Koronavirus nás nedostane: další nálož pozitivních zpráv

pixabay.com
|
15. 04. 2020
|
Denně sledujeme počty uzdravených, zároveň nás ale děsí čísla o zemřelých kvůli novému typu koronaviru. A protože dobrých zpráv je tak nějak málo, je potřeba těm horším dávat úsměvná hesla! Máme pro tebe další nálož pozitivních zpráv od nás i ze světa.

V ZOO Praha přišla na svět malá slonice

Sedmadvacátý březen byl pro ostatní den jako každý jiný. V pražské ZOO ale měli důvod k oslavě. Na svět tady totiž přišlo mláďátko slona indického. Samička, která po narození vážila úctyhodných 92 kilogramů a měřila 86 centimetrů, se na vlastní nohy postavila asi dvacet minut po porodu. Malá sloní princezna se má čile k světu a doufá, že se bude moci co nejdřív ukázat návštěvníkům.

Zlínská univerzita daruje vyrobenou desinfekci potřebným

Zlínská univerzita začala s výrobou vlastní desinfekce. Denně jsou její odborníci schopni vyrobit 360 až 500 litrů gelu, který má zdravotní certifikaci. Hlavní složkou desinfekce je líh, demineralizovaná voda, látka, způsobující gelovou konzistenci výrobku, konzervant a glycerin, který zabraňuje vysoušení pokožky. Gel univerzita používá nejen pro vlastní potřebu, ale také ho darovala třeba Domovu pro seniory Burešov, Českému červenému kříži i Krajské hygienické stanici ve Zlíně.

V USA se objevila přenosná umyvadla pro lidi bez domova

Situace v USA je vážná. Abychom dostali koronavirus pod kontrolu, je nezbytné dbát na správnou hygienu a důkladné mytí rukou. To může být v případě osob bez domova problematické. V Atlantě se proto organizace Love Beyond Walls rozhodla instalovat přenosná venkovní umyvadla. Zájem o ně byl enormní. Proto její zakladatel počítá s tím, že počet umyvadel ještě navýší a bude je distribuovat napříč celou zemí všude tam, kde budou mít zájem.

Česko je v první dvacítce nejšťastnějších zemí světa

Víš, ve které zemi žijí nejšťastnější obyvatelé naší planety? Podle studie World Happiness Report je to ve Finsku! Hlavní město Finska navíc získalo titul nejšťastnějšího města na světě. Jak je na tom Česko? Rozhodně ne špatně. Podařilo se mu totiž probojovat se do první dvacítky. A konkrétně jsme devatenáctí, což znamená, že jsme oproti roku 2018 o jednu „příčku“ šťastnější!

Pošli dobro SMSkou do celého světa

Šířit kolem sebe dobrou náladu a pozitivní přístup je v současné chvíli důležitější než kdykoli dřív. Pokud chceš udělat radost naprosto neznámým lidem, „čekni“ projekt Text For Humanity, který vyzývá lidi, aby poslali SMS zprávu neznámé osobě. Takovou zprávu, jakou by sami rádi dostali a která ostatním vykouzlí úsměv na tváři. Odměnou ti bude nejen dobrý pocit, ale pozitivní zpráva od naprosto neznámého člověka třeba z druhého konce planety.

clipboard01.jpg

Na světě se dějí i dobré věci.
pixabay.com
Palec a hlavu vzhůru!

Češi pomáhají včelařům v Gruzii

Věděla jsi, že včelařství se v Gruzii řadí mezi nejvýdělečnější zemědělské aktivity? Opravdu! A protože tamní včelaři potřebují posílit podnikatelské i zpracovatelské dovednosti, přizvali si na pomoc opravdové odborníky – včelaře z Česka! V Tbilisi tak vzniká nové vzdělávací centrum, které má na starosti Člověk v tísni ve spolupráci s Laboratoří gruzínského ministerstva zemědělství a za podpory České rozvojové agentury.

Poslali jsme do Afriky 450 kol a zpřístupnili vzdělání

Asi se shodneme na tom, že zvýšení gramotnosti obyvatel může být jedním ze způsobů, jak zlepšit situaci ve světě. Aby se mohli školáci v Gambii do školy snáze dostat, darovali jim obyvatelé České i Slovenské republiky 450 kol! Od roku 2012, kdy začala v Ostravě fungovat společnost Kola pro Afriku, se do Gambie podařilo doručit téměř osm tisíc jízdních kol.

Česká pošta přepravuje zásilky s rouškami zadarmo

Česká pošta zareagovala na situaci okolo nového typu koronaviru skutečně bravurně. Od března začala po Česku doručovat balíčky s rouškami zcela zdarma! Bezplatně jsou doručovány zásilky v průhledném obalu, nadepsané slovem „roušky“, které splňují rozměrové parametry a jsou podány na přepážkách pošty (tedy ne vhozeny do poštovní schránky).

Máš pro nás další pozitivní zprávu? Dej nám o ní vědět v diskuzi pod článkem! A pamatuj - #spolutozvladneme!

Související články