Kandidát na Muže roku: „Ani žena s kily navíc by neměla rezignovat na svou krásu.“

|
15. 06. 2016
|
Do ankety Muž roku se prý Jan Caha přihlásil z hecu. Jak ale ukazuje ve všech oblastech, které tento úspěšný výživový poradce, fitness trenér a naturální kulturista ověnčený mnoha cenami okupuje, žádná laťka není nezdolatelná. Jak vypadá jeho každodenní 16 hodinový maraton? Jak se chystá na modeling? A jaké jsou největší výživové přehmaty Češek? Čtěte v rozhovoru.

 

Podle internetu se právě nyní zabýváš nejvíce kulturistou, fitness, publikuješ o těchto tématech, děláš poradenství, přednášíš … čím se cítíš být nejvíce?

To je popravdě jedna z nejtěžších otázek, kterou jsem kdy dostal. Můj záběr činností je aktuálně velmi široký a spojující se v oblasti výživy, fitness a zdravého životního stylu. Nejvíce se tedy nyní zřejmě cítím být výživovým specialistou, sportovním dietologem a instruktorem zdravého životního stylu se vším, co k tomu patří. Tedy včetně osobního trenérství, přednášení, publikační činnosti, provozování vlastního vzdělávacího zařízení a realizaci doprovodných „live your dream“ aktivit typu moderování kulturních akcí, focení a propagace vlastní osoby.

12039399_806950062735580_5770549930351179797_n.jpg

(Zdroj: archiv Jana Cahy)

Nejvíce tě ale nyní můžeme vidět ve článcích vztahujících se k anketě Muž roku. Co tě přimělo aspirovat na tento titul?

Popravdě ze začátku to byla jen sranda, hec od jedné z mých kamarádek, zkouška něčeho jiného. Přednášel jsem o kousek vedle castingového místa, a tak jsem si prostě jenom odběhl z přednášky a najednou z toho bylo finále. V průběhu se však můj postoj změnil. Ano, primárním cílem je opět se náramně pobavit, ale nyní vnímám tuto soutěž spíše jako určitou formu v mládí udusané seberealizace. Tento svět (chápejte modelingový, reklamní a filmový) je pro mě naprosto neznámý a neprozkoumaný, a právě tím neznámem, mě obohacuje a posouvá o další kousek dopředu. Nebudu lhát, že mým snem je i dostání se s výživou a pohybem na televizní obrazovky, a tak možná i tato soutěž přispěje.

Taky by tě mohlo zajímat: Úspěšná Máma v kuchyni: „Blog odstartovala nedostatečná inspirace.“

Jak se vlastně připravuješ na tuto mužskou verzi miss?

I když v tomto podání to vyznívá poněkud vtipně, tak to ve své podstatě není nic jiného. Příprava dle mého není nikterak složitá. Stále jde hlavně o to, si to užít. Mám za sebou mnoho příprav v kulturistice, a tak není zcela problém připravit svoje tělo tak, aby bylo marketingově a modelingově přístupnější a ve formě. Od castingu jsem shodil osm kilo a další 2 až 3 ještě čekají.

Co se týká příprav zevnějšku, musel jsem se na „stará“ kolena naučit alespoň částečně pečovat o vlasy a nehty, dávám si pozor na to, abych si nespálil pokožku na ostrém slunku, a to je zřejmě vše. Psychicky se připravuji pouze tak, jako v běžném životě, nadále se vzdělávám oblastech, které mě baví. Aktuálně jsem si mimo výživářských publikací oblíbil i časopisy o úspěšných podnikatelích z českého i světového prostředí. I to mě dle mého dokáže dobře připravit.

12670519_901047869992465_8771026597398187251_n.jpg

Hozna netráví veškerý čas v posilovně. Jednou z jeho dalších činností je třeba výuka. (Zdroj: archiv Jana Cahy)

Jak vypadá tvůj běžný den?

Mám to štěstí a výhodu, že moje dny jsou sice velmi pracovně nabité, ale opravdu pestré, i tak se pokusím o popis běžného dne. Možná bych dodal, že vybírám všední den, nicméně víkendy a volné dny nemívám. Aktuálně poslední volný nepracovní víkend jsem měl v lednu a mám jich pouze asi 5 až 6 za rok.

Ráno vstanu okolo šesté hodiny, zpravidla dopoledne učím na gymnáziu, a tak mě čekají klasické ranní úkony. Ráno začínám hrnkem kávy, přečtením zpráv, které doběhly přes noc na telefon a plánováním dne. Poté si sednu na 45 minut na spinnerové kolo, který mám v pokoji a odjedu si první tréninkovou fázi. Následuje sprcha, příprava snídaně a jídla na celý den do krabiček, příprava oblečení a odchod na gymnázium. Zde odučím zhruba 4 hodiny a přejíždím rovnou do porady výživy Fitness Institut, na kterou jsem nesmírně hrdý, a kterou jsme nyní otevřeli v Brně. Zde absolvuji dvě až tři konzultace a schůzky, tvořím jídelníčky a články. Pokud schůzky nemám, jedu do redakce Aktin.cz, kde připravujeme články do dalších dní a na den aktuální. Zde zpravidla zůstanu do páté odpolední a přejíždím do fitness centra MišMaš v Brně. Tady již čekají klienti, takže 2-3 večerní tréninky jsou nasnadě. Povětšinou trénuji s nimi, dám si jeden až dva tréninky a mám i já na daný den odcvičeno. Poté již jen zajedu nakoupit a mezi devátou až desátou večerní se dostávám domů. Uvařím večeři a pouštím se do té hromady mailů, co které přišly během dne, do jídelníčků, tréninkových plánů, zpráv na Facebooku, Instagramu a plánování dalších aktivit. O půl noci spokojeně usínám. Můj pracovní den má sice 14 nebo až 16 hodin, nicméně jak se říká: Pokud se živíte tím, co vás baví, tak v podstatě nikdy nebudete muset pracovat.

Který kariérní úspěch je pro tebe ten nejcennější?

Jednoznačně dvě fitness děti.

Tím prvním je vzdělávací zařízení Fitness Institut, které jsme začali budovat z malého nápadu před třemi roky a dnes je tato škola v Brně největší fitness školou a v ČR v top 5. Dnes se rozrostla tak, že není již jen a pouze školou. Děláme okolo 30 různých vzdělávacích akcí za rok. Nedávno jsme zaznamenali milník, kdy jsme v jeden den v Brně školili naráz 3 různé akce na 3 různých místech. Začínáme nakukovat do sféry zdravých firem, rozšiřujeme tento nápad, dokončujeme první postgraduální vzdělávání fitness instruktorů v ČR, máme velký závodní klub naturálních kulturistů a fitnessek, otevřeli jsme poradnu výživy Fitness Institut, na podzim chystáme konferenci a velkou pohárovou soutěž v kulturistice a fitness. Jednoduše Fitness Institut vyrostl a jsem na něj hrdý.

Tím druhým fitness dítětem je Aktin.cz. Internetový magazín o výživě, zdravém životnímu stylu a pohybu, který jsme začali dělat před šesti lety. Od té doby si našel svoji základnu čtenářů, je slušně sledovaný a uznávaný pro svoji odbornost. Patří k němu velký eshop i příjemná komunita lidí okolo. Aktuálně pracujeme na jeho „revitalizaci“, která by měla být dokončena na počátku příštího roku.

12604673_859471654150087_7151997333329730191_o.jpg


Tenhle krasavec se možná stane Mužem roku 2016. (Zdroj: archiv Jana Cahy)

Máš představu o tom, co jsou největší prohřešky českých žen proti zdravému stylu života?

Nepovažoval bych to ani tolik za prohřešky, jako spíše za „újmy“ na zdravém životním stylu z neznalosti. Ač určitá forma edukace v tomto odvětví dlouhodobě trvá, tak je zřejmě zcela nepochopená nebo neúčiná. Proto za nejčastější „újmu“ považuji nepravidelnost v jídle, konzumaci sladkého a tučného … takových těch drobných pamlsků, celkovou sázku na nekvalitu potravin a noční chutě. Ruku v ruce samozřejmě i velmi malá míra pohybu a neustále omílání domněnky „že na to nemám čas“. To není problém žen, ale celé společnosti.

Myslím, že české ženy si často moc nevěří a podceňují se. Bojí se ukázat svoji krásu, chodí raději oblékané v konzumní šedi a kopírují styl ostatních i ve výživových směrech tak, aby náhodou nevyčnívaly z řady. Myslím, že i když má žena nějaké to kilo navíc, což samozřejmě nevadí, neměla by nikdy rezignovat na svoji krásu.

Čti taky Single nebo zadaná? Tady jsou tipy na skvělou letní dovču!

Jakou změnu může každý z nás udělat pro změnu k lepšímu životnímu stylu?

Z mého pohledu jsou to dvě základní věci…

Tou první je učení se zdravému životnímu stylu. Využívání kvalitních potravin, vaření z nich a pochopení samotných základů racionální stravy včetně potravinového sebepoznání. Pro svoje hubnutí nebo udržení štíhlé potravy nutně nepotřebujete zázračné diety, potřebujete se pouze poznat. Zjistit, jaká makroživina je pro vaše tělo přirozená, které potraviny vám způsobují trávící obtíže, po kterých nejste unavení. Jednoduše se poznat a být schopen toto poznání zapracovat do jídelníčku. Ve vztahu k výživě je nutné pro lepší „výživové životní prostředí“ ovlivňovat správným směrem i svoje okolí.

Tou druhou veličinou je pohyb. Ten je pro člověka naprosto přirozenou součástí, nebo alespoň býval a pro udržení optimálního zdraví je nezbytný. Proto se hýbejme, hýbejme a hýbejme. Není jiné cesty. Výživa je všemocná, nicméně naši lenost nikdy nepřemůže.

13320340_1148994311818519_7101675731631764501_o.jpg

Na kandidáty na Muže roku je opravdu příjemná podívaná. (Zdroj: www.muzroku.cz

Kde se s tebou mohou čtenářky osobně setkat?

Aktuálně se nejvíce pohybuji v Brně, ale musím říct, že již hodně cestuji i do Prahy nebo na Vysočinu. Tím nejlepším místem, kde se společně můžeme setkat jsou samozřejmě naše semináře o hubnutí, zdravém životním stylu a pohybu, které pořádáme s Fitness Institutem v Brně a Praze, případně v naší poradně výživy Fitness Institut v Brně, a nebo na osobní trénink v MišMaš fitness v Brně. Kontakty najdete na mém Facebooku nebo na Instagramu, který se snažím každým dnem aktualizovat.

A pokud mohu ještě pár slov na závěr, tak vám dám jedno malé doporučení, nebo radu nejen pro změnu svojí postavy. Věřte sami sobě. Jediným limitem v tom, co dokážete, jste vy sami, nikdo jiný. Vy určujete co je vašich schopnostech, proto se nechte přesvědčit, že dokážete vše. Děkuji za tento rozhovor. 

 

Žádný rozhovor už ti neuteče - sleduj Kočky na Facebooku a Instagramu!

UložitUložitUložitUložit

Související články