Zelená káva, hubnutí a životní styl: jak to jde dohromady?

Shutterstock
|
03. 10. 2023
|
Před časem se o ní rozjel nespočet diskuzí na internetu. Jde o dalšího pomocníka při hubnutí? V čem je zelená káva jiná a proč není stejná jako ta běžná? A není náhodou zázračná, že by ji stačilo jen pít a pozorovat váhový úbytek? Posvítily jsme si na ni!

Chvíli to byla naprostá modla, dneska už se k ní stavíme trochu obezřetněji. Leckdo alespoň pochopil, že nestačí pít zelenou kávu, aby hubnul, když snídá koblihy, celý den sedí u počítače a večer u filmu spořádá pytlík chipsů. Položme si kritičtější otázku – pomáhá zelená káva s hubnutím nějak? A pozor, odpověď tě potěší. Ano, pomáhá!

Pomáhá, ale není samospásná

K hubnutí je potřeba dodržovat základy zdravého životního stylu – držet si nižší energetický příjem než výdej, ale dosahovat úrovně bazálního metabolismu, pravidelně sportovat, mít v jídle vhodný poměr živin, dostatečně pít a vyloučit cukrovinky, mastná a tučná jídla a další zla.

Potom jsou tu pomocníci. Když se rozhodneš pořádně se zapřít, začneš běhat nebo jezdit na kole, jsi na dobré cestě. Potom přicházejí na řadu spalovače tuku, potravinové doplňky, které napomáhají spalování vytvořených tukových zásob. Spalovače existují ve formě speciálních přípravků, ale taky je můžeme najít mezi docela obyčejnými potravinami. Jde například o chilli a zázvor, které zahřívají a podporují spalování tuků. Nebo jde právě zelenou kávu.

„Normální“ vs. zelená káva – v čem je rozdíl?

Zelená káva není nijak speciální, nevzniká žádnou úpravou běžné kávy. Zelená káva, to jsou zrnka kávy typu arabica, která ale neprošla procesem pražení. Mají tedy nazelenalou barvu a obsahují složky, o něž jinak kávová zrnka pražením přicházejí.

Těmito látkami jsou fenolické sloučeniny, mezi nimi pak hraje významnou roli kyselina chlorogenová, která napomáhá štěpení škrobů na cukry a zároveň podporuje vstřebávání cukrů. Celkově tak klesá přijatá kalorická hodnota a dochází k lepšímu spalování. Zelená káva tedy opravdu hubnutí podporuje! A co víc?

Tento nápoj má i jiná pozitiva – její konzumace je skvělou prevencí proti vzniku žlučových kamenů a taky pomáhá bojovat proti celulitidě. Jejím užíváním dochází ke snižování vysokého krevního tlaku, působí jako antioxidant proti škodlivým látkám, které se v těle stále hromadí. Báječné je i to, že napomáhá činnosti mozku.

Kofein v zelený kávě obsažený a kterého je tu mimochodem víc než v klasické černé kávě, snižuje chuť k jídlu, což může být při hubnutí velmi přínosné. Popíjením zelené kávy nic nezkazíš, ale pořád mysli na to, že jen její pití k hubnutí nestačí.

Jak zelenou kávu správně připravit?

Pokud si koupíš namletou zelenou kávu, není třeba dělat v přípravě nápoje nějaké výjimky – zaliješ ji v šálku nebo ji připravíš ve french pressu. Na jeden šálek je ideální použít množství asi 7 g, což odpovídá 2 čajovým lžičkám. Pokud si kávu koupíš nemletou, nech zrna nejprve 2-3 hodiny namočená ve vlažné vodě. Louhování by mělo trvat 5 minut. Abys nebyla překvapená – zelená káva chutná spíš jako zelený čaj, chuť kávy v ní ale poznáš taky. Cremu jako u kafe nečekej.

Máš se zelenou kávou zkušenosti?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články