Vědci potvrdili: Lidé po covidu trpí onemocněním mozku

Bigstockphoto
|
15. 04. 2021
|
Zatímco někteří by bez testu o neřádovi jménem covid-19 pravděpodobně ani nevěděli, jiní se s potížemi potýkají i dlouho po uzdravení.

Důkazem je třeba rozsáhlá studie vědců z Oxfordské university, kteří přišli se šokujícím zjištěním! Zhruba každý pátý člověk, který covid prodělal, trpí onemocněním mozku.

Studie publikovaná v The Lancet Psychiatry použila elektronické zdravotní záznamy 69 milionů lidí z USA. Jde proto zatím o nejrozsáhlejší provedený výzkum vlivu covidu na mentální zdraví.

Úzkosti i demence

Z výše uvedené studie třeba vyplývá, že zhruba každému třetímu pacientovi, který se z covidu zotavil, byly do šesti měsíců diagnostikovány neurologické či psychiatrické potíže.

bigstock-winter-depression-because-of-c-403492187.jpg

Někdo ani neví, že má koronavirus, jiné tenhle zmetek trápí i dlouho po akutní fázi.
Bigstockphoto
Ani psychické problémy nejsou po prodělání onemocnění covid-19 ojedinělé.

U 17 % zkoumaných osob byly diagnostikovány úzkosti, u 14 % se vyskytly afektivní poruchy. V průměru méně časté bylo krvácení do mozku (0,6 %), cévní mozková příhoda (2,1 %) a demence (0,7 %).

Větší problém než u chřipky

Max Taquet, psychiatr z Oxfordské university, který se podílel na vedení studie, přišel s velice znepokojivým tvrzením: „Výsledky našeho výzkumu ukazují, že onemocnění mozku a psychické problémy jsou častější po překonání covid-19 než po chřipce a respiračních infekcích.“

Zároveň zmínil, že jeho tým zatím nedokázal určit, které biologické nebo psychologické mechanismy za vyšším výskytem potíží stojí, a zdůraznil, že je proto potřeba ještě další zkoumání příčin, aby jim bylo možné do budoucna předcházet.

Paul Harrison, další spoluautor výzkumu pak prohlásil: „přestože pro jednotlivce je riziko většiny zmíněných onemocnění či potíží malé, vliv na celou populaci by mohl být kvůli rozsahu onemocnění značný.“

Psychiatrická porucha jako rizikový faktor?

Z výzkumu dále vyplývá, že u lidí s už existující psychiatrickou diagnózou byla o 65 % vyšší pravděpodobnost, že jim bude diagnostikována nemoc covid-19, než u osob bez ní. Podle Taqueta by tak měla být psychiatrická porucha přidána do seznamu rizikových faktorů.

Prodělala jsi covid-19, nebo se ti tenhle prevít zdárně vyhýbá? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Zdroje informací: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články