nedůvěru k finančním transakcím. Nejde ale o zdravou a intuitivní nedůvěru, ale o zadělávání si na paranoiu. Takový člověk si pak raději nikdy nezaplatí kartou, protože takovým věcem zkrátka nebude důvěřovat. A to je pro běžný život celkem nepohodlná komplikace.
  • Dítě tak stejně může nabýt dojmu, že dluhy jsou v pořádku. To se do jeho finanční gramotnosti pochopitelně propíše zase jedině negativně.
  • Představ si situaci, kdy si tvoje dítě piluje cílevědomost. Vytyčí si cíl, ke kterému potřebuje určitý obnos. Tím, že kapesné jednou dostane a jednou ne, ale rychle ztratí motivaci a cíl mu začne být srdečně fuk. A to je velká škoda.
  • Když šidíš vyplácení kapesného, počítej s tím, že dítě nemá šanci naučit se šetřit.

shutterstock_1738464473.jpg

Výše kapesného závisí hlavně na možnostech rodinného rozpočtu.
Shutterstock
Výši kapesného stanovte rozumně. Musíte ji mít pro dítě k dispozici stabilně každý měsíc, abyste mu jednou nedali zlomek a jednou násobek.

Pozor na možnosti

Jasně že se může stát, že na kapesné z různých důvodů holt někdy být nemusí. To je ještě jakž takž v pořádku. Stejně tak je ale v pořádku vysvětlit dítěti narovinu, co se stalo. Měli bychom co nejvíc dbát na to, aby se to, pokud možno, nestávalo vůbec. Celkově je proto vhodné, aby rodinná rada zasedla ještě dřív, než k definitivnímu verdiktu v otázce kapesného vůbec dojde.

Zvažte tak doma v klidu, kolik budete mrňousovi vyplácet a jestli vůbec. Mluvte společně o možnostech, pravidlech, způsobech vyplácení i o výši. Určitě nezapomeňte brát v potaz, co si opravdu můžete dovolit, a podle toho postupujte. Koneckonců i tak se projevuje kvalitní finanční gramotnost nás dospělých.

Individualita dítěte

I malé dítě je schopné významu peněz porozumět, když s ním o tom budeme od útlého věku normálně mluvit. Samozřejmě s prckem nevedeme akademické debaty, ale úplně jednoduše zkrátka jen popisujeme běžné situace. Jak to chodí v obchodě, že tohle jsou mince a tohle bankovky nebo že pan průvodčí, co nám právě pípnul lístek, musí za svoji práci dostat nějakou výplatu.

Obecně tak platí, že s kapesným bychom klidně mohli začít už během školky, pokud jsme o financích zvyklí debatovat. Ale nikde není psáno, že to musíme všichni dodržovat. Naopak. Lepší než jakákoliv poučka nebo doporučení bude vždycky znalost vlastního dítěte. Když svoje dítě znáš, vnímáš a zajímáš se o něj, samo ti napoví, jestli už na kapesné fakt nadešel ten správný čas.

Kapesné není odměna

Jestli zatím doma kapesné nevedete, ale brzo vás to čeká, zkuste se vyvarovat jednoho zásadního prohřešku. Jak z finančních průzkumů vyplývá, dopouští se ho až 67 % českých rodičů a ne a ne od něj upustit. Řeč není o ničem jiném, než o vnímání kapesného jako odměny. Kapesné ale žádnou odměnou není. Stejně tak by zatrhnutí kapesného nemělo být trestem.

Odměna je odměna. Tou může být cokoliv jiného. Ale kapesné je skvělým nástrojem, jak dítě naučit hospodařit s penězi už od útlého věku. A když to dokáže, parádně mu stoupne zdravé sebevědomí a posílí se víra ve vlastní schopnosti. Ve světě financí se pak s takovou výbavou v dospělosti s největší pravděpodobností neztratí.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Autorka článku: Bára Klímová

Související články