Zázvor a jeho účinky. Znáš je?

www.pixabay.com
Komerční článek
|
14. 02. 2018
|
Zázvor není pouze koření, jeho využití je daleko pestřejší. Pro mnoho léčivých účinků byl uznáván již ve starověké Indii a Číně a jeho pozitivní vliv na organismus je oceňován i dnes.

Podívejte se proto, jak zázvor využít, případně jak si doma vypěstovat vlastní rostlinku této zázračné byliny.

Zázvor není ovoce ani zelenina, jedná se totiž o oddenek rostliny Zázvoru lékařského a jako takový je zařazen k bylinám. V čerstvém stavu zázvor opravdu připomíná světle hnědý kořen s rohy, který když rozkrojíte, najdete světle či zářivě žlutavou dužinu. Zázvor se zkrátka stal součástí dnešní moderní kuchyně.

Zázračné účinky zázvoru

Již od starověké Indie a Číny byl zázvor uznáván jako kulinářské, ale především léčivé koření. Zázvor proslul svými schopnostmi při léčbě zažívacích potíží, nachlazení, ale i jako pomocník při mnoha dalších onemocněních.

  • Léčba nachlazení a chřipky
  • Úleva při pálení žáhy
  • Pomoc při migrénách
  • Úleva od menstruačních bolestí
  • Pomoc při ranních nevolnostech
  • Prevence rakoviny tlustého střeva
  • Pomoc při bolestech a zánětech
  • Posilování imunitního systému
  • Pozitivní ovlivňování rakovinných buněk

Zázvor obsahuje celé spektrum prospěšných látek, například vitaminy A, B1, B2, B6, C a také minerály je draslík, hořčík, sodík, vápník nebo železo. Hlavní aktivní složkou zázvoru je gingerol, který mu dodává specifickou chuť, ale především léčivé vlastnosti.  Chemickým složením se řadí mezi organické sloučeniny (fenoly, ketony a alkoholy) a nejbližší složení mají kapsaicin či piperin, což jsou látky dodávající pikantnost chilli. Běžně má gingerol podobu žlutého oleje.

2.jpg

Zázvor pomáhá například k posilování imunitního systému.
Trápí tě bolesti nebo záněty? Třeba ti pomůže právě zázvor!

Pěstování zázvoru doma

Zázvor je sice exotickou rostlinou, ale jeho pěstování doma je velmi nenáročné i v našich končinách. Nepotřebuje příliš mnoho světla a pro jeho vysazení stačí pouhý kousek kořene, který si donesete z obchodu.

Jak zázvor zasadit?

  1. Připravte si menší kousek čerstvého, dobře vyschlého kořene s pevnou slupkou. Staré, přesušené a poškozené kusy nejsou na další pěstování vhodné.
  2. Zázvor namočte přes noc do vlažné vody, aby nabobtnal a zbavil se všech toxických látek.
  3. Vložte kořen do půdy a přikryjte vrstvou asi 5 cm. Zázvor roste horizontálně, proto volte spíše mělčí a širší květináč.
  4. Květináč umístěte na teplé, ne příliš slunečné místo ve vašem bytě a pravidelně zalévejte, tato květina potřebuje dostatek vlhkosti.
  5. První části zázvoru je možné sklízet po 3-4 měsících odhrnutím části zeminy a odříznutím potřebné části kořene.

Široké využití v kuchyni

Ať už si zázvor koupíte, nebo sami vypěstujete, jeho využití v kuchyni je opravdu rozmanité. Sušený zázvor se často přidává do omáček a polévek, čerstvý zázvor dobře poslouží k přípravě čaje, nebo jako přísada k vaření a pečení. Zázvor je také možné nakládat do medu a cukru a poté konzumovat jako chutnou cukrovinku.

Související články