Úspěšná Máma v kuchyni: „Blog odstartovala nedostatečná inspirace.“

|
25. 05. 2016
|
Blogerka Barbora Charvátová začala plnit svou virtuální kuchařku Máma v kuchyni díky poptávce ostatních maminek. Dnes její příspěvky sleduje početná komunita na stránkách i na Facebooku, přednáší o zdravé dětské stravě a jak sama říká, žije svůj netušený sen. Přečtěte si rozhovor se ženou, kterou štval nedostatek informací, a tak je sama vytvořila.

Co vás přimělo k napsání prvního článku?

Jedním slovem by se dalo říct, že zájem. Zájem maminek okolo mě. Většina blogerů začíná tak, že realizují svou tvorbu na blozích a až poté si hledají své uplatnění, své publikum. Já jsem začala vlastně úplně obráceně – založila jsem z nedostatku inspirace skupinu o vaření pro děti, ve které jsem se sešla s řadou stejně nadšených maminek, a s nimiž jsem začala sdílet i první fotky svých kuchařských pokusů. A protože moje recepty se líbily, byla to právě zdejší děvčata, kdo mě přesvědčil, abych je začala ukládat na blog. Z prvopočátku opravdu jen z ryze praktických důvodů, aby byly snadno dohledatelné, neboť blogerské ambice jsem nikdy neměla. Jak už to tak v životě ale bývá, někdy vás i malá náhoda zavede právě tam, kde jste šťastní nejvíc – a díky tomu právě teď mohu žít svůj sen, aniž bych kdy předtím tušila, že ho vlastně mám. 

Máte nějakou inspiraci mezi blogery nebo jinými osobnostmi?

Nevím, jestli můžu mluvit o inspiraci v tom smyslu, na který se ptáte. Protože každý kdo mě zná, dobře ví, že já přesně podle receptů ani vařit neumím. Je ale pravda, že kolem mě je spousta inspirativních lidí, kteří mě nepřímo ovlivňují a motivují. Tím nejdůležitějším táborem jsou pro mě maminky z mé skupiny a moje čtenářky,  kterým musím poděkovat za to, že mě neustále obklopují smrští úžasných a originálních nápadů, a zároveň i chválí a hlavně zkouší moje kulinářské pokusy, čímž mě velmi ženou kupředu. I mezi blogerkami bych našla takové, které jsou mi nejen zdrojem inspirace, ale především kamarádkami, čehož si vážím ještě více. A z velkých kuchařských jmen? Kdo by nemiloval roztomile žvatlajícího Jamieho, přidrzlého vtipálka Zdendu nebo bezmezně zapálenou Nigellu? 

duhacek.jpg


Archiv Barbory Charvátové
Důvodem číslo jedna, díky kterému blog vzniknul, je Barbořina dcerka.

Jaké věci musí splňovat recept před tím, než se do něj pustíte?

Nemůžu říct, že by existovalo něco jako kritéria mého výběru, snad jen kromě toho, že mě zkrátka musí zaujmout. Lákají mě většinou jídla svěží, barevná, lehká a rychlá. Jak jsem ale naznačila výše, stejně neumím žádný recept do puntíku dodržet. Všechno své vaření odvíjím spíše od aktuální nálady a obsahu lednice. Jako maminka malého dítěte, která se aktivně zajímá o složení stravy, jsem se navíc naučila umět si při vaření poradit s různými omezeními, která vaření pro děti skrývá, takže i v méně dětském receptu nahradím nevhodnou surovinu jinou, a vzniká tedy zase originál, který žije svým životem.

Chcete mít přehled o dalších zajímavých článcích? Dejte Kočkám like!

Který recept má u vašich čtenářů dlouhodobě největší úspěch?

Rozhodně lívance, palačinky a vůbec placičky a bábovičky všeho možného druhu, proto jich na blogu najdete opravdu celou řadu. Není divu, děti tyhle záležitosti milují, a my maminky je rády vaříme také proto, že do této lákavé podoby schováme i ledasco pro děti méně lákavého - třeba mrkev nebo řepu.

Taky jsi teď dostala na něco chuť? Začni plánovat výlet s jídlem - Romantika a zábava: Léto přeje piknikům

A který má největší úspěch u vaší dcerky?

Ani moje dcera není výjimkou a naprosto spolehlivě a s chutí sní všechno, co aspoň trošku připomíná palačinku. Její oblíbenou záležitostí jsou i polévky, konkrétně třeba ta z červené čočky, která chutná lehce nasládle, takže u dětí boduje, a z pohledu mě jako maminky je výživná a také rychlá, hotová opravdu do deseti minut.

foodparade4.jpg


Archiv Barbory Charvátové
Loni si Barbora vyzkoušela vaření pro veřejnost na festivalu Foodparade.

Co vás blogování naučilo?

Vážit si dobrých lidí, které mám okolo sebe a kteří mi pomohli bez ohledu na to, jestli jim to něco přinese. A také se mít ráda a věřit si. Je totiž neuvěřitelně povzbuzující pocit, když lidé oceňují a chválí to, jací jste a co děláte. 

Máte nějaké doporučení ohledně stravování pro čerstvé maminky?

Konkrétní doporučení a různé odborné teorie by jistě vydaly na nejeden samostatný článek. Podle mě je ale mnohem důležitější mít jasno především vnitřně. Proto mi prosím dovolte citovat tuto myšlenku: Dítě je zcela prázdná nádoba. Období růstu, vývoje a dospívání je obdobím naplňování této nádoby, a jsme to my, rodiče, kteří rozhodují o tom, jak moc jeho nádoba bude plná. S takovou náplní, jakou dítěti dáme, půjde do svého produktivního života a bude z něj čerpat nejen po celou dobu dospělosti, ale také na stáří. Naplňujme ji tedy aktivně, kvalitně a zodpovědně, aby bylo dostatečně zásobeno pro budoucí čerpání. 

Bářin blog můžete sledovat na stránce Máma v kuchyni. Můžete se také přidat k facebookové stránce.

Související články