Žlučníková dieta: nikdo po ní netouží, někdo se jí ale nevyhne

Shutterstock
|
08. 11. 2023
|
Bez žlučníku se člověk sice obejde, i tak by si ho ale měl hýčkat a dbát na prevenci, aby mu dlouho vydržel v dobré kondici. Při jeho onemocnění totiž dojde řada na dietu.

Na žlučníkovou dietu. A to opravdu není nic, o co by měl kdokoli stát. Nejdřív se podívejme na samotný žlučník.

Tenhle orgán má za úkol skladovat a upravovat žluč vznikající v játrech. Po jídle vznikne v těle nervový popud na vyloučení žluči, která se podílí na trávení potravy a vstřebávání tuků, taky ale neutralizuje žaludeční šťávy (společně s pankreatickou šťávou), čímž zabraňuje poškození střeva jejich vlivem. Žlučníkovou dietu by měl držet každý, kdo trpí onemocněním žlučníku, je po jeho operaci nebo chce potížím s ním předcházet.

Jak vzniká žlučníková kolika a čím si zaděláváme na problém?

Rizikových faktorů je celá řada a každý se nejspíš aspoň v jednom najde. Jedním z nich může být nadměrná fyzická zátěž, ale mnohem častěji dochází k problému u lidí, kteří konzumují přemíru mastného a tučného jídla. Časem se jako důsledek může rozvinout žlučníková kolika, tedy záchvat trvající pár minut, ale i klidně i několik hodin. A kdo jednou zažil, ten dobře ví, jak nepříjemné to je.

Bolest při takovém záchvatu vzniká kvůli žlučovému kamenu, který se zasekne v krčku žlučníku. Pokud se tenhle stav neřeší, můžou přijít mnohem vážnější potíže.

Žlučník trápí asi 4x víc ženy než muže a v průměru si s ním „užije to své" asi 25 % obyvatelstva. K rizikovým faktorům patří nadváha a obezita, cukrovka nebo častá zácpa.

shutterstock_1714416427.jpg

Bílkoviny a sacharidy, to je, oč v téhle dietě běží.
Shutterstock
V téhle dietě hrají hlavní roli bílkoviny.

Žlučníková dieta staví na bílkovinách

A jak tedy vypadá ona žlučníková dieta? Protože je potřeba oprostit se od přemíry tuků, je dieta založená na příjmu bílkovin (libové maso, později tvaroh apod.) a sacharidů (pečivo, těstoviny, rýže aj.). Ačkoli je dneska teorie o tom, že bychom měli jíst 5x denně bez výjimky, překonaná, u žlučníkové diety tenhle názor mezi odborníky přetrvává. Zároveň je maximálně vhodné jíst naposledy 2–3 hodiny před usnutím.

Na tohle se během žlučníkové diety zaměř:

  • rýže, ovesné vločky, těstoviny
  • nízkotučné mléčné výrobky
  • med
  • pšeničné pečivo
  • ovoce a zelenina, která nepálí, nedráždí a nenadýmá
  • libové maso a ryby (ale pozor, upravené bez tuku!)
  • hroznový a třtinový cukr
  • vepřová, krůtí a kuřecí šunka s minimálním obsahem tuku

Na tohle rovnou zapomeň:

  • tučná masa, vnitřnosti a tučné ryby (pozor na uzené!)
  • tučné, plísňové a zrající sýry
  • smažená jídla a obecně tuky (oleje, máslo)
  • vejce
  • majonéza a tatarka
  • kynuté pečivo
  • sladká jídla
  • přílohy jako bramborový salát, luštěniny, smažené brambory a hranolky apod.
  • alkohol, silná káva, 100% ovocné šťávy a slazené nápoje s obsahem CO2

Možná tě trošku uklidní, že alkohol a káva na každého působí trošku jinak. Jeden je proto i během žlučníkové diety může s chutí konzumovat, jinému ovšem způsobí pořádné bolesti. Pokud tedy tyhle dvě věci nedokážeš ze svého jídelníčku eliminovat, vyzkoušet je po malých dávkách.

Při žlučníkových potížích ti můžou pomoct i některé bylinky. Doporučuje se třeba artyčok kardový, máta peprná, řepík lékařský, měsíček lékařský nebo jablečník obecný.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články